Sommaren är tid att umgås! Med ljus och värme kommer viljan att vara tillsammans, att hitta på något roligt. Lata, soliga eftermiddagar och ljumma sommarkvällar är som gjorda för umgänge och fest! Här hittar du våra somrigaste festlekar för vuxna och barn...
Härliga soliga sommardagar ska avslutas med en fest! Ordna knytkalas på stranden, grillfest i trädgården eller cocktailparty på terassen! Här är 5 tips för dig som ska fixa sommarfest...
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Sommarfest är kul! När man är utomhus och solen skiner kan man göra mer än att bara sitta och prata. Umgås med en rolig festlek till sommarfesten. Spela klassiker som kubb eller brännboll eller fixa cykelorientering eller tipspromenad om alla gäster. Vi har samlat lite kul tips!
Ju äldre barnen blir desto svårare är det att fixa aktiviteter till fest och kalas, då är en mobilskattjakt den perfekta lösningen! Se filmen!
Midsommar är kanske vår största och mest svenska högtid! Fira midsommaren med sill, färskpotatis, jordgubbar, nubbe och små grodor. Läs om våra midsommartradtioner, får tips och idéer och kul festlekar för midsommarfesten!
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
grillfest tips, lekar till sommarfest, sommarfest, lekar grillfest

Grillfest!

Att grilla hör sommaren till! Att bjuda på grillfest är dessutom väldigt trevligt på ett opretentiöst sätt. Vill man kan man enkelt göra grillfesten till knytis, utan att det känns märkligt eller blir en massa organisation av vem som tar med vad, alla tar helt enkelt med sig något att lägga på grillen, och så kan man bjuda på tillbehören.

5 tips till grillfesten!

1. Grillar du med kolgrill, tänd grillen i tid så att ni får den fina glöden att grilla på.
2. Variera det grillade! Flintastek och korv i all ära men det finns så mycket annat som blir gott att grilla, från förrätt till efterrätt - kött, fisk, grönsaker och frukt. Se några förslag bland våra recept till grillfesten nedan.
3. Att sitta utomhus hör grillfesten till, ha gärna lite extra filtar och tröjor framlagda om sommarkvällen inte är riktigt så varm som man skulle kunna önska. Duka med massvis med ljuslykor att tända när mörkret faller.
4. Att grilla kan ta lite tid - ordna trevlig underhållning till gästerna medan de väntar på maten (testa tex vår roliga, färdiga grillfestlek där alla gäster dessutom får göra sås till maten!)
5. Gör gärna grillfesten till knytis - det är enkelt utan för mycket samordning

Topp 9 festlekar till grillfesten!

Att grilla tillsammans har sedan urminnes tider varit en av de mest älskade gemenskaps-ritualerna. Och det är lätt att förstå varför. Kombinationen av mat och eld, och den långsamma tillagningen med mer tid för umgänge, bidrar till en munter och mysig stämning. Kanske är det kopplingen till grottmänniskornas grillfester som gjort att grillning är matlagningen som en riktig karlakarl hänger sig åt med största manliga stolthet. Han excellerar i sin egen konst, och experimenterar gärna med nya marinader... Här kommer 10 tips för bästa grillresultatet!

10 tips för det bästa grillresultatet!

1. När man skall grilla kotletter eller flintastek så är det bra att skåra kanten på köttet så kupar sig inte köttskivan när den grillas.
2. Torka av det du ska grilla från eventuell köttsaft och marinad innan du lägger det på grillen, då osar det mindre.
3. Börja inte grilla förrän grillkolet glöder och är grått.
4. Kött ska vara rumstempererat när det läggs på grillen.
5. Tjocka köttbitar och stekar skall inte ligga för nära glöden eftersom de skall grillas under längre tid på svagare värme. Tunnare köttskivor skall ligga närmre glöden för att få hetare värme. Efter grillningen låt köttet vila några minuter innan det serveras, då rinner köttsaften ut mot ytan och köttet blir saftigare och godare.
6. Ska du marinera, gör det gärna i en plastpåse, enkelt och inte så kladdigt. Också enkelt att ta med på picknick eller till knytkalaset.
7. Grillspett av bambuträ bör läggas i blöt innan de används, så riskerar de inte att ta eld. Metallspett kan oljas in så går det lättare att lossa köttet från spetten.
8. Man skall inte pensla grillolja eller marinad på köttet när det ligger på grillen. Droppar grillolja ner i glöden kan eldsflammor bildas och bränna köttet. Ha gärna en sprayflaska med vatten beredd bredvid grillen om eldsflammor skulle slå upp ur glöden. Då kan du snabbt och enkelt släcka dem genom att spraya lite vatten.
9. Vänd köttet när det börjar "svettas" på ovansidan. När rosa köttsaft börjar tränga upp på andra sidan är köttet rosa inuti. Fortsätt grillningen om du vill ha köttet genomgrillat. Vänd inte köttet för ofta, då blir inte värmen tillräckligt hög för att sluta till köttets porer och förhindra att köttsaft kommer ut. Blir ytan fuktig av köttsaft är det svårt att få en fin grillyta. Vänd köttet med tänger eller en stekspade, stick aldrig i det med tex en gaffel då rinner köttsaft ut.
10. Har du ingen grill eller trädgård att grilla i? Köp engångsgrillar färdiga med kol och tändvätska och ta med till parken eller stranden. Eftersom grillarna är små och kanske inte ger den bästa effekten rekommenderas att man grillar enkla och lite mindre åt gången. När det är färdiggrillat slänger du hela grillen (i särskilt angivna tunnor). Snabbt, enkelt och bekvämt.
grillfest lekar, festlekar, sommarfest

Recept till grillfesten!

Förrätt: Grillad quesadilla
Detta behövs:
Mjuka tortillabröd
Riven ost
Tacosås

Täck ett tortillabröd med riven ost och lägg på ett till bröd som lock. Grilla på båda sidor i ett par minuter. Skär dina tortillas i lagom stora bitar och servera som förrätt med tacosås.
Grillad fisk
Att grilla mat i ett folieknyte är både gott och enkelt. Testa till exempel att grilla lax i ett knyte. Eller varför inte grilla färsk tonfisk, utan knyte. Tonfisk är idealisk grillmat, den blir färdigt snabbt och får jämn färg och värme. Man ska dock vara försiktig med tonfisken. Den behöver egentligen inte mycket mer än att se grillen och vips så är den klar! Grillar man den mer än någon minut, förstör man fiskens struktur/konsistens.

Lax i folieknyte
Laxfilé
Kokt färskpotatis
Salt
Vitpeppar
Smör (ca. 100 g)
Grädde (ca. 1 dl)
Vårlök (ca. 2-3 st.)
Dill

Skär potatisen i ca en halv centimeter tjocka skivor. Lägg en portion potatis på en fyrkantig foliebit. Skär lax till portionsbitar, du kan även göra laxkotletter om du vill. Lägg en laxbit på potatisen och strö över lite salt och peppar. Gör sedan blandningen med smör och grädde – smält smör, tillsätt grädde, hackad lök och dill. Häll blandningen över laxen och stäng knytena. Klart att grillas!

Tonfisk på grillen
Detta behövs:
Tonfiskfilé
Timjan
Olivolja
Svartpeppar
Salt

Skär filén till lagom stora biffar. Strö finhackad färskt timjan över fisken och häll på olivolja. Smaksätt till sist med svartpeppar och salt. Låt vila i kylskåp ett par timmar. Lägg sedan tonfisken på grillen en kort stund och se till att det inte blir genomstekt, medium blir perfekt!


Läckra grillade grönsaker
Köttätare har inte ensamrätt på grillsäsongen. Om du skulle behöva nya tips på goda grillgrönsaker kan du testa till exempel grön sparris, grönsaksspett med fetaost eller grillade champinjoner (passar även till köttälskare om du tillsätter lite bacon). Om grillningen är oplanerad, köp med dig en paket halloumiost eller några majskolvar och kvällen är räddad!

Grön sparris
Färsk grön sparris
Havssalt
Svartpeppar
Parmesanost

Skölj sparrisen och pensla sedan med olja. Grilla ett par minuter runtom. Smaksätt med salt och peppar och servera med smält smör. Resultatet blir perfekt med några parmesanflagor på.

Fetaost- & grönskaksspett
Detta behövs:
Fetaost i bit
Röd och gul paprika
Zucchini
Aubergine

Marinad:
3 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
0,5 msk senap
Timjan
Rosepeppar
Svartpeppar
Salt
1 dl olivolja

Skär grönsakerna i lagom bitar och tärna fetaosten. Förbered marinaden och låt grönsaks- och fetaostbitarna marineras i ungefär en timme. Trä de marinerade bitarna på spett och grilla.

Grillade champinjoner (med eller utan bacon)
Detta behövs:
Stora champinjoner
Smältost (smaksatt eller naturell)
Vitlök
Gräslök
Svartpeppar
Salt
(eventuellt bacon)

Ta bort champinjonens fot och fyll hålet med ost. Strö pressad vitlök och gräslök över osten, smaka av med svartpeppar och salt. För köttätare: rulla en baconskiva runt champinjonen. Grilla!

For Meat lovers…
Korv måste väl ändå vara den mest traditionella grillmaten! Det behövs egentligen inget annat tillbehör än den traditionella svenska senapen - och njutningen är total. Nästan allt kött passar till grillen. Förutom den gamla favoriten, grillspett, kan du testa till exempel Grekiska köttfärsbiffar.

Grekiska köttfärsbiffar
Detta behövs: Nötfärs, Fetaost Tzatziki: Grekisk eeller turkisk yoghurt, Gurka, Vitlök

Gör en köttfärsblandning för biffar enligt ditt favoritrecept. Rulla biffar runt en fetaostbit. Grilla i ca. 8 minuter.
Gör tzatziki: Riv gurka och blanda ihop med matyoghurt och pressad vitlök.

Grillspett med grundmarinad
Välj ditt favoritkött (t.ex. nötinnanlår eller -ytterlår, kassler, fläskkarré, fläskfilé, kycklingfilé)

Grundmarinad (för 500 g kött)
½ dl vitvinsvinäger eller citronsaft
½ - 1 dl olja
Kryddor beroende på köttet, till exempel
1 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk peppar
1-2 msk senap
1-2 vitlöksklyftor eller hackad lök (ca. 2 msk)
½-1 tsk ingefära
1 tsk timjan, dragon, rosmarin, basilika osv.

Skär köttet i lagom stora bitar. Blanda marinaden. Enklast är att marinera köttet i en plastpåse, en plastbunke fungerar dock nästan lika bra om du vill spara på miljön och inte använda engångspåsar. Vänd köttet i marinaden då och då och låt den marinera i minst ett par timmar men helst över natten. Trä köttbitarna på spett och grilla ca 10-15 minuter beroende på vilket kött du använder.

Sött från grillen
Mot grillkvällens slut kan man sakna lite sötma som motvikt till allt salt… Traditionell foliebanan med mörk choklad funkar alltid, men du kan även testa en underbar fruktefterrätt som blir perfekt med en kula sammetsmjuk vaniljglass.

Varma fruktknyten med glass
Du behöver: Frukt (t.ex. persika, kiwi, ananas, banan, jordgubbar osv), vit choklad, vaniljglass.

Tärna frukten i småbitar och lägg på aluminiumfolie. Lägg några bitar vit choklad på frukten och knyt ihop foliepaketet. Grilla i drygt fem minuter eller tills chokladen har smält. Servera med vaniljglass.
l