Sommaren är mångas favoritårstid. Samtidigt är sommaren en jobbig period för både hud och hår. Läs Grapevines skönhetstips och lär dig att ta hand om både huden och håret för att bli skönast i sommar!
Sommaren tar särskilt hårt på håret, som dessutom ska vara ett långt och krulligt i sommar! För att skydda håret från totalt förfall under sommarens slitsamma månader kan några specialknep vara på sin plats. Lägg ned den extra tid som blir över när du slipper styla ditt hår tack vare årets naturliga hårmode på att skydda ditt hår ordentligt från sol, vind och vatten! Se också till att ge ditt hår en bra start på sommaren genom att boka ett besök hos frisören. Sommarfester brukar vara åretsroligaste fester. Vill du fylla på med nya tips inför sommarens fester. Läs bra artiklar om sommarfester hos firafest.se

Var noga med att inte bränna håret i solen - skadan går inte reparera med annat än sax. Det bästa du kan göra för att skydda håret är att täcka över det under vistelser i solen. Som tur är, är hattar mycket trendiga i sommar och det är lätt att hitta en egen favorit i det stora utbudet. För de som inte gillar hattar kan en scarf vara ett bra alternativ. Om du inte vill täcka över håret bör du använda ordentliga solskyddsmedel - numera finns ett omfattande utbud hos bl.a. frisörer. Undvik hårspännen i metall eftersom de kan bränna sönder håret, välj istället något motsvarande i plast.

Sommarhåret behöver mycket fukt. Inpackning rekommenderas minst en gång i veckan och får gärna lämnas i håret när du är på stranden. Även balsamspray som lämnas i håret är ett effektivt sätt att återfukta håret. Håret mår inte bra av att tvättas för ofta, rekommendationen är ca. tre tvättar i veckan. Däremot bör man alltid skölja håret efter badet för at vara säker på att få bort rester av salt och klor som är skadliga för håret. Håret bör inte borstas vått eftersom hårstråna då är extra ömtåliga. Vänta hellre eller tag eller red ut varsamt med mycket balsam och en bredtandad kam. Ge gärna håret semester från onödig slitande hantering med t.ex. fön och locktång.

Ett solbränt ansikte hör sommaren till och ser betydligt fräschare ut än en trött och blek vinternuna. Sommarhuden kräver dock lite extra omsorg för att må bra och se bra ut. Det första du bör tänka på är att rengöra ansiktet ordentligt redan före de första solstrålarna. Solbrännan blir då jämnare och håller längre. Gör en rejäl peeling eller scrub och avsluta med en skön fuktgivande ansikstmask och en kraftigt fuktgivande ansiktskräm.
Ta det varsamt med solandet i början. Det är lätt att bränna sig under de första dagarna i solen så skynda långsamt. Använd alltid solkräm även för ansiktet, gärna en med hög skyddsfaktor. Du kommer att bli brun ändå! Istället för solarium som man helst bör undvika kan man tjuvstarta med brun utan sol -kräm. Undvik ögonbrynen och hårfästet där färgen lätt fastnar och blir för mörk.

Ett fräscht sommaransikte handlar om mer än bara färg. Se till att fräscha upp ögonbrynen före sommaren för att få en mer vårdad blick. Om du aldrig plockat ögonbrynen förr bör du låta ett proffs att ta hand om den första gången - nästa gång är det bara att plocka efter samma linjer. Du kan även piffa upp ansiktet genom att låta färga ögonbrynen och fransarna. Detta rekommenderas speciellt för de vars ögonbryn och fransar brukar blekna i solen och försvinna under sommarmånaderna.

Precis som ansiktet bör kroppen förberedas för solen med hjälp av peeling och gärna torrborstning som jämnar ut huden och förbereder för en jämn solbränna. Huden behöver mycket fukt både före och efter solandet, så snåla inte med lotion! Köp gärna en lite tjockare och mer fuktgivande hudkräm för sommaren och glöm inte heller att skaffa dig en ordentlig After Sun-kräm som gärna får innehålla t.ex. Aloe Vera som lugnar irriterad hud.
Solskyddet är livsviktigt för sommarhuden. Börja med en hög solskyddsfaktor och sola aldrig utan solkräm, även om du inte brukar bränna dig. Du blir brun även med solskydd, även om det tar lite längre tid. Ta solkräm på hela kroppen, även under kläderna eftersom tunna sommartyger brukar släppa igenom solljus. Smörj in dig med solkräm minst en timme före solandet så att den hinner gå in i huden ordentligt. Prova på brun utan sol om du inte känner för att gå på stranden helt vinterblek. Kom dock ihåg att burkfärgen eller solariebrännan inte skyddar dig från att bränna dig i den riktiga solen.

Man brukar bli påmind om hårborttagning så fort man plockar fram de lite mindre och kortare sommarplaggen. Som tur är finns det mängder av sätt att bli av med oönskat kroppshår. Det absolut enklaste och billigaste är rakhyveln, som dock ofta irriterar huden. Olika kemiska hårborttagningsmedel är enkla att använda och mer skonsamma än rakning. Du kan även välja att vända dig till ett proffs för vaxning eller laserborttagning av hår. Visst är det lite dyrare än hemmaknep, men resultatet blir bra och besöket i sig känns lite vardagslyxigt.

Även fötter och naglar får mer exponering under sommarmånaderna. Gör i ordning dina fötter för sandalsäsongen med hjälp av en ordentlig fotbehandling - varför inte bjuda hem väninnorna och kombinera nytta med nöje! Fila, skrubba och maskera fötterna och avsluta med en skön fotkräm. Om fötterna är väldigt torra kan du göra en enkel inpackning: smörj in fötterna med massor av fet kräm och ta på strumpor över natten. På morgonen är fötterna redan mycket mjukare! Vackra naglar i somrig färg fulländar behandlingen.

De bästa lekarna för vuxna och barn inför sommarens grillfester, kräftskiva  och midsommarfester hittar du hos grapevine