Chili

Chili eller chilipeppar har gått från att vara en exotisk krydda i det svenska köket till att bli en helt naturlig del i vår matlagning av mexikanska, sydeuropeiska och asiatiska rätter men också för att piffa till köttbullar och pytt i panna. Man uppskattar att två tredjedelar av världens befolkning dagligen använda chili i maten, antingen som grönsak eller som krydda. Och det finns gott om chili att välja bland, man brukar räkna med runt 200 olika sorter och otaliga undersorter. Chili härstammar från Bolivia, därifrån reste den med spanjorerna till Europa och vidare ut i världen. I Peru har man funnit lämningar som ger belägg för att chili använts i matlagningen i alla fall i runt 10.000 år! Chili finns inte bara i många varianter utan har också många namn, vi kallar den tex för spansk pepper eller cayennepepper, i Sydamerika och Mexiko säger man chile, i Grekland pepperoni eller feferoni, i Afrika ofta piri-piri.

Chili är något överraskande släkt med potatisen, en närmare och mer självklar släkting är paprikan. Den sistnämnda ingår liksom chili i familjen Capsicum. Namnet kommer från capsaicin, det ämne som finns i all chili och som ger dem dess starka smak. Man graderar chilins styrka i något man kallar scovillegrader, skalan går från vanlig paprika som har 0 graders styrka till den starkaste chilin, Habanero, som har en styrka på runt 500.000 grader. Generellt kan man säga att ju mindre och spetsigare chilin är, ju starkare är den, röda frukter har en underton av sötma. I Sverige är de populäraste sorterna av chili Spansk peppar, Jalapeño och Habanero.

Det är också vanligt att en del sorter av chili torkas. De finns sedan ofta att köpa stötta eller hela. Ofta byter chilin namn när den torkats, vanliga sorter är Ancho, Chipotle (röd torkad Jalapaño), New Mexico och Negro.

Visste du att...
... det påstås att starkt kryddad mat kan vara vanebildande eftersom capsaicin ska kunna öka kroppens produktion av endorfiner så att man därmed känner sig mer avslappnad!
Namn Färg Längd Form Hetta Smak
Habanero
grön, orange eller röd 3-6 cm knubbig och oregelbunden Starkast Fruktig, känslig för värme
Piri Piri grön eller röd 2-4 cm Smal Superstark Spetsig smak. Bör användas försiktigt.
Jalapeño grön eller röd 5-7 cm lite knubbig Medelstark Frisk, fyllig och saftig
Spansk peppar grön eller röd ca 10 cm Smal Medelstark Grön kan vara lite kärv, röd är sötare och fylligare

Hot tomatchutney
ca 4 dl

500 g mogna, gula tomater
1 mogen mango
100 g schalottenlök
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 msk färsk hackad ingefära
1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
1 nypa mald kryddpeppar
2,5 dl råsocker
2,5 dl vitvinsvinäger

Skålla och skala tomaterna. Skär bort stjälkfästena och hacka tomaterna grovt. Skala mangon. Skär loss fruktköttet från kärnan och därefter i tunna strimlor. Skala och hacka löken. Dela chilifrukten, tag bort kärnorna och skär chilin i tunna strimlor.

Lägg tomater, mango, lök och chili i en rymlig gryta. Tillsätt samtliga kryddor, socker och vinäger. Koka upp och koka sedan utan lock ca 45 minuter till en tjock massa. Rör om då och då.

Häll den heta chutneyn i en väl rengjord burk eller flaska. Fyll chutney ända upp och sätt på lock. Förvara den mörkt och svalt.

Visste du att...
...du inte ska dricka vatten om du ätit för stark chili. Capsaicin är inte vattenslösligt så det bränner istället ännu mer. Mjölk eller yoghurt lindrar bäst!

Varning!
Gnugga dig inte i ögonen efter det att du hackat chili. Det svider!