Alla produkter
Skattjakter
Mobilskattjakter NY!
Mysterier
Mordmysterier
Mobilevent NY!
Frågesporter
Provningar
Kalaslekar
Festteman
Tipspromenader
Högtider
Bordsplaceringslekar
Sångblad & sånghäften
Presentkort
För barn
För tonåringar
För vuxna
För företagsevent
Så här funkar det:
 • Betala säkert och enkel med kort eller mot faktura
 • Omedelbar leverans av fil med e-mail
 • Aktiviteten är helt klar - du får allt du behöver och skriver själv ut
 • Kräver inga förberedelser
 • Med vår hjälp anordnar du en proffsig festaktivitet, med fyndigt innehåll, i fin design
 • Ett pris, oavsett antal deltagare
 • Sätter guldkant på varje tillfälle!
 • Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på kundtjanst@grapevine.nu eller 040-35 48 35!
  jultraditioner

  Älskade jultraditioner!

  För de flesta så är julen en otroligt traditionsbunden högtid, julen ska firas så som den alltid firats. Men var kommer alla jultraditionerna ifrån?

  Mer tips inför julens alla fester hittar du genom att navigera i listen ovan.

  Julen har hos oss två ursprung, dels det hedniska, fornnordiska och dels det kristna. Fram till norden kristnades firade man julblot eller midvinterblot så dagarna var som kortast, dvs runt midvintersolståndet. Julens speciella gud var Jólner, som är ett av Odens många namn. Begreppet jul förekommer i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900, där någon sägs "dricka jul". Den 25 december firar hela den kristna världen Jesus födelse. Exakt vilken dag Jesus föddes vet man egentligen inte, det var först år 354 som man bestämde Jesus födelsedag till den 25 december. Det sägs att den katolska kyrkan helt enkelt bestämde denna dag eftersom det blev enklare att få folk att fira den nya högtiden då den inföll då det redan fanns en högtid, i det gamla Rom firade man solgudens högtid vid midvintern.

  Julgranen är en tradition som tog sin början i Tyskland på 1500-talet och under de nästkommande århundradena fick granen ljus. De första klädda granarna dök upp i Sverige på 1700-talet och blev allt vanligare i de borgerliga hemmen under 1800-talet. Granen pyntas på olika vis i olika länder, men oftast med julkulor. I Sverige klär man idag oftast granen dagen innan julafton.

  Julklappar började man dela ut på 1600-talet. Då smög givaren fram till mottagarens dörr, klappade ljudligt på den, och slängde in julklappen - därav namnet. På 1700-talet började man rimma på klapparna, en tradition som härstammar från det antika Rom. Samma århundrade spred sig traditionen att det var julbocken som delade ut julklapparna. Julbocken var helgonet St Nikolaus följeslagare. Firandet av St Nikolaus hade försvunnit i samband med reformationen men julbocken levde vidare som julsymbol.

  Glögg, pepparkakor och rött som julfärgen framför andra härstammar från 1800-talet. Tips till glöggfesten hittar du här>>

  I slutet av 1800-talet började Jenny Nyström måla julkort med sina berömda tomtar och svenskarna började skicka julkort. Här började och sammanblandningen av St Nikolaus, julbocken och den svenska gårdtomten som kom att bli jultomten, som nu också tog över rollen att dela ut julklappar.
  jullekar
  jultraditioner Adventsljusstaken med fyra ljus ersatte på 1920-talet adventsgranen. Den svenska adventsljusstaken har IKEA sedan spritt över världen. 1932 lanserades den första julkalendern i papp, liksom den första elektriska advents-ljusstaken.

  1960 sändes Kalle Anka och hans vänner för första gången på julafton vilket sedan blivit en tradition klockan 15:00 varje julafton. Samma år slog julstjärnan igenom som julblomma.

  1961 sändes den första julkalendern på TV. En julkalender som räknar ner dagarna till jul är numera en viktig tradition för barnen.

  Gör en egen julkalender!
  Vill du göra en egen julkalender till barnen men får hjälp på vägen med roligt innehåll i form av pyssel och en personlig julsaga till barnen hittar du vår julkalender här>
  Psalmer och julsånger av det mer traditionella slaget har funnits länge. De första traditionella folkvisorna som sjöngs inför julen härstammar från 1400-talet. I vår svenska jultradition ingår även Luciasångerna som julsånger, och när vi dansar kring granen sjungs en del sånger som framförallt är ringlekar och sjungs både runt granen och midsommarstången.

  Det finns också en uppsjö modernare jullåtar, som idag är minst lika förknippade med julen, det stroa årtiondet för jullåtar torde vara 1980-talet då en hel massa av de vi idag räknar som klassiska jullåtar kom, tex "Do They Know It's Christmas" från Band Aid.

  Vill du sjunga med är osäker på texten?
  Goodies till barnen har sångblad med texterna>>

  Få saker sprider så mycket stämning som musik. Vi rekommenderar fem jullekar som maxar julstämningen!

  1. Julmelodikryss - Ett klassiskt melodikryss att lösa under glöggfesten eller uppesittarkvällen!

  2. Julquiz 2015 - Rykande färskt och fyndigt julquiz för julen 2015>>

  3. Julmusikquiz - 25 musikfrågor med juliga blandade följdfrågor - ett måste på julfesten!

  4. Barnens julsångsquiz - Sjung med i sångerna och svara på följdfrågor på ett fint svarsblad.

  5. SingSong musiktävling - julspecial - För alla oss som inte är proffs men som vill tävla och sjunga som på tv. Superroligt!

  tilltugg till glögg
  Julquiz 2015
  NYHET!
  Årets rykande färska julquiz är här! Quizet handlar om det mest traditionsbundna som finns - men ändå fräscht och fyndigt med frågor om julen 2015! Julquizet har 20 längre frågor som kräver 53 svar, sju frågor är musikfrågor. Du får allt som behövs frågor, fina svarsformulär, facit och spellista. Perfekt underhållning till glöggmingel, julfest och julhelg!
  Mer info >>
  SingSong musiktävling: Julspecial!
  NYHET!
  I julspecialen av vår egen SingSong-tävling ska det lyssnas på - och sjungas - julsånger! Inspirerade av tv-program som "Så ska det låta" och "Doobidoo" har vi gjort en musiktävling som passar för oss som inte är proffs men vill sjunga ändå! Det här är en riktigt rolig - och högljudd - festlek till julfesten på jobbet eller med vännerna!
  Mer info>>

   

  Julkalender med pyssel och personlig saga
  GÖR EN EGEN JULKALENDER!
  Med vår julkalender gör du enkelt en egen pyssel- och sagojulkalender till ditt barn! För varje dag fram till julafton får du julpysselblad och åtta kapitel i en spännande julsaga där ditt barn är huvudperson. Gör ett fint kuvert till barnen och fyll det med en ny överraskning varje morgon! 149 kr.
  Mer info >>
  Ismysteriet
  NYHET!
  Ett härligt äventyr tillsammans med isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola! Barnen måste hjälpa isprinsessan att rädda den årliga snöfesten! Skattjakten kan utföras inne eller ute, hemma eller borta, för många barn eller få - enkelt för dig, jättekul för barnen! Finns i två olika svårighetsnivåer. 169 kr.
  För 4-6 år>> | Från ca 7 år>>
  aktivitet julfest
  Barnens julsångsquiz
  Barnens julsångsquiz sprider härlig julstämning! Barnen ska sjunga med i julsångerna och sedan svara på roliga, juliga följdfrågor på ett stort, fint svarsblad. Passar barn i åldern 3-8 år. Perfekt på julpysslet med kompisarna eller tillsammans med familjen i väntan på tomten.
  Mer info >>
  jullekar
  Tipspromenad: Tema jul
  En tipspromenad med jultema kan vara en rolig aktivitet på julfesten, glöggfesten eller på annan sammankomst i juletider! Du får 21 fyndiga och juliga frågor i fin design - som sprider garanterad julstämning. Allt är färdigt att skrivas ut och användas direkt!
  Mer info >>
  julquiz
  jullekar

  Klassiska jullekar!
  Häng upp en mistel i en dörrpost. Det är enligt traditionen tillåtet att kyssa den som står under misteln. Mannen som kysst en kvinna under misteln ska sedan plocka ett bär. När alla bär är borta har mistelns magi försvunnit och det är färdigkysst!

  Att spela filipin är en traditionell jullek. Hittar du två nötter i samma skal, tvillingnötter äter du den ena själv och ger den andra till någon du vill spela filipin med. Nästa gång ni ses ska ni säga filipin, den som först säger det vinner spelet. I Sverige har man spelat filipin sedan 1800-talet.

  Man lägger en mandel i risgrynsgröten. Den som får mandeln sägs det, kommer att bli gift nästa år. I Skåne och Danmark får istället den som får mandeln, mandelgåvan - en liten extra julklapp.

  julfest
  Julfest!
  TILL JULFESTEN!
  Julfest på jobbet, glöggfest hemma, juldagskul med hela släkten? Då passar den här roliga julfestaktiviteten perfekt! Dela in gästerna i lag och låt dem lösa 10 roliga, juliga utmaningar - allt från bibelkunskap, till julpyssel, tändsticksproblem, snapsprovning, kryddoftning och jullåtsintron!
  Mer info>>
  Julmusikquiz
  TILL JULFESTEN!
  Det ultimata julquizet - fullt med härlig, glöggdoftande julstämning! I quizet finns 25 musikfrågor, naturligtvis alla om våra mest populära jullåtar samt kluriga följdfrågor om allt som är juligt. En frågesport som passar utmärkt på företagets julfest, på glöggfesten och eller till familjens uppesittarkväll.
  Mer info>>
  Tomtarnas julmysterium
  JULKUL FÖR BARNEN!
  Ett riktigt kul och klurigt julmysterium! Tomtenissarna har tappat bort sina luvor som gör dem osynliga - får de inte hjälp att hitta luvorna kan de inte dela ut de där extra klapparna i julstrumporna! Du får allt du behöver för att ordna en superrolig skattjakt på inte mycket mer än 5 minuter!
  För 4-6 år>> | Från ca 7 år>>
  julquiz

  Tomten
  Att tomten är en av de viktigaste symbolerna för julen är de flesta överens om, men var kommer tomten egentligen ifrån? Tomtens ursprung är tudelat, dels kristet och dels hedniskt.

  Först och främst har vi våra hedniska, skandinaviska tomtar som bor på gården och vaktar hus och hem. Våra tomtar är småväxta, starka, lynniga, skäggiga och ofta väldigt gamla. Gårdstomtarna är ofta snarstuckna till sin läggning och om de inte får tillbörlig respekt från den människofamilj de hjälper kan de hämnas gruvligen. Har man däremot tomten på sin sida kan det hända att han till och med stjäl från grannen och ligger i luven på granntomtarna för att bevara välståndet på din gård. För att hålla tomten nöjd behöver han lön för mödan och tomtens lön är gröt. Tomtar bor under boningshuset, i stallet eller på loftet men också gärna under träd eller stora stenar. Tomtar arbetar nattetid och kan göra sig osynliga - det är därför man ser dem så sällan!

  Den hårt arbetande tomtefamiljen som i Elsa Beskows sagor och Jenny Nyströms teckningar är en relativt modern uppfinning. Tomten är traditionellt av manligt kön och singel och det enda av våra gamla skogsväsen som följt folkströmmen och flyttat från landet in i storstaden!

  jultraditioner
  Den kristna tomten har sitt ursprung i biskop Nikolaus som levde i Turkiet på 300-talet. Han blev senare helgonförklarad och anses särskilt vara barnens och sjöfolkets helgon. På St. Nikolausdagen den 6 december kommer han fortfarande till barn i tex Tyskland och Holland och håller förhör och delar ut presenter om barnen varit snälla. St. Nikolaus har sedan blivit Santa Claus med hela världen, i Disneys rundmagade, rödklädda tappning.
  jullekar
  lekar för vuxna
  Julmelodikryss
  JULMYS!
  Vad skapar väl mer julstämning och mys än ett melodikryss med julmusik! Melodikrysset passar perfekt för att underhålla vänner, släkt och familj på glöggfesten, uppesittarkvällen eller under självaste julhelgen! Med hjälp av en spellista med 21 klassiska julsånger ska 25 vågräta och lodräta svar fyllas i.
  Mer info >>
  Mobilevent: Spionjakten
  NYHET! PERFEKT TILL JULFESTEN!
  Ett kul mobilbaserat event för vuxna! Perfekt till kick-offen, julfesten eller svensexan. Dela upp deltagarna i upp till 10 lag som tävlar mot varandra på tid i en spännande spionjakt där allt löses i mobilen. Storyn och frågorna är klara men du bestämmer själv vart den ska göras - låt den ta deltagarna från kontoret till restauranagen. Funkar överallt! 399 kr.
  Mer info >>
  Jullåtsquiz för ungdomar
  FÖR UNGDOMAR!
  Ett jullåtsquiz särskilt för ungdomar i åldern ca 11-15 år. 13 jullåtar och juliga följdfrågor skapar massvis med julstämning! I det här quizet hör vi inte Elvis och Triad, utan de klassiska julsångerna och de nyare jullåtarna och svårighetsnivån på frågorna är anpassade till ungdomarna.
  Mer info >>

  © grapevine.nu, Mirago Media AB