återvinning

Vi påminns hela tiden om hur viktigt det är att sortera och återvinna våra sopor och låta någon annan göra om vårt papper till tidningspapper eller våra flaskor till nya flaskor. Vårt bidrag till återvinningens värld behöver inte stanna där. Varför inte ta saker i egna händer och börja låta fantasin och kreativiteten flöda och skapa egna återvunna saker, förnya dem eller skapa något helt nytt? Eller varför inte handla ekologiskt, fairtrade eller second hand? En produkts livslängd behöver inte ta slut när vi har tröttnat på den. Om man till exempel har en gammal trähylla där hemma, varför skulle man inte kunna måla om den med någon fräsch och rolig färg och återanvända den eller till och med sälja den? Att återvinna och återanvända kläder är också ett utmärkt sätt att fräscha upp ens garderob samtidigt som man gör något bra. Man kan verkligen hitta riktiga guldklimpar om man bara bestämmer sig för att handla, eller att få, andrahands kläder. 

GOODexpo
Under Malmöfestivalen augusti år 2009 kunde man på utställningen GOODexpo få tips och inspiration om hur många produkter kan återanvändas, återdesignas eller produceras om.
Utställningen presenterade den så kallade hållbara designen och livsstilen som betyder att man skapar produkter eller ger dem ny form utan att skada människor och omgivning och att man dagligen gör eftertänksamma val om vad man ska konsumera.  
återvinning recycle
Smarta och fantasifulla produkter
GOODexpo visade till exempel drickglas i olika storlekar och former och en vattenkanna gjorda av återvunnet returglas. Glasen får en grönaktig nyans och inget glas är det andra likt.
Man kunde också se en så kallad solcellsficklampa som drivs av dagsljus utan batterier, och smink gjort helt och hållet av ekologiska och naturliga ämnen. Nvey kallas sminket och är mycket populärt bland make-up artister och Hollywoodstjärnor. Något annat kul var de så kallade Cork Spikes. Det är små korkfötter som man lägger under musikutrustning för att få en ljudisolerade effekt, gjorda av just det naturliga materialet kork.
Andra bra saker var presentationen av kollektionen Eco Wool som producerar ylleplagg av ull från ekologisk fårfarm i Nya Zeeland, rättvisemärkt drickchoklad Chocolate Abyss, ekologiska rengöringsmedel från ECOVER och Adidas sneakers av återanvänt material. En annan mycket smart produkt är Auro växtkemis naturliga målarfärger. Färgerna är helt nedbrytbara och kan till och med hällas på komposten och bli till fin jord.
Den mest rara produkten var dockorna Schwe – schwe Poppis som är utvecklade ur barns teckningar med inspiration från äventyr i sydafrikansk Xhosa-kultur. Dockorna är ett handarbete av barnens mödrar och mormödrar.

återvinning

Kreativa återvinningstips
Det finns ofantligt mycket att återvinna! Några egna
återvinningsgrejer man kan hitta på är att till exempel göra om en byxa till en kjol. Man kan göra fina pennställ av konservburkar genom att bara tvätta burken och klistra på ett fint urklippt papper. Klistra på paljetter och annat fint och sälj dem på loppmarknad!
Om du har samlat mycket stenar eller snäckor från dina resor så har du gott om material för att skapa dina egna smycken eller tavlor. Har du en riktigt stor snäcka kan du använda den som tvålfat. Allt är möjligt!

recycle

återvinning

recycle