Bra presenter

Att hitta bra presenter är inte lätt. Ofta känns det som om allt redan har getts bort och tagits emot, att man vill hitta något annorlunda, en presentidé som någon annan inte haft. Hur hittar man riktigt bra presenter egentligen? Ofta är det inte saken i sig eller priset på presenten som är det mest väsentliga i valet av en bra present utan snarare att den väljs med tanke på mottagaren och givaren och att den är vald med omtanke. Bra presenter är ofta de som känns personliga. En bra present till en person behöver ju inte alls passa någon annan. Läs om några saker att tänka på när du väljer bra presenter...Present mormor

Tillfälle
Olika tillfälle kräver olika saker av presenten, naturligtvis ger du inte bort samma sak som en värdinnegåva vid en enkel middag som vid 60-års firandet. Att ge en alltför överdådig elelr dyr present vid fel tillfälle kan kännas fel för mottagaren. Var också försiktig så att det inte blir en tävling om vem som ger de dyraste presenterna i umgänget. Det är lätt att det hela stegras om någon börjar ge för avancerade presenter vid fel tillfälle. Då kan det vara bra att dra ner nivån en aning genom att istället fokusera på att ge något riktigt personligt med omtanke istället för stor budget. Babypresent

Mottagaren
Vad är mottagarns intressen och vad tycker han / hon särkilt om? Ge bort något som du vet att mottagaren är intresserad av elelr kanske till och med något du vet att mottagaren har gått och sneglat på elelr kanske till och med något mottagren inte själv insett att an / hon vill ha. Det är ofta enklare att välja en bra present på det här sättet till någon som du känner lite bättre.

Givaren
Det är inte bara vem som ger presenten som är viktgt när man väljer bra presenter, utan också vem det är som ger den. En present kan ha olika betydelse beroende på vem den kommer ifrån. Ge alltid bort saker som du själv tycker om. Även om du ger bort en present inom ett område du själv inte är intresserad av, så välj ändå något du själv kan relatera till.

Budget
Hur mycket ska en bra present kosta? Hur långt är ett snöre? En väl vald bra present kan kosta mycket lite om den är vald med omtanke. Sedan ska budgeten också matcha tillfället. För större tillfällen kan det alltid vara en bra idé att gå samman några stycken för att ge en bra present med lite högre budget.

Gör en personlig present
Ett sätt för att skapa en bra personlig present är att göra temapresenter med några olika saker inom mottagarens intresseområde. Om du omsorgsfullt väljer ut sakerna blir presenten mycket personlig från dig till mottagren. Till exempel till den trädgårdsintresserade en korg med fina trädgårdsredskap, fröpåsar och kryddplantor. Till den som tycker om att baka en bakskål med en fin kökshandduk, receptbok och slickepott. Till den som gillar en mysig stund i läsfåtöljen några bra pocketböcker du själv gillar, en fin tekopp, te och en doftljus. Att omsorgsfullt välja ut gåvorna och göra ett litet tema av det hela samt att slå in det fint, anske i celofan blir en bra present som visar intresse och omtanke, från dig till mottagaren.

Present till farfar
Fyller farfar snart år och står du utan idéer? Här hittar du massvis med tips så att du köper en bra present till morfar.

Present till farmor

Ibland kan det var omöjligt att hitta på en bra present till farmor. Här får du mängder av tips och råd om vad du ska köpa.

Present till morfar
Det är klurigt att hitta en kul och påhittig present till morfar. Om du inte vill köpa den vanliga slipsen eller strumporna kan du hitta bra och påhittiga tips på present till morfar här.

Present till mormor
Mormor önskar sig aldrig något och därför är det också svårt att köpa present till mormor. För att köpa en bra present momor kommer gilla gäller det att tänka till. Läs mer här om bra presenter till mormor. 

Present till den som har allt?
Så heter det ju ofta, och visst, de flesta av oss har tillräckligt med prylar. Då är bra presenter ofta en upplevelse, något man gör tillsammans eller kanske ett projekt av något slag. Det kan vara allt från en mysig shoppingdag med lunch eller en pick-nick i det gröna till mer avancerade upplevelser som en forskajak kurs eller en chokladprovning. Ofta är det ju trevligt om det är något som givaren och mottagaren gör tillsammans - då signalerar ju också presenten att "jag vill umgås med dig". Man kan också ge bort ett kul projekt, något för mottagaren att göra. Ge bort en miniväxthus och kryddpåsar för att skapa en egen köksträdgård.

Gör-det-självböcker!
För den som tycker om att skriva eller går igenom någon av livets särskilt minnesvärda faser kan det vara kul med en gör-det-själv bok för att skapa en minnesskatt att bevara, tex en minnesbok från bröllopet (www.brollopsboken.se) i bröllopspresent, om alla resor (www.allaminaresor.se) till den som tycker om att resa, från bebisens första år (www.bebisboken.se) till den som får en ny bebis, en egen årsbok (www.mittar.se) till den som tycker om att skriva dagbok eller går igenom ett särksilt minnesvärt år eller kanske med en sammanfattning av livet i stort för senioren som vill skriva boken om sitt liv (www.tillminabarnbarn.se).