Julklappar till farmor, farfar, mormor och morfar

Den äldre generationen är ofta de som är knepigast att hitta på julklappar till, den har ju "allt" och önskar sig "inget". Barnbarnens teckningar, alster från slöjden eller julpyssel från dagis i all ära - de uppskattas enormt - men kanske vill farmor och farfar, mormor och morfar också ha något mer från tomten. Då är det viktigt att använda sin fantasi!
Julklappar till farmor, farfar, mormor, morfar
Julklappstips till farmor, farfar, mormor,  morfar
Fler julsidor från Goodies till barnen:
Julstök - tips för pysselkvällen
Julsånger
Julpyssel
Julsaga: Sagan om tomtenissen
Julsaga: Julgranen
Julsaga: Så räddas julen

Frågar man så önskar de sig inget eller kanske bara en småsak och ofta har ju den äldre generationen redan samlat på sig tillräckligt med saker och behöver inte nya. Samtidigt vill man ju ge trevliga julklappar till farmor, farfar, mormor och morfar, julklappar med en tanke. Och oftast är det ju precis det som blir de finaste julklapparna, de man lagt ner tanke och tid på. Försök att fundera på vad de tär som intresserar dem och hitta de små sakerna som han eller hon vill ha, utan att kanske ens veta om det själv!

Försök tänka på vad mottagaren sagt att han eller hon någon gång skulle vilja göra och försök att hitta på ett projekt eller skapa en upplevelse utifrån detta, det är en julklapp som de garanterat inte har i byrålådan!

En upplevelse kan vara något du köper från en professionell leverantör, en kajakkurs, en dag att köra formel 3, en spadag, en ansiktsbehandling, en massage eller en profesionell fotbehandling - också för morfar och farfar! Mån i den här generationen har kanske inte blivit ompysslade så ofta på detta vis så det kan bli en stor upplevelse. På sina håll kan man också få tex en rakning hos barberaren på gammalt vis.

Men en upplevelse kan lika gärna vara mer hemmagjord, och kanske allra helst tillsammans med barnbarnen. Ge bort en upplevelse eller gör ett helt litet upplevelsehäfte till mormor och morfar eller farmor och farfar. I häftet finns små och stora saker, kansek 5 små saker att göra tillsammans under året som kommer. Ett besök på den lokala djurparken, ett besök i simhallen, en picknick i skogen, ett besök på ett museum, biobiljetter till en matinéfilm eller annat som far- och mor-föräldrar och barnbarn tycker om att göra tillsammans. Gör häftet själv, klipp tex ut bilder ur broschyrer och tidningar och låt barnen klippa och klistra, rita och skriva.

Försök också tänka på vad mottagaren har för intressen och tänk på sådant han eller hon sagt att de någon gång skulle vilja göra och försök ge bort ett projekt som får dem att börja. Ge bort en matlagningskurs elelr en korg med exotiska ingredienser och en kokbok till mormor om hon sagt att hon vill lära sig laga thaimat. Har farfar sagt att han vill odla tomater efter husväggen, ge honom en bok om tomatodling, nya trädgårdshandskar och ett presentkort på tomatplantor när det blir dags. Spelar morfars vänner golf, ge honom en introduktionskurs. Har farmor funderat på om hon kommer ihåg hur man stickar, ge henne en stickbeskrivning på halsduken du vill ha i julklapp nästa jul och garnnystan. Åker farfar och farmor ofta till Spanine på semester ge dem en kurs i spanska.

Har farfar, farmor, mormor eller morfar någon gång funderat på att de skulle vilja skriva ner något om sitt liv? Eller skulle du vilja att de skrev ner sådant de berättar så att du inte glömmer? Då är en presentbox från www.tillminabarnbarn.se en perfekt julklapp, mottagaren får verktyget för att skriva en bok om sitt liv! Sajten ger ramarna, mallarna och massvis med inspiration. Författaren svarar på frågor, skriver sina historier och laddar enkelt upp bilder, inte så mycket datorvana behövs, klarar man av en internetbank, klarar man av att skapa en riktigt fin bok om sitt liv! Den färdiga, utskrivna boken blir kanske julklapp till barn och barnbarn nästa år!

Ett annat kul projekt om mormor, morfar, farmor eller farfar tycker om att resa är ett presentkort på www.allaminaresor.se, där man kan samla alla reseberättelser och fina foton till en riktig bok.

Vill man ge saker gör trevliga "set" av olika slag, inkludera gärna förbrukningsvaror, sådant som kommer att användas. Tex om mormor tycker om att baka, köp en ny bakskål och fyll med en bok om muffins, mjöl, muffinsformar och ett paket russin till exempel. Då visar du mormor att du tänkt efter och slagit in det hela i ett fint paket i cellofan. Dessutom ger du mormor ett nytt projekt, under året som kommer har hon 100 nya muffinsrecept att baka sig igenom! Tycker farfar om ost och vin ge honom en korg med ett riktigt gott vin och några mumsiga ostar, kanske sådant som han inte skulle köpa eller unna sig själv. Ett paket för farmor att skapa sitt eget hemmaspa är säkert också uppskattat. Plocka ihop kroppvårdsprodukter, badskum, en ny skrubbhandske, ett doftljus och kanske också en trevlig tidning att läsa i badet, slå in allt i en ny, härlig, fluffig handduk. Listan kan göras lång, men kom ihåg att det är din tanke som räknas, inte värdet av innehållet i paketet!

För mer tips på present till mormor - se här, för mer tips på present till morfar - se här, för mer tips på present till farmor - se här, för mer tips på present till farfar - se här.

Festtips och inspiration från grapevine.nu:
3 godsaker till julbordet på bara 10 minuter och hur du lägger in din egen sill!
Tips till julbordet>>
Adventstider ska firas med glöggfest - här får du tipsen om hur!
Glöggfest och recept>>
Att ordna julfest kan vara enkelt, allt från adventsfika till grötgille.
Julfest>>
Jul, jul strålande jul - men var kommer alla jultraditioner ifrån?
Jultraditioner och jullekar>>
Massvis med recept för julbaket och julgodiset. Ordna julpyssel för hela familjen!
Julgodis>>
Massvis med julpyssel och julföljetong med ditt barn som huvudperson.
Julpyssel>>