bo billigt

Hos vänner
Res till platser där du har vänner som du gärna vill besöka. Hör med dem om det går bra med någon övernattning när ni träffas. Ta med madrasser och sängkläder så att belastningen blir minimal på värdfamiljen.

Byt hus
Mycket populärt har det blivit att byta hus med någon som är på väg till dina trakter. Via nätsidor får man kontakt med folk som vill byta hus och sedan kommer man överens. Det är brukligt att man byter rakt av oavsett standardskillnad och läge så det kan bli riktigt billigt om du har tur.  Hur går det till? Man blir medlem i en husbytarförening som har medlemmar över hela världen. T ex Intervac-Homeexchange.com eller Homeexchange.com. Man betalar en medlemsavgift på runt 800 kr per år och sedan gör man en profil om sitt eget boende med bilder och läge mm. Sedan väljer man vilket land och vilken plats man önskar besöka och får en lista på objekt och medlemmar. Därefter mailar man till medlemmen och undrar om de vill byta. Lättast att få napp är det om man själv är lite flexibel med vart man vill.

Surfa på en soffa
Couchsurfing - stort när man reser ensam och ett koncept som kommer från USA. Här kan du bo gratis hemma hos någon annan om du bara upplåter din egen soffa. Hur går det till? Man blir medlem gratis på http://www.couchsurfing.org/ och sedan lägger man upp sin egen profil på vilka premisser man kan ta emot gäster. Sedan är det bara att boka soffa och hoppas på godkännande hos värden. Du måste godkänna alla dina gäster och det kommer också synas i din profil hur många du godkänt och nekat. Couchsurfning är inget för enstöringar utan du måste vara socialt utåtriktad för att ha nöje av att bo hemma hos någon samt ta emot gäster. Kutym är också att man har med en gåva till värden, samt att man håller ordning och gör rent efter sig. Ett roligt socialt gratis alternativ.

Tält
Vill du behålla friheten och vara oberoende är tältning det absolut optimala. I Sverige gäller allemansrätten och att man får tälta 24 timmar på någon annans mark om man har markägarens tillstånd. Billigare än så blir det inte. Om du är lite bekväm så har du redan i förväg kollat in någon idrottsanläggning eller simhall där du helt enkelt köper dig en dusch.

Vandrarhem
Vandrarhem är alltid ett pålitligt lågprisalternativ. Går man med i STF så har man bra rabatter på boende över hela Sverige men man får rabatt även i andra länder. Vissa vandrarhem kräver att man är medlem för att få bo där men andra har bara olika prisnivåer. Tar du med sängkläder själv så sparar du många onödiga extra utgifter.

bo billigt
bo billigt