Balkonggolv är ofta riktigt tråkiga och opersonliga och ger därför ett kalt uttryck för hela utrymmet. Mysa upp stämningen genom att täcka balkonggolvet med antingen matta eller golvplattor. Strå- och bastmattor passar utmärkt till balkong och uteplatser och finns i olika utföranden. De kan dessutom lätt klippas till önskad storlek. Träplattor kan lätt målas: varför inte välja en fräsch vit färg eller en mörkbrun lasyr för en gammeldags känsla? Även balkongens betonggolv går att måla på. Du kan även välja att kakla balkonggolvet, men tänk då på att ett kaklat golv kan kännas kyligt under fötterna och kan bli halt vid regn och rusk.
Det finns ett allt större utbud av utemöbler i olika material, prisklassar och stilar. Utgå från dina behov: gillar du att ligga och sola, är en vilstol ett måste. Om du däremot vill ha balkongen till att åtnjuta somriga frukostar, är ett matbord viktigare. Välj material och färg noga och akta dig för alltför stora och tunga möbler. Lättskötta och tåliga möbler är ett måste för alla som inte vill tillbringa halva sommaren med att olja och ställa undan sina utemöbler. Hopfällbara möbler är perfekta på små balkonger. På detta sätt kan du utnyttja balkongen till olika saker genom att ta fram och ställa undan vissa möbler. Hopfällda möbler kan hängas på väggen där de inte tar plats när de inte används.
För den som saknar grönska är balkongväxter ett måste. Istället för trista blomsterlådor i plast kan man plantera sina balkongväxter i krukor. På detta sätt kan du lätt flytta in växterna om det skulle behövas. Dessutom kan du med krukor sätta en mer personlig prägel och färg på balkongen. Välj krukor i olika höjder. Du kan antingen välja ut en favoritfärg eller färgskala eller fritt blanda krukor i olika glada färger för en mer avslappnad stil. Lägg till några vackra naturstenar i olika storlekar på golvet bredvid krukorna.
För att kunna njuta av balkongen även på kvällstid är det viktigt att tänka på belysningen. Om du har tillgång till eluttag på balkongen/uteplatsen kan du installera ett elljus på balkongväggen eller vira en läcker ljusslinga runt balkongräcket. Ljuslyktor ger dock en mysigare stämning och passar alla balkonger. Det finns massor att välja på: tänk på vad som passar med resten av inredningen. Lämna aldrig levande ljus utan lykta obevakade på balkongen.
En inglasad balkong har fördelen att kunna utnyttjas året runt med hjälp av en strålvärmare. Lampan kan installeras på husväggen eller balkongtaket och värmer upp hela den inglasade balkongen även under kyligare årstider. Lampor värmer effektivt även på icke-inglasade balkonger, men då krävs i regel en mer effektiv lampa. Nu kan du sitta uppe hela ljuva sommarnatten utan att frysa!
Grillandet hör definitivt sommaren till, men tyvärr är det oftast otillåtet att grilla på balkongen. Detta behöver dock inte längre hindra dig från att fixa smarriga grillrätter på din balkong. Det enda som behövs är en smidig liten elgrill. Elgrillen fungerar ungefär som grillfunktionen i vanliga ugnar. Glöm inte att kontrollera att elgrillen lämpar sig även för utomhusbruk. Någon träkolssmak får du naturligtvis inte med elgrillen, men detta kan man leva med för nöjet att få grilla på den egna balkongen utan att störa grannarna.
Balkongen får ofta agera avlastningsplats för saker som inte platsar inomhus. Läsk- och ölbackar, grillredskap mm. kräver en förvaringsmöbel som inte tar för mycket plats och som dessutom passar in i det övriga möblemanget. Ett alternativ är att köpa eller varför inte snickra ihop en trälåda eller kista som kan målas i samma färg som t.ex. golvplattorna. På lådan kan man placera blomsterkrukor eller sittdynor och använda den som sittplats. Även sittdynor etc. får plats i lådan och behöver inte tas in varje gång regn inträffar.
Olika typer av skärmar, vikskärmar och tyglösningar är perfekta för den som vill minska insyn till balkongen eller skapa skugga. Dessutom skänker olika slags skärmar och tyg färg och personlighet åt balkongen. Det går ett finna färdiga skärmar för en liten slant i både tyg och till exempel bambu. Den händige snickrar ihop en egen skärm av valfritt tyg och träpinnar. Fördelen med vikskärm är att den är lätt att ställa undan när den inte behövs.
Växter skapar en skön stämning och är vackra att se på. Tänk noga på hur mycket tid du är beredd på att lägga på dina balkongväxter. Kommer du vara borta mycket under sommaren ska du antingen välja växter som inte kräver vatten särkilt ofta eller se till att du har en granne eller vän som är beredd på att vattna dina blommor under tiden. Glöm inte att pryda balkongen med växter även på vintertid. Tänk på de förutsättningar som råder på din balkong - hur är det till exempel med ljuset? Planera noga för bästa resultat och fråga gärna om råd från närmaste plantskola.
Vem drömmer inte om färska sommarbär och örter från den egna trädgården? För detta krävs ingen stor trädgård - en balkong räcker mycket väl. Det många inte vet är att många bär går utmärkt att odla i kruka på balkongen. Bland annat mormorshallon, blåbär och smultron trivs bra på balkongen, bara du har tid att ge dem lite omtanke, vatten och gödsling. Även örter går lika bra att odla på balkongen. Utöver det vackra utseendet skapar örter en härlig doft - dessutom har du alltid färska örter till hands.
© www.grapevine.nu | Mirago Media AB, 2006