plocka svamp
Att plocka svamp:
Att plocka svamp är inte lätt. Nybörjaren kan börja med att lära sig några få svampar per säsong så lär man sig vad man ska plocka och inte plocka. I Sverige finns mycket svamp i skogen, men alla bör inte ätas. Har man med sig en svampkunnig vän eller en bra svampbok (eller både och), så kan man undvika de farliga svamparna. Det är viktigt att man bara plockar svampar som man med säkerhet kan avgöra är matsvampar - chansa inte! Grapevine tipsar om några goda svampar som kan vara bra att börja med och ger några tips inför svampplockningen.

Tips att tänka på:
1: Svampar är en färskvara och ska plockas i korg, då luftas svampen medan du plockar nya. Att plocka i plastpåsar är inte bra, då kan svampen inte andas och bakterier utvecklas lättare i den täta miljön.

2: Det är viktigt att se till att du får med dig bra svampar ut ur skogen. Dåliga exemplar av ätbara svampar kan också göra dig sjuk. Plocka endast svamp som känns fast och frisk.

3: Rensa och skär bort skadade delar av svampen (insektsätet m.m.), innan du lägger ner svampen i din korg. Då slipper du få med dig skräp och dåliga svampar hem.

4: Plocka dina svampar genom att greppa foten och vrida eller vicka upp dem. Tänk på att få med hela svampen, så att du kan artbestämma den.

5: Undvik som regel alla bruna svampar med bruna skivor. Då undviker du i alla fall två av de giftigare svamparna, utan att behöva stryka någon av de vanligare matsvamparna från plocklistan.

6: Provsmaka inte! Även giftiga svampar kan smaka milt.

7: Tillaga eller förbered svampen så fort du kan, det är inte bra för svampen att ligga för länge.

8: Giftiga svampar blir inte ätliga när man förväller dem, de är fortfarande giftiga.

Visste du att......
det finns 30 000 storsvampsarter i välden varav ungefär 5 000 finns i Sverige.

... svenska svampsäsongen ofta toppar i slutet av augusti och i början av september, men att det finns både vinter- och vårsvampar som tål frost.

... svenskar länge inte räknade svamp som föda. Svamp i maten nådde oss först på 17- och 1800-talet genom det franska köket.

... den del vi plockar bara är fruktkroppen av de egentliga svamparna som består av nät av långa trådar, mycel.

... det finns hattsvampar som väger flera ton om man räknar med både fruktkropp och mycel.
... storleken på svamparnas fruktkroppar kan variera från ett par mikrometer till uppåt en meter.

... svampen föddes för ungefär 570 miljoner år sedan och finns i sisådär 1,5 miljoner arter i världen.

…när Linné delade in växter och djur så delade han bara in dem i två riken. Svampar räknades till maskarna, alltså djurriket. Idag räknar man att det finns tre riken av flercelliga eukaryoter, växter, djur och svampar.
Källa: www.ne.se

1: Kantarellen
När? Juni till oktober.
Var? Barr- och lövskog över hela landet.
Info: Hela svampen är gul och hatten har en ojämn eller vågig hattkant. Ovansidan på hatten är slät. Undersidan har grenade åsar som löper ner på foten.

kantarell

2: Trattkantarellen
När? September till november.
Var? Mossiga barrskogar över hela landet, utom i fjälltrakten. Glöm inte titta noga i blåbärsriset och mossan.
Info: Hatten är tunnare än på kantarellen, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
Undersidan har gula eller gråa grenade åsar som löper ner på den ihåliga foten. Foten är brungul till gul.

trattkantarellen

3: Blomkålssvamp
När? Augusti till september.
Var? På marken intill stammen hos stora och gamla tallar.
Info: Påminner om ett stort blomkålshuvud och kan väga flera kilo. Svampen kan vara svår att rensa, om barr m.m. vuxit fast i den. Den rensas bäst genom att dela den i bitar och skölja noggrant.

blomkålssvamp

4: Fårticka
När? Augusti till oktober.
Var?  I äldre barrskogar över hela landet, utom i de allra sydligaste och nordligaste delarna.
Info: Hatten är vit till ljust gråbrun, ofta gulfläckig med uppsprucken hattmitt när den är äldre. Undersida har ett vitt, ofta gulfläckigt rörlager som löper ner på foten. Ta helst de exemplar med högst 10 cm hattdiameter. Vid upphettning blir svampen antingen svagt gröngul. Använder en järnpanna reagerar svampen med järnet och blir svart, men smaken är den samma.

fårticka

5: Blek taggsvamp
När? Augusti till november.
Var? Vanlig över hela sverige och förekommer i många olika skogstyper. Växer ofta i stora grupper eller rader i mossig bland- och barrskog.
Info: Hatten är matt, vitaktig till sämskfärgad, ibland mer rödgul. Undersidan har vitaktiga, sköra taggar, som lätt trillar sönder vid tryck. Foten är vit till gulvit.

blek taggsvamp

6: Svart trumpetsvamp
När? Augusti-september.
Var? Växer ofta i anslutning till ek och hassel, men förekommer också i örtrik barrskog i södra och mellersta Sverige.
Info: Tunn och trumpetformad. Hattens ovansida (trumpetens insida) småfjällig och svart.  Hattens undersida är blågrå och rynkig. Foten är ihålig och nedre delen är också svart.

svart trumpetsvamp
Källor: www.svampguiden.com & www.unt.se.
Illustrationer: Emma Larsson.

Checklista för en tur i svampskogen

- Korg att plocka svampen i.
- En svampkniv, att rensa med
(gärna med borste i ena änden).
- En bra svampbok.
- Karta och kompass och om du har en GPS. Det är lätt att gå vilse.
- Oömma kläder och skor samt ombyte och regnställ.
- Vatten och matsäck, man blir snabbt hungrig när man letar svamp.
- En bekväm ryggsäck, så får du händerna fria.
- En nyladdad mobiltelefon, plåster och en visselpipa.

Att spara svampen

Frysa: All svamp är inte lämplig att frysa, så leta efter information om just din svamp. Om du vet att svampen du plockat är lämplig att frysa, så fräs den först i stekpanna utan fett. Då tappar svampen vätska och det är bra inför frysningen. Förvara hellre svampen i burk än i fryspåse.

Torka: Många svampar är lämpliga att torka, vissa är till och med bättre när de torkat. Ta reda på om just din svamp mår bra av att torkas. När man ska torka svamp är det bäst att göra det på ett galler eller hängandes (häng upp svamparna på en tråd). Torka inte din svamp i ugnen eller på en tidning.
plocka svamp