Halloween kalas
Alla produkter
Mordmysterier
Mysterier
Skattjakter
Provningar
Frågesporter
Festkoncept
Tipsrundor
Högtider
Gör det själv böcker
Presentkort
För barn
För tonåringar
För vuxna
För företagsevent
Grapevine Norge
Grapevine Finland
Grapevine Danmark
Grapevine på tyska
Grapevine på engelska
Topp 10 till Halloweenfesten:
1. Halloweenmysteriet
Låt barnen hjälpa greve Vlad att hitta Kråkehofs gömda skatt!
För 4-6 år>>
För 7-10 år>>
2. Spökjakten
En spännande spökjakt för barnen eller hela familjen!
För 4-6 år>>
Från ca. 7 år>>
3. Halloweenquiz
Skrämmande fyndigt Halloween quiz.
Mer info>>
4. Detektiverna på slottet
Knepigt mysterium på Ghostly Castle. För barn från ca 9 år.
Mer info>>
5. Mordet på pensionat Geisthof
Ordna Halloweenmiddag med mord!
Mer info>>
6. Skattjakt: Spökmysteriet
Småspökena Buu och Boo behöver hjälp i Ödehuset!
För 4-6 år>>
För 7-10 år>>
7. Mordmysterium: Mordet på Mystery Manor
Klurigt, roligt och enkelt genomförbart!
Mer info>>
8. Mordmysterium: Teodor Toloffs Testamente
För den oförglömliga Halloweenfesten!
Mer info>>
9. Detektiverna på museet
Urgamla mystiska krafter har släppts lös på museet. För barn från ca. 9 år.
Mer info>>
10. Detektivmysteriet
I Småköping försvinner värdefulla böcker från biblioteket...
För 4-6 år>>
För 7-10 år>>
festlekar
Halloween på danska
festlekar
Halloween på tyska
halloweenfest

Halloweenfest & Halloween kalas

När är det Halloween och Alla helgons dag 2015? Och vad är egentligen Halloween och hur ska man göra för att fira? Vad är en bra Halloween utklädnad, och vad ska man bjuda på? Här hittar du Grapevines kompletta Halloween guide med allt från Halloween kostymer, Halloween recept, Halloween godis, Halloween lekar, Halloween pynt, Halloween barnkalas och andra Halloween tips - allt du behöver för att ordna en riktig rolig Halloweenfest!

Halloween och Alla helgons dag 2015
Halloween Fakta - vad är vad och när är det?
Halloween har sitt ursprung i den gamla keltiska högtiden Samhain. Den sista dagen i oktober firade kelterna sitt nyår. Man firade denna dag att skörden var bärgad och enligt sägnerna var det denna natt som dödens härskare samlade ihop själarna från alla dem som dött under året och överlämnade dem till himmelriket. Det var följdaktligen ovanligt många andar och spöken ute på vift denna natt och för att skydda sig tände de levande stora eldar på kullarna.

När kristendomen senare kom till Storbritannien började man inom den katolska kyrkan fira alla helgonen med en gemensam högtid den 1 november, anledningen var att man hade fått så många helgon att dagarna på året inte räckte till för att alla helgon skulle få en egen dag. Man kallade denna gemensamma dag All Hallow's Day och den 31 oktober blev då All Hallow's Eve, senare Halloween. Halloween är det alltså samma datum varje år. 2015-10-31

Allhelgonadagen avskaffades i Sverige i slutet av 1700-talet men 1953 återinförde man helgdagen, dock kallade man den då Alla Helgons dag och den infaller alltid en lördag i slutet av oktober eller början av november. Alla helgons dag 2015 är den 1 november. Vår svenska tradition är betydligt lugnare än den numera amerikanskt kommersialiserade Halloween, vi tänker på våra döda och tänder ljus och lägger kransar på gravarna.
halloween fest

Halloweenfest för barn - 5 tips om Halloween lekar & Halloween mat

Som med många högtider är det alltid buskul att fira dem med och för barnen! Halloween med sina monster, spöken och mysterier är perfekt för barnens livliga fantasi. Att man dessutom får äta läskig mat och klä ut sig, och till och med skrämmas och busa gör ju inte det hela sämre! Halloween kommer också så lägligt precis när hösten känns som mörkast och vi behöver piggas upp lite innan det är dags för julmys, då lyser klaroranga pumpor upp i höstmörkret! Ordna en Halloweenfest för barnen - eller om du ska ha barnkalas i oktober-november gör ett barnkalas med Halloweentema! Massvis med tips för Halloweenrecept, Halloweenkostymer, Halloweenpynt och pyssel och Halloweenlekar för barnen hittar du på våra Halloweensidor - du navigerar i listen längst upp på sidan.
1. Inbjudan till Halloweenfest
Skicka inbjudan i god tid, Halloween är det alltid den 31 oktober, 2015 är det en lördag som sammanfaller med vår Allhelgonhelg. Alla helgons dag är det 2015 lördagen den 31 oktober. Detta i sin tur sammanfaller med höstlovet, som på de flesta ställen i landet i år infaller veckan innan Halloween och det innebär att många av dina tilltänkta gäster kan vara bortresta. Är det fallet så kan man ju naturligtvis lägga Halloweenfesten på en annan dag som passar bra - Halloweenfest kan man ju faktiskt ha hela hösten! Grapevine har fina inbjudningskort som man enkelt kan skicka från mobilen, direkt till gästernas mobil! Halloweeninbjudningskort som du skickar med mobilen hittar du här.
2. Halloweenkostymer för barn
Halloween utklädnad barn: Ingen Halloween utan monster, spöken, vampyrer och häxor! Att klä ut sig till Halloween är extra roligt eftersom barn och vuxna får klä ut sig till läskiga saker! Välj dock Halloweenkostym efter barnens ålder, det är ju inte meningen att någon ska bli rädd på riktigt. Halloween kläder barn: Vilken utklädning som helst fungerar faktiskt som Halloweenkostym och små barn kan klä ut sig till pumpa, katt eller tiger, prinsessa och superhjälte fungerar så klart också bra! Tips på Halloweenkostymer och hur du fixar dem själv hittar du under Halloween kostymer som även har tips om halloween kläder vuxna.
halloweenfest barn
3. Pyssla med barnen innan Halloweenfesten
Hallloween pyssel: Gör egna dekorationer till Halloweenfesten - och naturligtvis en fin pumpalykta, eller flera! Barnen tycker att det är jättekul att själva få gröpa ur en pumpa och att sätta ljus i den och se hur fint - men lite, lite läskigt - det blir! Schabloner till pynt och pyssel som du får gratis hittar du under Halloweenpynt. Där finns också steg-för-steg instruktioner till hur du gör en Pumpalykta. Glöm inte att spara på pumpakärnorna och rosta dem till det godaste Halloweensnackset. Halloween målarbilder hittar du här.
halloween barn
barnkalas halloween 4. Läskig Halloweenmat
Lite läskig Halloweenmat och gott Halloweengodis måste man ju bjuda på på Halloweenfesten! Varför inte maskar med geggamojja eller monsterpizzor som serveras med häxans brygd eller pumpabål. Till efterrätt blir det chokladbolls-spindlar och marsmellowsspöken! Alla tips och recept hittar du under Halloweenrecept.
5. Lekar till Halloweenfesten
Någon lite kul och kanske aningen läskig Halloween lek eller aktivitet gör Halloweenfesten komplett! En av barnens absoluta favoriter brukar vara en skattjakt eller att få lösa ett spännande Halloween mysterium! Grapevine har så klart färdiga skattjakter och mysterium för barnen som passar perfekt till Halloweenfesten. I skattjakterna ska barnen hitta gåtor och utmaningar med hjälp av ledtrådar, och sedan lösa dessa gåtor för att till slut hitta en skatt. Buskul för barnen - och i och med att allt finns färdigt, bara att skriva ut, är det enkelt för dig att ordna ett riktigt spännande Halloweenmysterium! I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att hitta Kråkehofs gömda skatt bland monster, häxor och spöken. Även en hel massa av våra andra skattjakter och mysterium passar utmärkt till halloweenfesten, kanske ett spännande mysterium i Detektivmysteriet, eller en tur på de sju haven i Piratmysteriet. Tips på en hel massa andra roliga Halloweenlekar hittar du under Halloweenlekar.
Halloween lek halloween aktivitet
Halloweenmysteriet
DEN OPTIMALA HALLOWEENSKATTJAKTEN!
Perfekt Halloween lek för barn. I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att leta upp Kråkehofs gömda skatt. För att göra det behöver de lösa spännande utmaningar från häxor, vampyrer, monster, spöken och trollkarlar och slottets andra invånare. Allt du behöver och diplom ingår.
Halloweenmysteriet 4-6 år>>
Halloweenmysteriet 7-10 år>>
halloween lek barn
Detektivmysteriet
Ett riktigt roligt mysterium för barnen att lösa! I Småköping försvinner värdefulla böcker från biblioteket och det har utlysts en belöning till dem som hittar böckerna. Låt barnen bli detektiver i Halloween och lösa kluriga gåtor i jakten på böckerna! Allt som behövs finns i produkten - enkelt för dig buskul för barnen! Jätterolig Halloween aktivitet för barn från 4 - ca 10 år!
Detektivmysteriet för 4-6 år>>
Detektivrmysteriet för 7-10 år>>
halloween lek barn
Spökjakt till Halloween?
PERFEKT HALLOWEENLEK!
En spännande spökjakt för barnen eller hela familjen. Tanken är att denna spökjakt ska göras i mörker, i parken eller skogen där man hittar frågorna som är utmärkta med reflexer med hjälp av en ficklampa. I spökjakten finns 15 frågor och små klurisar som ska lösas. Temat är läskiga saker som spöken, monster, trollkarlar och häxor.
Spökjakten Halloweenlek för 4-6 år>>
Spökjakten Halloweenlek från ca 7 år>>
halloween skattjakt
Skattjakt: Spökmysteriet
I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv - för här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt spännande mysterium för barnen bland spöken, monster, häxor och trollkarlar... Perfekt till barnkalas under den mörka årstiden och så klart till Halloweenfesten!
Spökmysteriet för 4-6 år>>
Spökmysteriet för 7-10 år>>
mysterium för barn
Detektiverna på slottet
NYHET! FÖR BARN FRÅN ca. 9 ÅR!
Låt barnen bli detektiver på det hemsökta slottet Ghostly Castle. Här finns en guldskatt gömd som bara kan hittas om man kan lösa de kluriga gåtorna i den gamla alkemistens anteckningsbok. Det här är ett ruskigt spännande och riktigt klurigt mysterium för barn i åldern 9-12 år!
Detektiverna på slottet från 9 år>>
Detektiverna på museet
Ett riktigt klurigt och spännande mysterium för barn i åldern 9-12 år. Den ovärderliga masken av drottning Nefertiti har försvunnit spårlöst på museet! Museiintendent Jansson tror inte det är fråga om en stöld utan ett urgammalt mysterium. Riktigt klurigt och spännande för barnen med filmer och gåtor. Enkelt att ordna!
Detektiverna på museet, från 9 år>>

Halloweenfest för vuxna - 5 tips om Halloween lekar & Halloween mat

Det är väl inte bara barnen som ska få ha kul! Att ordna Halloweenfest för det vuxna umgänget är minst lika kul - och naturligtvis är en Halloweefest perfekt för barn och vuxna tillsammans! Halloween är det lördag den 31 oktober, men en Halloweenfest fungerar lika bra veckorna både före och efter.
1. Halloweenstämning och Halloween dekorationer
För Halloweenfesten behövs ordentlig Halloweenstämning! Mörkret fixar sig själv så här års, lägg sedan till pumpor i massor, ljus och Halloween pynt så som skelett eller spindelnät. Tips på hur du gör Jack O'Lanterns och Halloweendekorationer, hittar du under Halloweenpynt, där får du också schbloner för att göra girlanger, och fina Halloweenfigurer att skriva ut och dekorera med. Ett enkelt med mycket effektfullt sätt att fixa läskig Halloweenstämning är att skapa läskiga dekorativa skuggor. Använd tex ett litet leksaksspindelnät i plast eller ett litet skelett. Låt ett rum, tex hallen, vara mörk och belys sedan spindelnätet eller skelettet bakifrån, mot en slät vägg - så kan du skapa en jättespindel som kryper på väggen... Garanterat läskigt och stämningsskapande inför Halloweenfesten.
2. Halloweenkostymer för vuxna
Självklart ska även vuxna klä ut sig då man ska på Halloweenfest! Häxa i svart eller en läskig vampyr är ganska enkelt att fixa med vanliga kläder, lite rekvisita och smink. En otäck Hallowen mask under en hoodie kan skrämma slag på vem som helst! En svart katt i svarta tights, långärmad svart tröja, en fjäderboa som svans och diadem med öron och kattsmink blir en elegant Halloweenkostym. Fler idéer till Halloweenkostymer för vuxna hittar du under Halloweenkostymer.
halloween kostymer vuxna
3. Mat till Halloweenfesten
Man kan bjuda på i stort sett vad som helst på en Halloweenfest - ett bra tips är att göra en härlig, höstig buffé. Duka tex upp ett Halloweenbord med lite gott plock som starka korvar, salami, skinka, tapanad, getost, kex, oliver, kanske lite lantpaté, cornichoner och Cumberlandsås, en chili eller en mustig köttgryta som serveras med gott bröd. Vår goda osttårta med Halloweendekoration passar perfekt på buffén. Avsluta - så klart! - med en pumpapaj och lite mumsigt Halloweengodis, som chokladbolls-spindlar och marsmellowsspöken. Recepten hittar du under Halloweenrecept. Duka i orange och svart och dekorera gärna maten med Halloweenfigurer och bordet med stora och små pumpalyktor (se Halloweenpynt).
halloween mat
Halloweendukning från Duni.
4. Festaktiviteter till Halloweenfesten
En rolig festlek med Halloweentema hör så klart hemma på Halloweenfesten! Bland Grapevines stora sortiment av festprodukter finns naturligtvis ett och annat också för Halloween. Ska man ha en sittade middag kan det passa bra att inleda med vår bordsplaceringlek med Halloweentema. Under kvällen kan man sedan roa tex med vårt Halloweenquiz med 27 blandade frågor, inklusive 11 musikfrågor - om alla ruskigheter som kan förknippas med Halloween. Quizet kan man genomföra vid ett tillfälle, eller dela upp så att man sprider ut det, med några frågor åt gången under kvällen. En annan frågesport som passar bra är den om Mord & Halloween mysterier. Eller så väljer man en enkelt genomförd mordgåta, där alla gäster får lista ut vem som är mördaren i en mustig historia med intriger och mord, sådana gåtor är tex Mordet på Mystery Manor och Faraos förbannelse - Mordmysterium i Dödens Dal.
5. Mordmysterium till Halloweenfesten
Att låta alla gäster delta i ett riktigt mordmysterium är ett annat sätt att fira Halloween på. I dessa stora mordmysterium spelar alla deltagare en avgörande roll, och ska klä sig och agera därefter. Alla gäster får bakgrundsinformation och rollbeskrivning innan festen och väl där får de manus till hur de ska agera under kvällen - en kväll full av intriger och ett mord! Det finns massvis med rum för improvisation och det hela kan bli precis hur roligt som helst! I Teodor Toloffs testamente har den exentriske konstnären Toloff bjudit in till fest, men kvällen blir allt annat än festlig! I Teatermordet är det teaterdirektören Arneflo som bjudit in till glittrande premiärfest. I de stora mordmysterierna ingår allt som behövs, från värdguide, till bakgrundsmaterial, rollbeskrivningar, manu för alla roller, rekvisita och lösning.

 
NYHETER!
Våra skattjakter i mobilen är nyheter! Vi skriver för fullt nya spännande skattjakter att göra i mobilen, inom kort kommer fler spännande teman!

Här hittar du alla våra skattjakter med mobil för barn och vuxna>>
skattjakt gps mobil
Mobilskattjakt: Jakten på spökskatten
HALLOWEENSKATTJAKT I MOBILEN!
En riktigt häftig skattjakt med karta och gåtor i mobilen som kan göras precis var som helst - du bestämmer själv vart! Skattjakten är färdig med en frågor, svar och en spännande Halloweenhistoria. På en liten arrangörssajt placerar du ut kartnålar och följer lagen i realtid. Superenkelt att fixa och genomföra, och hur coolt som helst! Från ca. 10 år.
Skattjakt med mobilen med halloweentema>>
skattjakt mobil pirattema
Mobilskattjakt: Jakten på piratskatten
NYHET! SKATTJAKT I MOBILEN!
En riktigt häftig skattjakt med karta och gåtor i mobilen! Skattjakten är färdig med en spännande historia, frågor och svar men du som skattjaktsfixare bestämmer själv var den ska göras. På en liten arrangörssajt placerar du ut kartnålar och följer sedan lagen i realtid. Superenkelt att fixa och genomföra, och hur coolt som helst! Svårighetsnivå från ca 10 år.
Skattjakt med mobilen med pirattema>>
halloween lekar barn
Halloweenquiz
Skrämmande fyndigt Halloweenquiz till höstfesten! 27 blandade Halloween frågor, inkl. 11 musikfrågor - om alla ruskigheter som kan förknippas med Halloween. Lys upp hösten med en Halloweenfest, med vårt quiz är halva jobbet gjort. Lägg till lite god mat och en pumpalykta - voilà!
Läs mer och beställ Halloweenquizet med Halloween frågor här>>
halloween lek vuxna
Mordmysterium: Mordet på Mystery Manor
Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller skådespelarinsatser av gästerna utan är ett klurigt mordmysterium som alla, oavsett antal gäster, kan vara med och lösa.
Beställ mordmysteriet, Mordet på Mystery Manor här>>
halloween aktivitet vuxna
Mordmysterium: Mordet på Pensionat Geisthof
PERFEKT LEK FÖR VUXNA TILL HALLOWEEN!
Välkommen till det avlägsna pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett fruktansvärt mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga mordgåtan med hjälp av iakttagelseförmåga, fantasi och logik. Allt du behöver finns i produkten - Inga andra förberedelser behövs!
Läs mer och beställ mordmysteriet>>

halloweenfest tips
Mordmysterium: Teatermordet
I Teatermordet bjuder teaterdirektör Arneflo in till glittrande premiärfest! Ett avancerat och fantastiskt roligt mordmysterium för 11-15 personer, där alla deltagare spelar en roll. Inkluderar värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita och allt annat som behövs för en otroligt spännande kväll!
Beställ Mordmysteriet:Teatermordet här>>
frågesport halloween
Faraos förbannelse - Mordmysterium i Dödens dal
Ett spännande mordmysterium som inte kräver skådespelarinsatser eller utklädning av deltagarna. Spännande, roligt och klurigt till middagen! Vi beger oss till Dödens dal där faraos förbannelse vilar över de arkeologiska utgrävningarna...
Beställ Mordmysteriet i Dödens dal: Faraos förbannelse här>>
halloween lekar vuxna
Mordmysterium: Teodor Toloffs Testamente
Teodor Toloffs testamente är ett spännande mordmysterium där alla deltagare spelar avgörande roller - men det är enkelt att förbereda och genomföra! Allt du behöver - värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita finns i produkten. Bjud in vännerna och låt spelet börja!
Rolig aktivitet till Halloween för vuxna
Läs mer och beställ mordmysteriet>>

© grapevine.nu, Mirago Media AB