2) VEGETARISK JULSKINKA

Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 dl potatismospulver
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
Senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar



3) SEITANSKINKA
Det finns två olika sätt att göra seitan, antingen kan man göra allt själv från början, det vill säga tillaga gluten själv av vatten och vetemjöl, eller köpa färdig rent glutenmjöl från exempelvis en hälsokostbutik. Eftersom man ofta har alldeles för mycket att göra innan och under juldagarna, är det följande receptet en modern version av det traditionella receptet. Det här sättet är betydligt snabbare, men samtidigt även dyrare om man jämför med det traditionella sättet. Man kan dela upp ingredienserna som behövs för en julig seitanskinka i torra och blöta ingredienser, dessutom ska en buljong göras.
Gör så här:
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med 3 ägg och potatismospulver. Tillsätt rödbetssaft, några matskedar senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen på 225 grader i minst 40 minuter. Pensla som "vanlig" skinka och låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.

Torrt:
4,5 dl rent glutenmjöl (vetegluten)
1,2 dl sojamjöl eller kikärtsmjöl
1,2 dl jästflingor (b-jäst)
2 tsk lökpulver
1 tsk rostad vitlök eller en vitlöksklyfta
3 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Blött:
320 g fast tofu
3,5 dl vatten
0,5 msk sojasås
2,5 msk rödbetsaft
1 msk matolja

Buljong:
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk matolja

Andra vegetariska rätter till julbordet
Eftersom det idag finns massvis med goda vegetariska färdigrätter, är det enkelt att ersätta köttbullar och prinskorvar med vegetariska alternativ. Om du vill tillaga maten själv, kan du göra köttbullar av t.ex. kikärtor, eller ersätta dem med hasselnötsbiffar. En Janssons frestelse behöver inte bli tråkigare utan fisk, använd istället soltorkade tomater och fetaost så kanske den blir
mer populär än den ursprungliga frestelsen!

Gör så här:
Ta de blöta ingredienserna och blanda i en matberedare till en jämn sås. Färgen ska vara intensivt rosa. Om det behövs, tillsätt mer rödbetssaft.
Arbeta ihop de torra ingredienserna, använd gärna en matberedare. Tillsätt sedan såsen och blanda ihop med degen. Värm ugnen till 150-175 grader. Ta fram två ugnssäkra former, och dela upp degen i dessa. Låt degen jäsa. Tillaga buljongen under tiden och när buljongen är färdig häll ungefär en tredjedel av den över degen. Lägg aluminiumfolie över degen och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Efter en halvtimme häller du över ytterligare en tredjedel av buljongen och fortsätter grädda i en halvtimme till. Vänd sedan degen och häll över den sista tredjedelen av buljongen. Låt degen sedan bakas i 30-40 minuter till. När seitan har svalnat så griljerar du den med en blandning som innehåller senap och sojagrädde. Pensla seitan och strö ströbröd över den precis som med julskinka. Grilla sedan i ugnen på 225 grader i ungefär 10 minuter tills griljeringen har fått färg.


KIKÄRTSBULLAR
Kikärtor
Ägg
Kokt potatis
Salt
Peppar
Malen spiskummin
Potatismjöl
Persilja
Blötlägg kikärtorna i ett par timmar och koka dem sedan mjuka. Mosa och blanda med pressad potatis, tillsätt ägg. Om det behövs, tillsätt även lite potatismjöl. Potatismjölet kan utelämnas om kikärtsfärsen går att forma ändå. Krydda med salt, peppar, spiskummin och persilja. Forma till små bullar och stek.

VEGETARISK FRESTELSE
1 kg potatis
1 lök
1-2 msk smör
200 g fetaost
Minst 10 bitar soltorkade tomater i olja
2 dl vispgrädde eller havregrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva löken och fräs den mjuk i smöret utan att den får färg. Strimla potatisen, skär soltorkade tomater och fetaost i bitar. Ta fram en ugnsform och smörj den. Varva potatis, lök, fetaost och tomater i formen, se till att du börjar och avslutar med ett potatislager. Häll över mjölk och grädde. Avsluta med ströbrödet och några smörklickar. Låt stå i ugnen i knappt en timme så att potatisen blivit mjuk och frestelsen fått en fin färg.
(c) Mirago Media AB, 2007