Ökända Alcatraz
Det är länge sedan den sista fången lämnade Alcatraz men ändå är fängelset på Alcatraz Island utanför San Francisco ett av världens mest berömda fängelser.
Ön byggdes om till en militäranläggning i mitten av 1800-talet och blev sedan 1934 ett av världens mest rymningssäkra fängelser. Alcatraz ansågs vara så säkert på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar. Här placerades därför några av USAs grövsta brottslingar. Maffiakungen Al Capone avtjänade sitt straff för skattebrott på Alcatraz. Andra kända fångar var George "Machine Gun" Kelly, en hårdför bankrånare och kidnappare som ansågs vara en mönsterfånge. Morddömde Robert Franklin Stroud, kallad "The Birdman of Alcatraz", blev världsberömd för sina fågelstudier på Alcatraz.
Fängelset var aldrig fullsatt. Som mest fanns 302 fångar i de 336 cellerna. Flyktförsöken från Alcatraz är mytomspunna, under åren som Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma från fängelset. 11 av dessa dog under sina flyktförsök. Sju av dem sköts till döds under flyktförsöken, några drunknade, några tillfångatogs genast, ett par lyckades ta sig bort från ön, men återfördes efter en tid på rymmen.
De enda fångar som eventuellt lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris och bröderna John och Clarence Anglin. De försvann från fängelset och har aldrig återfunnits. Då ingen har gett sig till känna och ingen har sagt sig ha träffat på någon av flyktingarna antas det vanligen att de omkom vid flyktförsöket. Men man har inte heller funnit deras kroppar.
Frank Lee Morris som ansågs vara överintelligent hade kommit på en ofelbar plan. I över ett år höll de tre på med förberedelserna, de grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden. När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman där de tillbringade nätterna med att göra flytvästar eller flottar av stulna regnrockar och modellhuvuden som skulle likna dem själva. Modellhuvuden tillverkade de genom att göra pulver av tegelstenen de hade hackat loss och blanda med såpa och toalettpapper. På huvudet klistrade de hår som de samlade från fängelsets frisörsalong.
Natten till den 11 juni, 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen kl. 21.30 placerade de tre männen sina modellhuvuden på kuddarna, kröp ut genom ventilerna och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. Flera av vakterna som hade nattskiftet hörde ljud på taket men trodde det berodde på den hårda vinden. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta. Man tror att Frank Morris och bröderna Anglin försökte ta sig till Angel Island, eftersom de sagt så till en av sina medfångar. Numera tror man att de kan ha utnyttjat tidvattnet och att de därför försökte ta sig till Marine Headlands. Man har aldrig hittat deras kroppar, men man tror ändå inte att de klarade sig, vattentemperaturen den natten bara var runt 10 grader.
Fängelset stängdes 1963, det hade höga driftskostnader och ansågs omodernt och eventuellt också som en följd av rymningarna året innan.
Filmer om eller på Alcatraz
Flykten från Alcatraz (1979)
Frank Morris (Clint Eastwood) flyttas på grund av ett flertal flykförsök till det ökända fängelset Alcatraz där han tas emot av den osympatiska fängelsedirektören (Patrick McGoohan). Trots den allmänna uppfattningen om att det skulle vara omöjligt att fly ifrån fängelset börjar Frank tillsammans med bröderna John (Fred Ward) och Clarence Anglin (Jack Thibeau) och Charley Butts att planera en flykt.
The Rock (1996)
Turister på Alcatraz kidnappas och en grupp fd. militärer hotar att skjuta missiler med giftig gas in över San Francisco. FBI blir tvugna att ta hjälp av en fånga som en gång flydde från Alcatraz för att bryta sig in och stoppa terroristerna. Med Sean Connery som fången Mason, Nicolas Cage som Dr. Goodspeed, specialist på kemiska stridsmedel.
Under inspelningen av ?The Rock? ville Sean Connery undvika den dagliga båtfärden till och från Alcatraz och bosatte sig därför i en liten stuga på ön.
Fången på Alcatraz (1962)
Filmen är baserad på en sann historia om Robert Stroud (Burt Lancaster) som utbildade sig själv om fåglar under 53 år i fängelse och blev en av världens ledande experter. Efter två mord, det sista på en fängesevakt Robert Stroud till ett liv i isoleringscell. Han hittar en dag en sjuklig fågel på rastgården och tar hand om den och hittar på så sätt ny mening i sitt ensamma liv.
Överlagt mord (1995)
Filmen är baserad på en sann historia om Henri Young (Kevin Bacon) som döms, efter att ha stulit 5 dollar från ett postkontor, till att avtjäna sitt straff på Alcatraz. Efter ett flyktförsök sätts han i isoleringcell i mörker. 19 dagar är maximalt tillåtet straff i cellen men Young släpps ut först efter 1000 dagar. Han kommer ut rädd, förvirrad och färdig att döda. Den nyutexaminerade advokaten James Stamphill (Christian Slater) får i uppgift att försvara Young och förösker bevisa att Alcatraz isoleringcell och inte Young är skyldig till mord.
Alcatraz är öppet för turister året om. Öppettiderna varierar efter säsong. Båtar till Alcatraz går flera gånger om dagen från Fischerman´s Wharf i San Fransisco. Båtturen tar bara några minuter. På ön finns också museum med utställningar och videovisningar, samt en bokhandel med litteratur om ön och fängelselivet.

Är du fascinerad av mord och mysterier? Då kan det vara en rolig idé att ordna ett eget mysterium hemma, för dina gäster! Läs mer om hur du ordnar en middag med mord här>>
Grapevine har också ett quiz som handlar om berömda mord & mysterier! Läs mer om det här>>

Mordmysterium: Mordet på Pensionat Geisthof
Välkommen till det avlägsna pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett fruktansvärt mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga mordgåtan med hjälp av iakttagelseförmåga, fantasi och logik. Allt du behöver finns i produkten - Inga andra förberedelser behövs!
Läs mer och beställ mordmysteriet>>
Mordmysterium: Mordet på Mystery Manor
Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller skådespelarinsatser av gästerna utan är ett klurigt mordmysterium som alla, oavsett antal gäster, kan vara med och lösa.
Beställ mordmysteriet, Mordet på Mystery Manor här>>
Mordmysterium: Teodor Toloffs Testamente
Teodor Toloffs testamente är ett spännande mordmysterium där alla deltagare spelar avgörande roller - men det är enkelt att förbereda och genomföra! Allt du behöver - värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita finns i produkten. Bjud in vännerna och låt spelet börja!
Läs mer och beställ mordmysteriet>>

Berömda fängelser
Bastiljen, Paris, Frankrike
Här satt fängslade franska aristokrater som Markis de Sade men även regimkritiker som Voltaire. Stormningen av Bastiljen den 14 juli 1789 brukar ses som inledningen på franska revolutionen. Bastiljen revs strax efter.
Djävulsön, Franska Guyana
Den hårdbevakade delen av den fängelsekoloni som Frankrike drev i Franska Guyana 1852-1953. Mest känd blev ön genom Dreyfusaffären. Alfred Dreyfus dömdes till deportering och livstidsstraff på Djävulsön.
Lubjankafängelset, Moskva, Ryssland
KGB's beryktade högkvarter och fängelse under Sovjettiden.
Sing-Sing, New York, USA
Fängelse vid Hudson floden norr om New York City. Sing-Sing byggdes med början 1825. När det öppnades ansågs det vara ett mönsterfängelse eftersom det drevs med vinst då fångarna bröt marmor i ett stenbrott som sedan fraktades nerför Hudson till New York. Fängelset blev känt för sin grymhet mot fångar och hårda förhållanden. Många kända brottslingar har avtjänat straff på Sing-Sing tex. maffiabossen Charles "Lucky" Luciano, seriemördaren Alber Fish (avrättad 1936) och spiondömda Ethel och Julius Rosenberg.
Spandaufängelset, Berlin, Tyskland
Beryktat fängelse i västra Berlin där flera nazistledare avtjänade straffen för de krigsförbrytelser de dömdes för att ha begått under andra världskriget. Sju fångar som dömdes vid Nürnbergprocessen (1945-1946) överfördes i juli 1947 från Nürnberg till Spandau. Här satt Baldur von Schirach (dömd till 20 års fängelse, frigiven 1 oktober 1966), Karl Dönitz (dömd till 10 års fängelse, frigiven 1 oktober 1956), Konstantin von Neurath (dömd till 15 års fängelse, frigiven 6 november 1954 av hälsoskäl), Erich Raeder (dömd till livstids fängelse, frigiven 26 september 1955 av hälsoskäl), Albert Speer (dömd till 20 års fängelse, frigiven 1 oktober 1966), Walter Funk (dömd till livstids fängelse, frigiven 16 maj 1957 av hälsoskäl) och Rudolf Hess (dömd till livstids fängelse, död 17 augusti 1987 i fängelset).
Bang Kwang, Bangkok, Thailand
Här placeras fångar dömda till långa fängelsestraff i Thailand. Fängelset har ironiskt kallats Bangkok Hilton, bla. i tv-serien med samma namn. Flera västerlänningar har avtjänat och avtjänar straff här för narkotikasmuggling.
San Quentin, USA
Kaliforniens äldsta fängelse där delstatens dödsdömda fångar sitter.