att flyga

Att packa
Vid varje flygresa finns en begränsning för hur mycket baggage du får ta med dig. Detta skiljer sig mellan olika flygbolag. Ta reda på hur många kilo baggage du får ha, och håll dig inom gränsen! Att stå på flygplatsen med för mycket baggage kan bli mycket dyrt. Fundera istället på om du verkligen behöver ha med dig allt. Tänk på att det mesta finns att köpa överallt i världen! Och gillar du att shoppa tänk på att du kanske vill ha mer med dig hem än du hade när du åkte ut, så lämna plats i väskan. Glöm inte en adresslapp på ditt baggage, tyvärr händer det allt som oftast att din väska inte kommer fram samtidigt som du, då underlättar det med namn och adress på väskan när du ska göra en anmälan om försvunnet baggage.
att flyga
Pass & visum
Ta alltid med dig passet på en utlandsresa. Kontrollera i god tid innan resan att det är giltigt. Även spädbarn måste ha ett eget pass. När du skaffar pass till barnet hos passpolisen måste båda föräldrarna vara med (eller utfärda en fullmakt) om ni har gemensam vårdnad. Vissa länder kräver visum, kontrollera detta i god tid innan avresan, i vissa fall måste man ansöka om visum på ambassad eller konsulat innan resan, till vissa länder kan man skaffa visum på flygplatsen när man anländer.
att flyga
Att flyga med barn
De flesta barn tycker att det är jättespännande att resa! Ju mer avslappnade och positiva föräldrarna är, ju roligare är resan för barnen och ju trevligare blir det för alla. Barn under 2 år reser ofta i samma säte som en förälder. På långflygningar kan man få en "basinette", en liten säng som sätts fast i väggen, för barnet att sova i. Det positiva är naturligtvis att man slipper ha barnet i knäet hela flygningen och att man får extra benutrymme då man placeras främst i kabinen, det negativa är möjligen att om det är många barn på flygningen sitter man alla tillsammans, så att barnen kan väcka varandra. Gör gärna en förfrågan om basinette då du bokar biljetten. Ta med några leksaker och mat för resan, men gör det inte för komplicerat.

För mycket saker på liten yta kan snarare vara stressande och det finns redan mycket spännande att titta på på planet. För de större barnen finns ofta både filmer och dataspel att tillgå på långflygningarna.

Vid start och landning kan det kännas i öronen, spädbarn brukar inte känna av så mycket, men det kan ändå vara bra att ha ett bröst eller en nappflaska till hands och låta barnet suga, då släpper också trycket i öronen. För de lite större barnen kan det vara lite värre, ta med något att tugga på vid start och landning.
att flyga
För små barn kan en babybjörn eller annan bärsele vara oumbärlig. Enkelt att ta på på planet och ett lätt sätt att få med sig både barn och baggage, särskilt om man reser själv. Barnvagnar kan man oftast ta med på flyget och lämnar antingen vid incheckningen eller då man går på planet. Olika flygbolag har dock olika regler och särskilt på charterbolagen kan det kosta extra att ta med barnvagn, ibland ska barnvagnen emballeras på särskilt sätt.
Handbaggage
Det finns regler för vad du får ta med dig på planet. Sedan 2006 finns en begränsning av hur mycket vätska man får ta med sig, detta gäller all typ av vätska från deodorant till juice. Vätska, krämer, geléer och sprayer i behållare som rymmer max 1 dl får tas med i handbagaget. Behållare med dessa ska placeras i en genomskinlig plastpåse som ska vara återförslutningsbar. En påse på max 1 liter får medföras per passagerare. Undantag från detta, som får tas med utöver begränsningen, är mediciner, barnmat och vätska som ingår i en särskild diet och som behövs under resan. Packa tex barmat separat så att du enkelt an visa upp dem i säkerthetskontrollen. Var också beredd på att du i vissa länder blir ombedd att smaka på barnmaten i säkerhetskontrollen.
att flyga

Reglerna om vad man får ta med sig i handbaggaget kan vidare vara lite olika i olika länder men överallt gäller att du inte får ta med dig vapen, leksaksvapen, vassa föremål som knivar och saxar, verktyg, slagträn, ammunition eller sprängämnen. Man bör heller inte ha tändstickor eller tändare i handbaggaget.

Flygrädsla
Ungefär var femte människa tycker det är läskigt att flyga och lider av flygrädsla - något som kan vara ett stort problem för dem som drabbas. Genom att skaffa sig kunskap kan man minska obehaget. Det finns hjälp att få i form av kurser, filmer och terapeuter.
att flyga
Tips inför säkerhetskontrollen
  • Ha ditt boardingkort redo att visa upp när du kommer fram till säkerhetskontrollen.
  • Har du en påse med vätskor, ska den visas upp och röntgas separat.
  • Du ska visa upp ev. flytande mediciner, barnmat och dietmat.
  • Du ska ta av ytterkläder, som röntgas.
  • Bärbara datorer och annan elektronik utrustning ska tas upp ur baggaget och röntgas separat.
  • Bär inte mobiltelefoner, nycklar, mynt och andra mindre metallföremål på dig, utan lägg dem i handbagaget redan innan du passerar säkerhetskontrollen. På det viset ger det inte något utslag när du passerar bågen och kontrollen går smidigare för alla resenärer.
  • Placera ditt handbagage på bandet till röntgenmaskinen och passera själv genom metalldetektorn.
  • Samarbeta med säkerhetspersonalen - de är där för din säkerhets skull!

Miljökompensera!
Att flygplanen släpper ut koldioxid och andra gaser som har en negativ miljöpåverkan vet de flesta. Det finns idag en uppsjö företag som säljer "miljökompensation", där du helt enkelt kan "köpa dig fri" från den negativa miljöpåverkan som din resa har. Du kan själv räkna ut din resas miljöpåverkan, som ofta anges i pkm, koldioxidutsläpp per personkilometer, det vill säga hur stora utsläppen blir per resenär och kilometer. Ju mindre, desto bättre.

att flyga
Olika sajter ger ofta olika värden, beroende på om man räknar bara koldioxid eller även andra klimatpåverkande utsläpp.
Här finns några sajter att titta på:
Atmosfair, SJ, SAS, Climate Care, Carbon Neutral, Tricorona,
(Källa: Vagabond)
att flyga