10 sorters knäck!
Knäck är sannerligen en riktig klassiker på julbordet, Grapevine ger dig grundreceptet samt tipsar dig om 10 olika varianter att testa!

Grundrecept 40-50 st
2 dl socker
50 g smör
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
Knäckformar eller strutar
Förslag på smakämnen, tillsätt
50 g av:

- Skållad, hackad sötmandel
- Hackade cashewnötter
- Krossade polkagrisar
- Krossat hårt lakritsgodis, t.ex. Turkisk Peppar
- Kokosflingor
- Smulade Digestivekex
- Smulade pepparkakor
- Hackad mörk choklad
- Suckat, dvs torkad, kanderad citrusfrukt
- Krossat Non Stopgodis

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en järngryta eller tjockbottnad kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret löst sig och smöret smält. Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader eller du kan göra kulprovet, dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor så är den klar. Blanda ner önskad smaktillsats (se förslag här bredvid) och portionera omedelbart ut knäcksmeten i små knäckformar eller strutar med hjälp av två teskedar. Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i.