Alla produkter
Skattjakter
Mobilskattjakter
Mysterier
Mordmysterier
Mobilevent
Frågesporter
Provningar
Kalaslekar
Festteman
Tipspromenader
Högtider
Bordsplaceringslekar
Sångblad & sånghäften
Presentkort
För barn
För tonåringar
För vuxna
För företagsevent
 
Grapevine Norge
Grapevine Finland
Grapevine Danmark
Grapevine på tyska
Grapevine på engelska
Så här funkar det:
 • Betala säkert och enkel med kort eller mot faktura
 • Omedelbar leverans av fil med e-mail
 • Aktiviteten är helt klar - du får allt du behöver och skriver själv ut
 • Kräver inga förberedelser
 • Med vår hjälp anordnar du en proffsig festaktivitet, med fyndigt innehåll, i fin design
 • Ett pris, oavsett antal deltagare
 • Sätter guldkant på varje tillfälle!
 • Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på kundtjanst@grapevine.nu eller 040-35 48 35!
  kräftskiva tips

  Tips för kräftskivan: tillbehör, lekar, drycker, sånghäfte...

  När är det kräftpremiär och kräftskiva 2017?
  När är det egentligen kräftpremiär? Nu för tiden får vi äta kräftor året om, så ofta vi vill. Men den traditionella kräftskivan hör ju hemma i augusti. Fram till 1994 var det reglerat i lag under vilka tider på året man fick fiska kräftor och då inföll kräftpremiären den första onsdagen i augusti. Traditionell kräftpremiär 2017är det alltså den 2augusti.
  Kräftskiva: historia om kräftskivan
  Att äta kräftor var tidigare vanligare i de övre klasserna. 1907 spreds kräftpest i Sverige och det ledde till att stora populationer av svenska kräftor dog ut. Man började då importera kräftor, som i och med detta blev mer lättillgängliga och på 1960-talet spreds bruket att ha kräftskiva. Det importeras nu ca 2 500 ton kräftor till Sverige varje år. Huvudexportörer är Turkiet, Spanien och Kina. Vad man äter på en kräftskiva är givet, ofta kompletterar man de små röda krypen med bröd, ost, paj och annat gott. Kräftskivan är en av de få traditionella svenska fester där det normalt sett inte serveras sill och potatis.
  kräftskiva inbjudan
  kräftskiva tillbehör

  7 tips till kräftskivan

  1. Inbjudan till kräftskiva

  Skicka inbjudan till kräftskiva i god tid, i semestertider kan det vara svårare att både samla de gäster man vil och att få svar om vem som kommer. Här har vi gjort en liten inbjudan till kräftskiva att skriva ut, om du vill skicka inbjudan med posten.
  Skriv ut inbjudan till kräftskiva här>>
  kräftskiva inbjudan

  2. Dukning till kräftskiva

  Att äta kräftor är kladdigt, det kan därför vara en bra idé att använda en fin pappersduk som man kan slänga efteråt. Ett bra dukningstips är att ställa fram skålar med ljummet vatten, med citron- eller limeskivor i för att skölja fingrarna och att köpa billiga kökshanddukar och duka med en till varje gäst för att torka händerna, istället för pappersservetter som ofta går sönder och behövs i massor.
  Roliga hattar, färgglada hakklappar och kräftlyktor är ett måste för kräftskivan. För mörka och förhoppningsvis ljumma augustivällar, ha massvis med levande ljus. Köp enkla solcellslampor och trä kräftlyktor över och fyll trädgården.

  Lägg upp kräftorna på ett kakfat i flera våningar med dillkronor emellan - blir ett fantastiskt fint blickfång mitt på bordet.
  kräftskiva dukning
  inbjudningskort kräftskiva

  3. Krydda din egen snaps till kräftskiva

  Krydda din egen snaps och häll upp i fina flaskor, gamla saftflaskor eller klara läskflaskor som du tagit bort etiketten från. Fyll flaskorna med ringlat citronskal för citronsnapsen och kvistar av kryddor för kryddsnapsen. Det är fint att titta på även för den som inte är så förtjust i drycken som sådan. Recept på kryddad snaps hittar du längre ner, där hittar du också fler dryckestips för kräftskivan. Och glöm inte de alkoholfria alternativen!
  kräftskiva lekar
  kräftskiva sånghäfte

  4. Snapsvisor och sånghäfte till kräftskiva

  kraftskiva sånghäfte


  Att sjunga är ett måste på kräftskivan. Gör ett egt sånghäfte till kräftskivan eller använd Grapevines fina sångblad som också blir ett trevligt underlägg till varje plats och en del av dukningen - dessutom är de praktiska och skyddar duken när det ska skalas och sörplas.
  Här hittar du vårt sångblad till kräftskivan>>
  snapsvisor till kräftskiva

  5. Tillbehör till kräftskiva

  Servera gärna lite matiga rätter som tillbehör på kräftskivan, det finns de som inte uppskattar för många av de röda krypen. Tillbehör till kräftskivan kan lämpligtvis vara något varmt som en klassisk paj gjort på lagrade ostar, gärna västerbotten ost. Hembakat bröd och en kryddost är också en klassiker. En del tycker en god aioli hör till att doppa kräftstjärtarna i. För lite annorlunda roliga rätter med kräftor, se våra förslag på rätter från den Amerikanska Södern där kräftor uppskattas lika mycket som hos oss. De passar perfekt som tilltugg och kompletterande rätter. Läs mer och få recept till kräftskivan nedan.
  lekar till kräftskivakräftskiva

  6. Lekar till kräftskiva och andra roliga aktiviteter

  Vi på Grapevine tycker naturligtvis att lekar och aktiviteter hör kräftskivan till! Nytt för i år är en festlek för kräftskivan med nio olika stationer med utmaningar som alla har med kräftor och kräftskiva att göra. Dela upp dina vänner i lag och låt dem prova snaps, dofta kryddor, identifiera kända kräftor, sjunga snapsvisor och svara på kräftfrågor...
  Läs mer om festleken till kräftskivan här>>

  Vi har en riktigt roliga och fyndig tipspromenad till kräftskivan som definitivt är stämningshöjande - en tipspromenad kan vara perfekt som inledande aktivitet på kvällen. Det är vanligt med knytis på kräftskivan, då kan det vara perfekt att skicka gästerna på en tipspromenad så hinner du arrangera och duka fram det som alla har med sig.
  Tipspromenaden hittar du här>>

  Vi har också tett riktigt kul kräftquiz, en frågesport till kräftskivan - du visste inte att det fanns så mycket att fråga om som på ett eller annat sätt kan kretsa kring kräftor! Quizet passar perfekt att köra i en följd, eller att dela upp med några frågor då och då under kvällen.
  Här hittar du vårt fyndiga kräftquiz>>

  Vill du ha en placering på kräftskivan kan du använda vår roliga bordsplaceringslek där gästerna får mingla och leta efter sin bordskavaljer. Bordspalceringleken finsn för upp till 32 gäster.
  Här hittar du bordsplaceringleken till kräftskivan>>


  Sjungas till kräftorna ska det också så klart! Vi har fina sångblad med det vi tycker är ett urval av de bästa sångerna till kräftskivan. Sångbladen blir ett fint underlägg till varje plats.
  Här hittar du sångbladen til kräftskivan>>

  Man kan naturligtvis också välja andra roliga aktiviteter, lite mer fysiska lekar kan också passa bra till kräftskivan.
  Här finns tips på roliga festlekar>>

  sånghäfte kräftskiva
  lekar kräftskiva
  Kräftquiz
  Riktigt kul och klurigt quiz till kräftskivan! Frågorna har vitt skilda ämnen så som musik, film, historia, mat, litteratur och mycket mer - men ett gemensamt, de har alla en fyndig koppling till kräftor och kräftskiva! Gör kräftskivan lite extra rolig i år! 149 kr.
  Mer info>>
  frågesport kräftskiva
  Kräftfest!
  Minst en gång om året ska vi njuta av dessa små röda läckerheter med allt som hör därtill! Här har du en perfekt festlek till kräftskivan! Låt dina gäster ta sig an nio färdiga utmaningar i kräftans tecken! En kul uppladdning inför kräftätandet - enkelt för dig att fixa, otroligt trevligt för dina gäster! 159 kr.
  Mer info>>
  kräftskiva tipspromenad
  Tipspromenad till kräftskivan
  Kräftskiva! En tipspromenad speciellt för denna härliga augustifest. 16 frågor kretsar kring temat kräftor och allt som hör till. Fyndigt och roligt. Låt gästerna roa sig en stund på egen hand medan du tänder ljuslyktorna! 129 kr.
  Mer info>>
  quiz kräftskiva
  Mordmysterium: Mord vid Midsommar
  PERFEKT EN MÖRK AUGUSTIKVÄLL!
  Var Barnaby för en kväll i en "mysdeckare"! Då ska du bjuda dina gäster på en mordgåta i samma anda! Följ med och fira Midsommar på familjen Pamps sommarnöje. Här finns spöken som visar sig i den ljusa sommarnatten, intriger, kärlek, svek och inte minst - ett mystiskt mord begås! Vem är mördaren? 299 kr.
  Mer info>>
  kräftskiva festlekar
  Sommarquiz 2017
  NYHET! ÅRETS SOMMARQUIZ!
  Årets sommarquiz är här! Aktuellt och somrigt! Med 21 somriga låtar och kul, fyndiga och ibland lite knepiga följdfrågor är sommarquizet ett måste för sommarfesten på jobbet, med vännerna, till Midsommar eller grillkvällen! 149 kr.
  Mer info>>
  dukning kräftskiva
  Bordplaceringslek för kräftskivan
  En kul placeringslek för kräftskivan med tema kända personer. Herrarna får en beskrivning av en person, damerna får ett namn. Nu gäller det att hitta personen som beskrivs. En kul och enkel "lek" för att hitta sin bordskavaljer, som gör det nödvändigt för gästerna att mingla under fördrinken. 49 kr.
  Mer info>>
  kräftskiva sånger

  7. Recept till kräftskivan

  Kräftkalas i den amerikanska södern
  Vi svenskar är ganska ensamma om att äta de små kryp som vi kallar kräftor och att äta dem dillkokta och kalla är en typiskt nordisk tradition. Det finns dock ett annat ställe i världen där man uppskattar dem lika mycket som hos oss - i den amerikanska södern! Här heter det inte "Crayfish" som i resten av den engelskspråkiga världen utan "Crawfish". Säger du fel avslöjar du dig genast som en ovetande turist. Prova några annorlunda kräfträtter från cajunköket så här i traditionella svenska kräfttider och använd dem som smårätter till kräftskivan - bjud på ett annorlunda kräftkalas!
  Majsbröd
  Gott tillbehör till kräftorna i vacker solgul färg! (1 plåt)

  50 g smör
  1 ägg
  ½ dl strösocker
  3 dl mjölk
  3 ½ dl vetemjöl
  2 ½ dl majsmjöl
  ½ dl majsena
  1 tsk bakpulver
  20 g smält smör
  Förvärm en bakplåt i ugnen vid 175 grader. Blanda ihop mjöl och majsen, socker och bakpulver. Värm mjölken tills den är ljummen och rör ner smör och ägg. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda väl. Smörj bakplåten med smör och häll i smeten och fördela ut den jämt med en spatel. Grädda brödet i 175 grader i ugnen ca 25 minuter, ta sedan ut plåten och pensla ytan med smält smör. Sätt in plåten igen och grädda brödet ytterligare 15 minuter tills brödet är fast. Skär brödet i fyrkantiga bitar och servera dem varma. kräftskiva tillbehör
  Den Amerikanska Södern har en helt säregen matkultur som influerats av de många folkgrupper som bebott området genom tiderna. Soul Food, Tex Mex, Creole och Cajun är USA:s gåvor till matvärlden och har alla sitt ursprung just i det mytomspunna Södern. Delstaten Louisiana bjuder på två originella kök med rötterna i den franska kokkonsten. Trots skillnader har Kreol- och Cajunkulturerna mycket gemensamt - inte minst vikten av och kärleken till matlagning. Som Louisianaborna själva säger: In Louisiana, we don't just eat to live, we live to eat!
  Några klassiska cajun-rätter att prova till, eller kanske istället för, de dillkokta kräftorna:
  kräftskiva recept
  kräftskiva tillbehör
  kräftskiva snapsvisor
   
  Dryckestips till kräftskivan kräftskiva dryck
  Traditionellt sett hör kräftor ihop med öl och nubbe, men allt fler väljer att skölja ner sina kräftor med vitt vin. Grapevine berättar om lämpliga kompanjoner till de röda läckerheterna.

  Öl:
  Många kan inte tänka sig kräftor utan iskall öl och nubbe. En öl av lagertyp är neutral i smaken och passar därför bra till så gott som all mat. Samtidigt ger den utrymme för kräftornas mer komplexa smak. Det finns ett stort antal öl och smaken är som baken: vissa går för lager eller en ljus ale med mycket friskhet, andra kan till exempel prova på spontanjästa belgiska öl, som ofta karaktäriseras av friskhet, frukt och syrlighet. Det bästa rådet är kanske att prova sig fram för att hitta sina egna favoriter! En bra idé kan vara att välja en alkoholsvag öl till kräftorna, speciellt om man tänker satsa stort på nubbarna gör man klokt i att välja lätt- eller mellanöl till maten.

  Inled kräftskivan med en trevlig ölprovning!
  Här hittar du Grapevines roliga ölprovning>>


  Vin:
  Allt fler väljer vin till kräftorna och varför inte. Det finns gott om härliga, vita viner som passar utmärkt till kräftor. Att välja lämpligt vin är ändå inte helt lätt och det finns mycket som bör tas i beaktning. För det första gör man bäst i att lämna de röda vinerna för andra tillfällen, för trots att rödvin och kräftor i vissa fall kan fungera, är det röda vinet ingen ideal kompanjon för kräftor. Sältan och sötman i kräftor kräver sitt motstycke i vinet, som bör vara lika komplext som kräftorna själva och dessutom innehålla rikligt med fruktsyra. Till tillagade kräftor eller kräftor med sötare tillbehör kan man istället välja ett rundare, fruktigare vin med viss druvsötma. Annars bör man hålla sig till friska och torra vita viner. Framför allt torra rieslings gör sig väl på kräftskivan: för ändamålet bästa rieslings hittar man i Tyskland, Alsace och Österrike.

  Snaps:
  Det finns stora personliga och geografiska skillnader i svenskarnas snapsvanor. Generellt kan man säga att kräftornas milda dillsmak och sälta kräver en snaps som är relativt mild och subtil i smaken. En riktig kräftentusiast kryddar sitt eget brännvin, hinner du inte är räddningen Systembolaget, som säljer uppåt ett hundratal kryddade brännvinssorter - det enda problemet kommer att bli att välja! För den som inte vill eller kan välja, finns det olika multipack innehållande miniflaskor av de mest populära sorterna. Trots att snapsen oftast serveras iskall, är detta inte optimalt. Kylan binder dryckens aromer och smaken kommer därför inte till sin rätta - se istället till att servera snapsen källarsvalt för bästa smak.

  Alkoholfritt:
  Oavsett vilken fest det är frågan om, bör man aldrig glömma bort de alkoholfria alternativen. Numera finns det gott om valmöjligheter, och man kan njuta av både öl och vin utan att få i sig alkohol. Särskilt de alkoholfria ölen blir allt bättre och utbudet är stort. Servera också alltid riktligt med vatten, med och utan bubblor.

  krydda egen snaps

  Krydda din egen snaps till kräftskivan
  Använd ett okryddat brännvin. Ta gärna bort etiketten från en genomskinlig flaska eller häll över spriten på en gammaldags saftflaska eller liknande, det blir dekorativt att ställa på bordet!
  Citron och limesnaps
  Skär skalet av en citron och en lime i långa spiraler med hjälp av en kniv eller potatisskalare. Krama ur lite citronsaft i spriten och lägg i citronspiralerna i flaskan. Låt stå ca 24 timmar innan servering. Ger lätt citron- / limesmak.
  Chilisnaps
  Skär några små skåror i en eller flera chilifrukter. Tänk på att de mindre ger mer smak. Lägg i chilin i spriten, låt stå några timmar innan servering. Var noga med att smaka av ofta (i små klunkar...!) så att snapsen inte blir för stark. Ta ur chilin om du tycker att det räcker med smak. Spara den och lägg i den igen till serveringen. Ger en stark, kryddig smak som river gott i strupen.
  Dillsnaps
  Lägg några fina dillkronor i spriten. Låt stå i upp till ett dygn.
  kräftskiva
  lekar kräftskiva
  sommarfest
  Sommarmelodikryss
  Lata soliga dagar, ljumma sommarkvällar... Roa familj eller vänner med ett härligt sommarmelodikryss! Till krysset hör en Spotify-spellista med 34 låtar, frågor att ställa och en kryssplan. En mysig, avslappnad festaktivitet som sprider massvis med sommarstämning! 159 kr.
  Mer info>>
  lekar till fest
  Skattjakt: Sommarmysteriet
  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle - hela sommaren. Förgyll sommarfesten för barnen! Enkelt för dig att förbereda, buskul för barnen! 169 kr.
  Mer info 4-6 år | Mer info 7-10 år
  För 4-6 år
  För 7-10 år
  Skattjakt: Semestermysteriet
  En kul skattjakt för barnen med en spännande historia! Den här skattjakten genomföra man utomhus med karta och ledtrådar. Den funkar bra i trädgården, i parken, på stranden eller i skogen! Barnen är på familjen Skogs camping i Storskogen där äventyraren Valdemar Vild har gömt en skatt. Det gäller för barnen att lösa kluriga gåtor och hitta skatten! 169 kr.
  Mer info 4-6 år | Mer info 7-10 år
  För 4-6 år
  För 7-10 år

  © grapevine.nu, Mirago Media AB