Rubrik: Påskgräs, påskkärringar och påskägg påskdekoration
Påskgräs, påskkärringar och påskägg har åtminstone hos barnfamiljer en central plats på påsken
Läs mer om påskens dekorationer och mat genom att klicka här>>
Påskgräs
Påskkärringar
Påskägg
Att odla påskgräs har symboliserat ett löfte om vår och nytt liv. I Sverige är det inte särskilt vanligt, men i t.ex. vårt östra grannland Finland, har påskgräs varit en central del av påskförberedelserna sedan krigstiden. Historiskt sett är traditionen dock mycket gammal. Man säger att i Egypten har man odlat påskgräs i gravarna för att symbolisera hur livet fortsätter även efter döden. Nuförtiden odlar man påskgräs lite innan påsk, antingen planterar man de små gräsfröna i jord, eller på vått hushållspapper på en tallrik. Efter att fröna har planterats är det viktigt att regelbundet vattna, redan efter några dagar kan man se hur de första gräsen börjar växa. När det är dags för påskfirandet och gräset är fullvuxet, dekorerar man det med små gula påskkycklingar.
påskkyckling
Påskkärringar hör till varje barnfamiljs påsk. Under veckan som föregår påsk, och speciellt på skärtorsdagen, kläs små barn till häxor och gubbar som sedan cirkulerar runt omkring i grannskapet. När påskkärringarna knackar på dörren, förväntar de sig att få godis, pengar eller i värsta fall frukt, i gengäld av små fina påskkort som de själv har ritat. Hur denna tradition har uppkommit i Sverige har man inga säkra uppgifter på. De första noteringarna om påskkärringar kommer från slutet av 1800-talet, men det var först på 1900-talet denna tradition fick större spridning i landet.
påskkärringar
Påsk utan påskägg är ingen påsk. Äggen ses som en symbol till det eviga livet. Äggens skal däremot sägs dölja det framtida, som vi ivrigt väntar ska avslöjas. Även de små gula kycklingarna är symboler för det nya livet. På påsken används äggen till allt möjligt, vi äter vanliga ägg och chokladägg, målar, gömmer och letar sedan efter de dekorerade äggen. Äggen finns överallt som dekoration och så klart används de i matlagning. Icke att förglömma är de mest populära påskäggen som fylls med godis, både för stora och för små!
chokladägg
(c) Mirago Media AB, 2008