sköta julgran
Granen står så grön å grann i stugan... eller?
Hur undviker man att den börjar barra redan före julafton? Med rätt skötsel ska en gran hålla sig i upp till sex veckor. Här följer lite tips som hjälper er att få granen att hålla åtminstone fram till tjugondagknut.
Se till att granen är färsk. Om du hugger den själv är det inga problem, men om du köper den av en handlare bör du försäkra dig om att granen inte stått på lut några veckor dessförinnan. En del julgransodlare börjar hugga väldigt tidigt för att hinna med julrushen
Chocka inte granen. Se till att den långsamt får vänja sig vid inomhusvärmen, ställ den först ett dygn i garaget eller en farstu där det är lite svalare. Om granen utsätts för snabba temperaturväxlingar kan den dö på stört.
Se till att du har en fot som rymmer tillräckligt med vatten.
Försäkra dig om att sågytan är färsk. Slå den inte mot golvet, då täpper man igen de kanaler som ska suga upp vattnet och granen dör av vattenbrist trots att foten är vattenfylld.
Ställ inte granen nära ett element eller en kamin.
Vattna granen varje dag. En gran behöver mycket vatten, annars torkar den ut. Observera! En gran mår INTE bra av fiffiga huskurer som huvudvärkstabletter, cocacola, socker eller blekmedel i julgransfoten. Vanligt vatten räcker gott och väl.