• tvätt tips

 • LITEN POTATISSKOLA
  Är det skillnad på potatis och potatis? Ja, faktiskt. Det lönar sig att välja potatissort noga, beroende på vad du ska göra med den och vad du ska servera till. Olika potatissorter har olika smak och egenskaper.
  potatis
  Visste du att…
  Potatis har odlats i Sydamerika sedan 8000 f.Kr. 1539 tog spanjorerna med sig potatisen till Europa.
 • Visst kan det vara kul att blanda fantasi och verklighet! Är du ute på vägarna i vårt avlånga land kan det kanske vara kul att besöka platsen för din favoritfilm. Grapevine tipsar om smultronställen för filmturisten!
 • valborg
  Valborg och första maj

  Vem var Valborg?
  På våren är det Valborgsmässoafton med valborgsmässoeld och "Vintern rasat..." och vi firar dess ankomst, även om vi många år får göra det frysande eftersom vi optimistiskt klätt oss i vårkläderna. Trots allt är det en tradition som många uppskattar eftersom det då, oavsett temperaturen, äntligen ÄR vår!

  Den kvinna som gett helgen dess namn levde i Tyskland på 700-talet. Valborg var abedissa i ett kloster i Bayern, grundat av hennes två börder. Hennes dag är den 1 maj men som vid många helger föregås dagen av en afton, då festandet inleds. Valborgsfirandet kom till oss från Tyskland under medeltiden och i vissa delar av landet tog man även till sig traditionen med valborgsmässoeld. Denna tände tyskarna för att skydda sig mot sina häxor som flög till "Blocksberg" denna natt, till skillnad mot våra svenska häxor som redan flugit till Blåkulla under påsken (och som man i vissa delar av landet höll på avstånd med påskelden). Fram till på 1700-talet var det endast i Uppland som man tände valborgsmässoeldar medan seden nu är utbredd över stora delar av landet.

  Hos oss använde man elden för att skrämma bort inte bara övernaturliga väsen men också vilddjur. Den första maj var det nämligen tradition att släppa ut djuren i markerna och det kunde då vara på sin plats att skrämma bort allt otyg som kunde utsätta dem för fara. Körsångstraditionen vid valborgsmässoafton är hämtad från studenternas tradition att hälsa våren med sång i våra gamla universitetsstäder, Uppsala och Lund.

  1 maj har sedan antiken varit en profan festdag i Europa, just eftersom den räknats som vårens intåg. I USA har första maj traditionellt varit arbetarnas dag och på den internationella socialist-kongressen 1889 i Paris beslutade man att första maj skulle vara en dag för demonstrationer. 1939 blev första maj Sveriges första och enda borgerliga helgdag, alla andra helgdagar har religiös anknytning.
  Tipspromenadfrågor 

  första maj
 • fotvård

 • smörgåstårtor