salvador dali
Historik
Dalí föddes 1904 i staden Figueres i Katalonien, cirka tio mil från Barcelona, och dog 1989. Hans far var advokat och notarie och hans mor var den som uppmuntrade Dalís talanger och drev honom till att sträva efter artistiska mål. Sedan barnsben sysslade han med att teckna och måla och började sina konststudier 1922 i Madrid. Dalí flyttade efter studierna till Paris där han efter en tid träffade Helena Diakonova, hans blivande fru och modell, mest känd som Gala. De flyttade tillsammans till USA när kriget bröt ut, samtidigt som Dalí blev alltmer populär världen över. De återvände till Europa 1948. Åren som följde var mycket framgångsrika för Dalí. Efter att hans elva år äldre fru, Gala, dog 1982, drog han sig tillbaka i sitt hem i Katalonien och dog 1989 av dålig hälsa, 85 år gammal. Han ligger nu begravd i sitt museum i Figueres, under det golv där människor går omkring och tittar på hans verk. Dalí gjorde totalt under hela sin livstid 1500 målningar. Hans målningar ser ut som fotografier för att de är så tydliga men människor, föremål och landskap är inte verkliga. De liknar en dröm. De snedvridna formerna kan vara både lustiga och kusliga samtidigt. Några av hans kända målerier är Minnets envishet (1931), Wilhelm Tells gåta (1933) och Hallucinogenic Toreador (1970). Dalí gav även ut en självbiografi 1942, med titel The Secret Life of Salvador Dalí. Han deltog dessutom i produktion av filmer såsom kortfilmen Den andalusiska hunden (1929) som var ett samarbete mellan Dalí och regissören Luis Bunuel. Den följdes av långfilmen Guldåldern (1930) som var en fransk surrealistisk film av Luis Bunuel och skriven av Bunuel och Salvador Dalí. Dalí bidrog även i Alfred Hitchcocks film Trollbunden 1945.
salvador dali salvador dali
Det finns nog ingen som inte har stött på den spanska, surrealistiska konstnären, någon gång i sitt liv. Han var hyllad av många men föraktad av andra på grund av hans bisarra konstuttryck. Han var även kritiserad för sina politiska och religiösa åsikter

och för publicitetsjakt. Man minns honom mer för hans excentricitet och hyss än för hans målning. Han var oerhört fixerad vid sig själv, ärelysten, skrytig, egenkär och snobbig. Trots detta är han fortfarande den som personifierade surrealismen och är en av de populäraste 1900-talskonstnärerna som ville sammanföra människan och konsten. Gillar man inte hans konstnärliga uttryck så har man åtminstone lärt sig att uppskatta det. Han har ofta kallats för det ”galna geniet” för att han gjorde allt vad som föll honom in och för att han överraskade och överträffade alla förväntningar.    

salvador dali salvador dali
Salvador Dalí museet
I Figueres finns Dalí museet som öppnades av honom själv 1974. Huset är byggt under 1800-talet och var tidigare stadens teater, det förstördes i slutet av det spanska inbördeskriget. På dess ruiner byggde Dalí sitt museum. Nu kan man se en mycket intressant samling med konstverk från alla hans olika epoker. Att ägna en dag för att resa till Figueres och Salvador Dalí museet är ett fantastiskt trevligt utflyktsmål och mycket inspirerande när man väl är i Barcelona. Museumet är Spaniens näst mest besökta. Man kan lätt ta sig till Figueres från Barcelona med tåg.
Huset i Port Lligat
Salvador Dalís hus i Port Lligat, som numera är ett museum, var Dalís enda fasta bostad där han brukade bo och arbeta fram till hans fru Gala dog 1982. Han flyttade in i Port Lligat 1930. Huset var då en fiskehydda som han tyckte om för dess isolering, omgivande vackra landskap och ljusets fall. Han utgick från husets ursprungliga konstruktion och under en 40-årstid byggde och formade han huset lite i taget. Idag är huset en reflektion av Dalís identitet och man kan se hur huset utvecklades i takt med Dalís olika faser. Här kan man se olika rum med färger och former som avslöjar Dalís lekfullhet och påhitt. Det finns rum med uppstoppade djur, torkade blommor, kalkfärg på väggarna, sammetsklädda möbler, antika möbler och mattor. Dessutom är alla fönstrena i olika former och storlekar som ramar in den fina utsikten över Portlligats strand. 
salvador dali salvador dali salvador dali
salvador dali