forspaddling

Forspaddling

Forspaddling är när du paddlar en kajak nerför strömmande vatten. För forspaddling använder man forskajaker som är betydligt mindre än de långa havskajakerna. De är också annorlunda designade för att vända snabbt. Det finns olika discipliner av forspaddling, från utforskande paddling nerför floder och forsar till "playboating" när man med en liten specialdesignad kajak stannar i en våg för att göra olika konster och hopp.

Forspaddling är både en mental och en fysisk utmaning. De flest av oss får fjärilar i magen då vi hör en rytande fors - och av naturliga skäl. Naturkrafterna är enorma och på samma sätt som vi instinktivt är rädda för ormar har vi respekt för vatten. Att paddla fors handlar om att överkomma rädslorna och lära sig att bemästra teknikerna som gör att du kan använda naturkrafterna till din fördel och åka på en alldeles naturlig berg-och-dalbana! Det är underbart att paddla sig igenom forsar med vatten splashande i ansiktet - adrenalinet pumpar, hjärnan koncentrerar sig på utmaningarna som i snabb takt närmar sig och kroppen jobbar för att snabbt reagera och agera! Som de flesta äventyrssporter får man också en chans att komma ut i naturen, och se den från en annan vinkel - denna gång från å-sidan?

paddla fors


Forspaddling är för alla som gillar äventyr, vatten och utomhusliv. Att kunna simma är naturligtvis viktigt liksom att man känner sig någorlunda bekväm i vatten. Man ska dock komma ihåg att forspaddling är en äventyrssport och för att börja bör man gå en kurs för att lära sig de grundläggande säkerhets- och räddningsteknikerna. Strömmande vatten är en av naturens starkaste krafter och en liten fors kan kanske se ganska oskyldig ut, men utan att veta vad man gör kan man utsätta sig för fara. Det är också viktigt att hålla sig innanför gränserna av sin förmåga för att paddla säkert och att aldrig paddla ensam. Vill man testa forspaddling finns det nybörjarkurser som man kan ta utan några förkunskaper. En bra tid att börja är på sommaren då vattnet är varmt eftersom de första försöken brukar innebära en och annan simtur. I Sverige finns fler kajakskolor och klubbar som lär ut forspaddling.
kajakpaddling
Letar du efter något av världens bästa forspaddlingsvatten, titta efter berg på kartan. Bra forspaddling finns i Nord- och Sydamerikas bergskedjor, i Alperna och i Nya Zeeland, Uganda och Zambia är populära afrikanska destinationer. Några av de mest legendariska floderna hittar du förstås i Himalaya - i Indien, Tibet och Nepal.

På nära håll finns Norge som har något av världens bästa forspaddlingsvatten, populära platser är Sjoa, Trysil och Voss. I Sverige hittar du paddling i Åre, Kiruna, Piteå och i Dalarna.

Visste du att...
På engelska heter forspaddling "white water kayaking".
Forspaddling (i kajak) är inte detsamma som forsränning eller rafting som görs i gummiflotte då flera personer paddlar och en guide styr.
forskajak

Litet forspaddlingslexikon:

Bakvatten = Det lugna vatten som bildas bakom ett hörn eller en sten i floden.
Eskimåsväng = Den berömda teknik då du välter upp kajaken igen med hjälp av kroppen och paddeln utan att gå ur efter att ha hamnat upp och ner.
Hål = Den hydralik som skapas bakom en undervattens sten i strömmande vatten. Kan vara kul att leka i men starka hål kan vara farliga.
Kamraträddning = Teknik då en paddlare hjälper en annan som hamnat upp och ner, som inte själv kan rulla upp. Med fören på sin kajak ger räddaren stöd till den som ska räddas så att han eller hon kan vända kajaken på rätt köl utan att behöva "simma", dvs dra kapellet och simma ur kajaken.
Kapell = Den "kjol" som paddlaren har på sig och som täcker sittbrunnen så att vatten inte kommer in.
Kastlina = En påse med ett långt rep i som används för att rädda en paddlare från stranden.
Floder och forsar graderas efter ett internationellt system:
Det finns ett internationellt system för att gradera floder och forsar. Samma system används över hela världen men man ska ändå använda det med lite modifikation. Det finns många fler aspekter än endast graderingen att ta med då man utvärderar en paddelsträcka, så som väder, vattentemperatur, höjd över havet och flodens tillgänglighet.

Det finns också emellanåt en viss inflation då människor använder systemet, en bra klass II fors blir lätt ett rytande vattenfall då man berättar om sina bedrifter - precis som fiskarens enorma fisk?

Graderingssystemet går från Klass I till Klass VI.
Klass I: Ganska små vågor, passager i stort sett fria från hinder.
Klass II: Forsar kan vara ganska komplexa men passager är fria från svårare hinder.
Klass III: Forsar är längre och mycket kraftigare. Paddlare måste manövrera genom starka och oregelbundna strömmar, förbi stenar och hål. Utmanande paddling.
Klass IV: Mycket svåra, mycket långa forsar, farliga stenar och kraftfulla vågor och strömmar, "kokande" bakvatten som allt kräver mycket kraftfull manövrering. Paddling bara för den mycket duktiga paddlaren.
Klass V: Extremt svårt, våldsamma och långa forsar som följer på varandra nästan utan uppehåll. Ofta otillgänglig flodstrand. Brant med fall och våldsamma strömmar. Endast paddling för den mycket erfarna paddlaren.
Klass VI: Class VI kan inte paddlas. Skämtet lyder att om någon paddlar en Klass VI och överlever blir det automatiskt en Klass V+...