moseldalen

Moselfloden slingrar sig fram i det tyska vindistriktet och erbjuder många natursköna upplevelser och vandringsleder. I de medeltida byar som ligger längs floden Mosel hittar man små och stora vingårdar, alla med egen produktion. Den mest omtalade delen av Mosel är egentligen bara en kort bit av floden. Vinområdet ligger utspritt på 14 mil mellan städerna Trier och Cochem, floden i sin helhet sträcker sig hela 54 mil.

På smågatorna runt om i byarna växer det vinrankor som bildar gröna lummiga valv. När det gäller förbindelser mellan byarna finns flera alternativ t.ex. buss, tåg eller cykel. Vill man cykla så finns det bra cykelleder som tar dig runt till de flesta byarna i området. De mindre byarna har ofta smala kullerstensgator och en ganska hög lutning, eftersom byarna är byggda en bit upp på dalsidan.

moseldalen
moseldalen

När det kommer till boende i Mosel så kan man välja att bo på hotell eller hyra rum eller lägenhet av en lokal vingård. Vingårdarna har ofta få rum till uthyrning så det kan snabbt bli fullt, när skördesäsongen är i full gång. Priserna varierar allt ifrån 20 euro (ca 200 kr) och uppåt per person och natt.

Att resa hit kan man göra på flera olika sätt, buss, tåg, bil eller flyg.
- Moseldalen ligger ca 5 mil från flygplatsen Frankfurt-Hahn. Väljer man att flyga så får man planera lite extra och kanske hyra en bil eller prova på lokaltrafiken.
- Paketresor till Mosel finns hos flera svenska bussbolag där övernattningar ingår i priset. Priser finns från 4000 kr till 7000 kr per person för 6 dagar.
- Att ta tåget från Malmö/Köpenhamn går bra men kräver ofta lite mer planering i förväg.
- Att ta bilen är smidigt, eftersom du själv bestämmer pauser och tempo. I bilen får man även plats med mer packning, vilket kan vara bra om man vill köpa med sig något gott vin hem.

När är det säsong?
Under månaderna juni till oktober är det den bästa tiden för ett besök. På hösten är det skördetid och alla druvor ska plockas. Vädret är något svalare i oktober men tycker man om solen så är det varmt och gott i dalen under sommardagarna.

Information om vin:
Bra vin i Tyskland benämns ”Qualitätswein mit Prädikat” som förkortas QmP. QmP i sin tur kan delas in i sex olika underkategorier, beroende på skördetid, sötma och kvalité. Smak och årgångar skiljer sig mycket men du måste inte köpa den äldsta årgången för att få ett bra vin. Läs mer om tyskt kvalitetsvin nedan.

Något som är viktigt är språket. Alla talar tyska men nästan ingen talar engelska. Även turistinformationen är på tyska, vilket kan vara lite klurigt om man inte kan språket.

moseldalen

Givetvis kan man klara sig med ett gott humör, kroppsspråk och en karta.
moseldalen
Matkulturen: Runt om i byarna finns vinodlare som har vinprovningar eller en liten vinbar. Där kan du antingen köpa per glas eller köpa en flaska att ta med hem. Vid en vinprovning får du in flera glas som rymmer 1 dl vin vardera, du kan prova vitt, rosé eller rödvin. Priserna varierar från by till by men i snitt kostar det ca 3 euro (ca 30 kr) för ett bra glas vin. Det finns gott om restauranger som erbjuder klassisk tysk husmanskost och så finns det finare restauranger där man kan få t.ex. forell som serveras hel och urbenad eller varför inte en fin bit kött. Givetvis kan man alltid få vin till maten. moseldalen
Något som kan vara bra att hålla ett öga öppet efter är om någon by i närheten har vinfestival eller ”Weinfest” som det heter på tyska. Då samlas de lokala vinbönderna och serverar sina viner på vinprovningsglas, det kostar ungefär 1.5 euro (ca 15 kr) för ett glas. Ofta finns möjlighet att få hemlagad tårta på festivalområdet, tillsammans med vinet. Festivalerna brukar vanligtvis hållas över en helg, fredag till söndag.  
moseldalen
Sevärt kring Moselfloden:
- I omgivningen kring floden finns stora vinodlingar, grönområden och vackra utsiktsplatser.
- En båttur på floden tar flera timmar men man hinner se mycket av dalen och kan koppla av och njuta av resan.
- Vill man se borgar eller kyrkor finns det en uppsjö av valmöjligheter. Nästan varje by har i alla fall en kyrka, annars är byarna i sig underbara att promenera runt i.
- Bernkastel-Kues är en gammal tvillingstad och även huvudorten i det som kallas Mittelmosel. Förutom gott vin från trakten så finns många gamla korsvirkeshus välbevarade. Passa även på att besöka vinoteket som finns i Sankt Nikolaus-hospitalets vinkällare. Där finns det över hundra olika moselviner som man kan provsmaka.

Mer information om det tyska vinet:

Lieblich är sött
Halbtrocken är halvtorrt
Trocken är torrt

Underkategorierna för kvalité är listade i fallande ordning (billigast först):
Kabinett framställs av normalt skördade druvor.
Spätlese betyder "sen skörd" på tyska och druvorna är sötare och mognare.
Auslese där används bara utvalda druvor som skördats sent. Vinerna blir redan här fylliga och söta.
Beerenauslese framställs av utvalda och övermogna druvor. Dessa viner är väldigt söta dessertviner.
Eiswein tillverkas endast sent på hösten vissa gynnsamma år. Druvorna skördas och pressas medan de ännu är frusna. Det vatten som finns i druvorna skiljs bort med pressresterna. Den kvarvarande musten är väldigt koncentrerad. Resultatet blir ett sött och dyrt dessertvin.
Trockenbeerenauslese (TBA) görs av övermogna druvor som skrumpnat ihop till russin på vinstockarna. Det ger ett intensivt sött dessertvin.
Vill du arrangera en vinprovning hemma? Så här enkelt är det. Grapevine vinprovning hemma

moseldalen

moseldalen