När man pratar om choklad i lite lyxigare former är det oftast naggande goda chokladpraliner man tänker på, inte sant? Med ljuvliga praliner i olika former och smakkombinationer firar man t.ex. kärlek och romantik, men varför inte lyxa till det med en liten ask chokladpraliner även till vardags! choklad
Så här tillverkas chokladkonfektyr
Chokladkonfektyr tillverkas fabriksmässigt på två olika sätt: antingen genom att en fyllning får ett överdrag av smält choklad eller genom att den gjuts. Vanligtvis är det den billigare chokladen som är överdragen medan dyrare konfekt är gjuten men det beror också på vilken typ av fyllning det är. Krämiga fyllningar måste alltid gjutas och likörfyllda praliner måste alltid ges ett överdrag.

När chokladen kläs in, formas fyllningen först till önskad form och placeras på ett rörligt stålgaller. Varm choklad hälls över fyllningen så att den täcks helt och konfekten förs sedan vidare på produktionsbandet för att svalna. När chokladen svalnat kan den ges mönster. Ibland görs detta redan innan chokladen svalnat helt. Överdragen konfekt har rundare hörn än gjuten så det är inte svårt att skilja dem åt.

När choklad gjuts på fabrik, så hälls först en liten mängd choklad i formarna. Sedan vänds de upp och ner så att sidorna också blir täckta och överflödig choklad rinner ut. När lagret stelnat pumpas fyllningen in och ett andra lager smält choklad hälls över. När chokladen har stelnat tas den ur formarna.

Pralinen sägs ha fått sitt namn efter Ludvig XIV:s fältmarskalk och minister César de Choiseul (som även kunde titulera sig greve av Plessis-Praslin). Han var känd som en finsmakare vid det franska hovet i mitten av 1600-talet och hans köksmästare, Louie Dunge, var en fantasifull mästare i sitt gebit. Köksmästaren kom på idén att rosta mandlar, doppa dem i karamellsocker och sedan överdra dem med en chokladliknande glasyr. Dessa läckerheter gjorde jättesuccé och kallades av hela hovet för praliner. Källa: chokladsajten.com

choklad
Visste du att…
Ordet choklad kommer från benämningen chocolatl eller xocolatl på aztekernas språk nahuatl.
choklad

Chokladfondue

Chokladfonduen uppstod på 60-talet och innebär att man doppar olika tilltugg såsom t.ex. färsk frukt, bröd och kakor i smält choklad. En något bortglömd läckerhet som definitivt är värd att testa för alla chokladälskare!

Gör såhär:
koka upp 1 dl grädde och bryt ner en 200 grams chokladkaka, rör om och låt smälta försiktigt tills massan är helt slät. Tillsätt gärna en skvätt konjak eller någon likör du tycker om. Häll ner chokladen i en fonduegryta som hålls varm med värmeljus, och ställ grytan mitt på bordet. Tilltuggen doppas med spett i chokladen, och goda tilltugg är t.ex marshmallows, jordgubbar, banan, vindruvor, torkad frukt, ostkuber, mango, pepparkaka, cookies eller bitar av vitt bröd!