Att odla kryddväxter i köksträdgården eller i krukor på terassen eller balkongen förenar nytta med nöje. Kryddorna ger både grönska och väldoft och samtidigt kan de användas för att göra maten godare och vackrare!

Oregano
Oregano kallas också för kungsmynta eller vildmejram. Oregano är släkt med mejram och är liksom den en ört eller halvbuske som kan bli upp till 70 cm hög i varma länder, hos oss blir den ca 40 cm hög och blommar vackert i juli/augusti. Oregano kommer ursprungligen från Medelhavsområdet. Oregano användes som läkemedelsört på medeltiden, den sades vara bra mot allehanda besvär och mot trolldom. Orgegano trivs i soligt läge och bör stå torrt och inte vattnas för ofta. Oregano kan användas till mycket, särskilt förknippar vi den kanske med italiensk mat och den passar bra till pasta, tomat och ost, krydda tomat- och köttfärsåsen med färsk oregano.

Basilika
Basilika är en buskartad ört som oftast hos oss odlas som ettårig. Basilikan kommer ursprungligen från de tropiska delarna av Asien, kanske Indien. Den kom till Europa via arabiska karavaner och odlas nu för tiden i hela världen. Basilikan har blivit mycket populär och i takt med att basilikans popularitet har ökat, har det kommit nya varianter. Vanligast är den storbladiga men det finns även småbladig och rödbladig basilika och nu också basilika med smak av tex citron och kanel. Basilikan är en värmekrävande växt och ska helst odlas i växthus eller i kruka inomhus, en solig sommar i vindskyddat, varmt läge kan den också klara sig utomhus, men det kan vara svårt att få den att klara sig. Basilikan ska stå i fuktig jord och inte torka ut, en liten skvätt vatten varje dag är bra. Indirekt ljus är bättre än strålande sol. Det finns många skrönor om basilika, en är att om en barnaföderska höll en basilikakvist i handen vid förlossningen, skulle denna bli lätt. Basilikan är helig i den grekisk-ortodoxa kyrkan, där den ingår i vigvattnet. Basilika är godast färsk, det går också bra att frysa bladen. Basilika passar till så mycket! Prova att stoppa färska basilikablad och andra färska favoritkryddor under skinnet på kycklingen när du helsteker den i ugn. Basilika passar också bra tillsammans med tomat och är ett måste i många indiska och thailändska rätter.

Chilipeppar
Cilipepper är enkelt och kul att odla. Det finns ett antal olika sorter som ger röd, gul, orange, brun eller lila frukt. Chili odlas enklast i växthus eller drivbänk, bara i syligaste Sverige kan man odla den fritt. Det går också utmärkt att odla Chili i kruka inomhus eller på terassen. Chili bör stå soligt och vindskyddat. De olika chilisorterna varierar mycket i styrka och beroende på detta har de också ett mycket brett användningsområde. Chili är en viktig krydda i tex. många asiatiska och i det mexikanska köket.

Citronmeliss
Citronmeliss är en lättodlad flerårig växt som kan bli ca 70 cm hög. Odlas den fritt kan den efter några år sprida sig till ett ganska stort område. Citronmeliss luktar gott och starkt av citron om man gnider den mellan fingrarna. Citronmeliss är trevligt att ha i kryddträdgården för att garnera och smaksätta sommarens efterrätter. Garnera frukt, glass och tårtor med citronmeliss. Lägg några blad i teet istället för en citronskiva. Citronmeliss passar också bra till fisk, fågel och såser. Brännvin kryddat med Citronmeliss kallas för "Hjärtansfröjd".

Dragon
Dragon kommer ursprungligen från södra Europa och södra Ryssland. Dragon var känd redan på de gamla grekernas tid, men blev sedan bortglömd under en längre tid för att återigen introduceras av araberna som en läkemedelsört. Dragon används som matkrydda främst i medelhavsländerna. Förr i tiden ansågs dragon skydda mot ormbett. Den franska dragon som man odlar är flerårig och kan bli ca 60 cm hög. Den klarar sig bra utomhus upp till mellersta delarna av landet. Den går också bra att odla i kruka, utomhus och inomhus. Dragon är en klassisk, aromatisk kryddört som är ett måste i det franska köket. Färsk dragon passar mycket bra till kyckling och ägg. Används i många såser, bland annat bernaise och hollandaise.

Rosmarin
Rosmarin betyder "havets dagg" och växer fritt vid medelhavet. Blanden liknar barr och är ständigt gröna. Rosmarin kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och främre Asien. Den har använts som matkrydda och medicinalväxt i Europa sedan tidig medeltid. Rosmarin ansågs förr i tiden kunna uppväcka döda och i katolska länder är det vanligt att rosmarin växer på kyrkogårdar. Rosmarin klara inte av vårt bistra vinterklimat utan odlas bäst i kruka. När rosmarin står ute ska den stå skyddat och soligt. Rosmarins friska, lite söta smak passar särskilt bra till lamm, men också till fläskkött, kyckling och vilt.

Timjan
Timjan är en ständigt grön halvbuske som ursprungligen kommer från Medelhavsområdet, idag odlas den över nästan hela världen där klimatet inte är allt för kallt. Under antiken var timjan en symbol för mod. Timjan är medlem i mynta-familjen, vilket gör den till kusin med basilika, oregano och mejram. Det finns mer än hundra olika varianter av timjan. Timjan används mycket i grytor, stuvningar och soppor, speciellt till ärtsoppan är den oumbärlig. Torkad timjan ger mer smak än färsk. Förr ansågs timjan stärka immunförsvaret, olja från örten har använts mot depression, förkylningar och muskelvärk. Timjan ska odals i ett soligt läge i väldränerad jord.

Persilja
Persilja är kanske den svenskaste av alla kryddväxter och har odlats länge i vårt land. Men redan de gamla romarna använde persilja som dekoration och smaksättare. Persiljan är en tvåårig växt som kan bli ca 25 cm hög. Det finns krusbladig och slätbladig persilja, den sistnämnda har en något rikare arom. Färsk persilja innehåller mycket vitaminer och mineraler. Persilja har ett lätt frisk smak och passar bra till kött, sallader och i soppor. Prova en klick persiljesmör på färskpotatis eller en grillad köttbit.

Tips!
Malda kryddor ger bäst smak om de först steks i lite fett, medan torkade kryddor ger bäst smak om de tillsätts i slutet av matlagningen.
Färska kryddor ger bättre smak. Tänk dock på att ta ungefär dubbelt så mycket som när du använder torkade, eftersom de torkade är koncentrerade.