Alla produkter
Mordmysterier
Skattjakter
Provningar
Frågesporter
Festkoncept
Tipsrundor
Högtider
Bordsplaceringslekar
Sångblad & sånghäften
Gör det själv böcker
Presentkort
För barn
För tonåringar
För vuxna
För företagsevent
 
Grapevine Norge
Grapevine Finland
Grapevine Danmark
Grapevine på tyska
Grapevine på engelska
 
 
 

mordgåtor

Mordgåtor och mordmysterier

Gillar du mordgåtor och mordmysterier? Agatha Christie och Morden i Midsomer, mordgåtor men ändå lite mysigt på något vis. Då måste du vara med och spela en mordgåta! Mordgåtor till fester och middagar är populärt. Ofta arrangeras de för grupper på företagsevent eller i sk "öppna grupper" med mordmysterier på restauranger, slott eller casinon. Nu har Grapevine tagit fram specialskrivna mordmysterier så att du kan bjuda hem vännerna och göra det hela hemma, tillsammans med de vänner du själv väljer och känner och till en rimlig peng.
mordgåtor fest

Mordgåtor till festen

Har du varit på en middag med mordgåta så vet du hur roligt det är att gå in en roll. Du får chansen att göra lite utsvävningar i ditt beteende och agerande som du vanligtvis inte skulle ha gjort. Det är riktigt roligt att spela en karaktär i en mordgåta med middag. Värden/värdinnan bestämmer i förväg vem som spelar vilken roll under rollspelet som utövas under middagen, men alla roller är viktiga för att föra mordgåtan framåt.

Under de senare åren har mordgåtor till festen blivit allt populärare, det är ofta event mordgåtor som genomförs på restauranger eller på särskilda platser. Mordgåtor i Ystad är populära eftersom Wallanders hemstad blivit känd för mord, mordgåtor i Stockholm utspelar sig ofta i gamla stans gränder och många restauranger och slott erbjuder mordgåta med middag som aktivitet. För att få vara med och lösa mordgåtor måste man ofta antingen ha turen att få vara med på en konferens eller ett julbord där det bjuds mordgåta, eller så får man själv gå på något arrangemang, det erbjuds mordgåtor i Malmö, mordgåtor i Göteborg och mordgåtor i Stockholm och på många andra ställen, ofta på restauranger. Man kan ordna det hela som privat grupp eller så får man vara med i en "öppen grupp", i det förstnämnda fallet kan det bli ganska dyrt och i det andra fallet får man göra det hela med männsikor man inte känner, som kan vara nog så kul, men är det en aktivitet med vännerna man är ute efter blir det inte riktigt samma sak.

mordgåtor till fest

Mordgåta hemma

Grapevine har tagit fram flera mordgåtor till festen hemma. Våra mordgåtor manus är skrivna så att du själv ska kunna arrangera det hela och bjuda hem dina vänner på en mordgåta med middag!

Mordgåtor till fest kan vara rollspel där alla spelar en avgörande roll, eller en enklare mordgåta. I rollspelen finns ett mordoffer och en mödare med på festen. Middagsgästerna ska lista ut vem som är mördaren. Gästerna får roller att spela och intriger och motiv har skapats under kvällen innan mordet. När väl mordet är begånget så kliver detektiven in i handlingen och styr upp hur mordgåtan ska lösas. Olika mordgåtor och mordmysterium kräver olika mycket av gästerna så innan du köper en mordgåta till festen så fundera på hur benägna dina gäster är att delta och på vilket sätt. Ett riktigt roligt och interaktivt mordmysterium där alla deltagare spelar avgörande roller är Grapevines Teatermordet, där ni förflyttar er till glittrande teaterpremiär full av intriger - och mord! Även i Teodor Toloffs Testamente spelar alla närvarande en avgörande roll, på det som skulle ha varit Teodors födelsedagsfest.

Med specifika och informativa inbjudningar får varje gäst en roll att spela. Rollen har en utvecklad karaktär och är inblandad i spännande intriger med de andra gästerna. Varje gäst får uppgifter att genomföra under kvällen så att mordmysteriet går framåt. Ska man genomföra en mordgåta med roller, krävs ett specifikt antal gäster.

Andra mordgåtor med middag går ut på att gästerna får i uppgift att lösa mordet utan att spela roller och utan att klä ut sig. Mordgåtan framförs av en person som lämnar letrådar till mordmysteriumet och de listiga gästerna kommer att tillsammans lista ut mordgåtan och vem som är mördaren. Detta är korta mordgåtor som kräver mindra av gästerna och värden / värdinnan men likväl är trevligt och uppskattade och lämpar sig om du tror att dina gäster tvekar att klä ut sig och spela roller i mordgåtan. Morgåtor av detta lite enklare slag är tex Mordet på Mystery Manor och Faraos förbannelse - Mordmysterie i Dödens dal.

mordgåta middag

Mordmysterier där alla spelar avgörande roller:

mordgåta manus
Mordmyserium:Teodors Toloffs Testemente
Teodor Toloffs testamente är ett spännande mordmysterium där alla deltagare spelar avgörande roller - men det är enkelt att förbereda och genomföra! Allt du behöver - värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita finns i produkten. Bjud in vännerna och låt spelet börja!
Beställ mordmysteriet Teodor Toloffs testamente här>>
mordmiddag
Mordmysterium: Teatermordet
I Teatermordet bjuder teaterdirektör Arneflo in till glittrande premiärfest! Ett avancerat och fantastiskt roligt mordmysterium för 11-15 personer, där alla deltagare spelar en roll. Inkluderar värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita och allt annat som behövs för en otroligt spännande kväll!
Beställ mordmysteriet Teatermordet här>>
Så här fungerar dessa mordmysteier:
 • I produkten finns allt som behövs, värdguide, spelschema, rollbeskrivningar, manus för alla roller, rekvisita mm.
 • Innan festen bestämmer du vem som ska spela vilken roll, alla får rollbeskrivning.
 • Ett visst antal personer behövs för att spela mysteriet.
 • På festen får alla ett manus att följa och ska spela en roll.
 • Alla bidrar med något avgörande till mysteriets lösning.
 • Någon blir mördad, någon är mördaren.
 • Utrymme för massvis med improvisation.
 • En helt unik kväll som ingen glömmer!
 • Mordgåtor utan förberedelser, enkla att genomföra:

  mordgåta manus
  Mordmysterium: Mordet på Mystery Manor
  Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller skådespelarinsatser av gästerna utan är ett klurigt mordmysterium som alla, oavsett antal gäster, kan vara med och lösa.
  Beställ mordmysteriet Mordet på Mystery Manor här>>
  svenska mordgåtor
  Faraos förbannelse - Mordmysterium i Dödens dal
  Ett spännande mordmysterium som inte kräver skådespelarinsatser eller utklädning av deltagarna. Spännande, roligt och klurigt till middagen! Vi beger oss till Dödens dal där faraos förbannelse vilar över de arkeologiska utgrävningarna...
  Beställ mordmysteriet Faraos förbannelse här>
  Så här fungerar dessa mordmysterier:
 • Alla får ett persongallerie och ett anteckningsblad.
 • Under kvällen, i fyra avsnitt, kanske före maten, mellan rätterna och till efterrätten, presenteras en spännande mordgåta.
 • Genom att notera detaljer, i vissa fall undersöka ledtrådar och använda "de små grå cellerna", som en känd detektiv skulle ha sagt, handlar det om för de närvarande att lista ut detaljer om mordet och till sist vem som är mördaren.
 • Mordmysteriet kan lösas individuellt, två och två eller i lag.
 • Temat i mordmysteriet kan plockas upp i dukning och mat för att skapa extra stämning.
 • Mordmysterium: Mordet på Pensionat Geisthof

  Välkommen till det avlägsna pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett fruktansvärt mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga mordgåtan med hjälp av iakttagelseförmåga, fantasi och logik. Allt du behöver finns i produkten - Inga andra förberedelser behövs!
  Läs mer och beställ mordmysteriet>>
  Mordmysterium: Mord vid Midsommar
  Tycker du om engelska "mysdeckare"? Då ska du bjuda dina gäster på en mordgåta i samma anda! Följ med och fira Midsommar på familjen Pamps sommarnöje. Här finns spöken som visar sig i den ljusa sommarnatten, intriger, kärlek, svek och inte minst - ett mystiskt mord begås! Vem är mördaren?
  Läs mer och beställ mordmysteriet>>
  Presentkort: Mordmysterium, 299 kr
  Ge bort ett mord! Eller i alla fall en mysigt mordmysterium... Den som får detta presentkort kan välja blanda alla våra enklare mordgåtor - de som kan genomföras utan förberedelser, skådespelarinsatser och utklädning. En perfekt present till någon som själv gillar deckare och har en middag eller fest att förgylla!
  Köp presentkort här>>

  Mordgåta barn

  Mordgåtor för barn efterfrågas ibland, och även frågan om barn kan delta i ett mordmysterium brukar komma upp. Det beror naturligtvis både på barnens ålder och hur krävande rollerna är. Är det en mordgåta där alla deltagare spelar roller och har vissa uppgifter att fylla med manus, så kan det vara svårt för barnen att kanske spela en "hel" roll. Men ett sätt att få med barnen i spelet kan vara att lägga till några mindre roller, barn till karaktärerna, eller servitörer osv, de kan då får hjälpa någon av de vuxna rollerna och få någon egen uppgift.

  Grapevines mindre mordgåtor, där deltagarna inte spelar roller utan använder sin slutledningsförmåga - är perfekta också för att barnen ska kunna vara med. De äldre är detektiver på egen hand, de mindre kan vara i lag med någon vuxen.

  Mordgåtor lekar för barn tex till barnkalaset kan ibland kännas lite fel, medan ett mysterium utan att någon dör kanske är roligare! Grapevine har många roliga mysterier och skattjakter för barn i olika åldrar som passar perfekt på barnkalaset.
  Se alla roliga barnaktiviteter här>>


  Vill man ha mysterier åt det läskiga hållet finns tex Halloweenmysteriet som passar perfekt till barnens ruskiga Halloweenfest!

  © grapevine.nu, Mirago Media AB