En läcker, brun solbränna är för många ett måste under sommarmånaderna, och för vissa året runt. Man vill gärna komma från semestern med en vacker brun färg som bevis på bra väder och en lyckad semester. Vi vill gärna höra utropen "Vad brun du är!" med ett stänk avundsjuka från vänner och arbetskompisar. Och naturligtvis ser man fräschare ut med en aning färg på näsan, i stället för ett vinterblekt ansikte med blåa ringar under ögonen.

Men solen ska tas på allvar! Solbränna är hudens skydd mot skadliga solstrålar. Nedan får du lite bakgrundsfakta om solen och dess strålar och tips om hur du skyddar dig mot solens skadliga effekter och njuter av sommaren i fulla drag! För att lyckas hålla barnen i skuggan kan det vara bra att ha med sig lite pyssel och kluriga uppgifter att lösa för barnen. Hos goodies skriver du ut pyssel, gåtor och frågor gratis.

Grapevine önskar dig en solig sommar!

Solens strålar - Härligt, härligt men farligt, farligt...
Att huden blir brun i solen beror på solens änger ner i hudens celler och stimulerar ett färgämne i cellerna som kallas melanin. Melanin skyddar hudcellerna genom att absorbera UV-strålar. Då huden utsätts för UV-strålar stiger melanin till hudens yta för att skydda mot framtida strålning och vi blir solbrända.
Människor med mörk hy har mer melanin än människor med ljus hy, och skyddet mot solens strålar är därefter, dock är människor med svart eller mörkbrun hy inte alls helt skyddade mot solens strålar utan kan också bränna sig.
UV-strålning
Det finns två typer av UV-strålning från solen, UVA och UVB. Man tror att det främst är UVB-strålning som förorsakar att man blir röd och bränner sig i solen, för tidigt åldrande av huden och hudcancer. UVA-strålning stimulerar huden att bli brun i solen men är också förknippad med andra problem som synskador, utslag och allergier.
Den mängd UV-strålning som når dig beror på var du befinner dig. På våra breddgrader är atmosfären tjockare än vid ekvatorn, så färre UV-strålar når dig här än på en strand närmare ekvatorn. Det samma gäller om man befinner sig högre upp, tex i höga berg, än nere vid vattenytan. Det sistnämnda har de flesta som varit på skidsemester märkt av.
Hudskador
Om man solar för mycket, särskilt i unga år eller bränner sig vid upprepade tillfällen skadar man huden. Hudens elasticitet påverkas och huden blir slapp, rynkig och läderaktig. Hudskador på grund av sol kan inte repareras, är skadan skedd får man leva med den. För mycket sol kan också ge huden bruna fläckar.
Tänk på de små!
Barn har känslig hud och bränner sig lättare än vuxna. Risken för att skada huden är större innan 18 års ålder. Barn som vistas på stranden och i vattnet bör smörjas in med vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor. Detta kan många gånger vara enklare sagt än gjort, en mycket bra idé är därför badkläder för barn med längre armar och ben i material som skyddar mot solens strålar. Ursprungligen från Australien finns de nu även att köpa här hos oss. Och glöm inte något på huvudet, en solhatt eller keps!
Myt: Att sola solarium ger skydd mot solens strålning. Det är inte sant. Solarium och riktig sol är två olika typer av strålning och det ena ger inte skydd mot det andra.
SPF - Sun Protector Factor - anger hur mycket längre tid man kan tillbringa i solen, jämfört med om man inte hade haft något solskydd alls. Tiden innan man bränner sig är individuell beroende på hudtyp. Om du tex normalt sett börjar se röd ut efter 20 minuter i solen, kan du insmörjd med en kräm med solskyddsfaktor 6, tillbringa ytterligare sex gånger längre tid i solen, dvs 120 minuter till. Ju högre SPF, desto mer skydd.
TABELLEN NEDAN HJÄLPER DIG ATT VÄLJA!

Visste du att...
En vit bomulls t-shirt ger relativt dåligt solskydd, ca SPF 5.

5 bra skydd mot solen...
En keps eller en hatt med brätte som skyddar ansiktet.
Solglasögon med skydd mot UV-strålning.
Tunna, svala kläder i mörka färger.
Solkräm med solskyddsfaktor. Om du badar, simmar eller håller på med andra aktiviteter i vattnet är det viktigt med en vattenfast solkräm.
Skugga - men det betyder inte att skugga skyddar helt från solens strålar. Ultravioletta strålar studsar på ljusa ytor så även om du sitter i skuggan under ett parasoll kan du bränna dig om strålarna studsar på vattenytan eller på en vit sandstrand.
Några goda råd:
Ta det försiktigt i början
Håll dig mer i skuggan de första dagarna du är ute i solen. Tycker du om solstolen, ligg ett litet tag i solen, flytta sedan in i skuggan. Använd högre solskyddsfaktor i början och trappa ner allt eftersom du får färg.
Slösa med solkräm
Den största anledningen till att man bränner sig trots att man använder solkräm är att man använder allt för lite. Forskare menar att folk ofta sätter på hälften av den kräm som krävs för att krämen ska ha det solskyddsfaktor som anges på flaskan.
Vänta inte...
Smörj in dig ordentligt innan du går ut i solen, vänta inte till du redan ligger på stranden och börjar se röd ut. Det är också enklare att smörja in sig överallt när man inte har kläder på sig, det är annars lätt att missa runt baddräktskanten.
Akta dig för vatten
Om du badar, simmar eller håller på med andra aktiviteter i vatten använd alltid vattenfast solkräm. vatten och sand reflekterar också solens strålar så det är lätt att bränna sig. Solen tränger ner till en halvmeters djup så du är inte skyddad för att du är under vatten.
Farligast när solen inte visar sig! Lätta moln och skyar släpper igenom mycket av solens strålning, 10-50 % så lite moln är inte anledning att inte smörja in sig. Det är oftast dessa dagar då man tror att molnen ger skydd som man verkligen bränner sig.
Ta en siesta
Undvik den starkaste UV-strålningen mitt på dagen genom att äta en lunch i skuggan eller lägga dig i en hängmatta i skuggan och vila eller läsa. Strålningen är som intensivast mellan kl. 10 och 15.
Skönt för skönhet!
Före...
För att få en fin solbränna, rensa huden från döda hudceller med en skön kroppspeeling eller tvål och skrubbhandske. Då "fäster" solbrännan bättre.
Efter...
Sol och bad gör ofta huden torr. Smörj in dig med fuktgivande efter-sol-kräm. Har du trots alla försiktighetsåtgärder bränt dig välj en svalkande och lugnande kräm tex med Aloe Vera som lindrar sveda och hjälper huden att återhämta sig. En brun-utan-solkräm kan vara ett bra komplement om du lätt bränner dig i solen och vill bättra på färgen en aning.
Huvudsaken
Saltvatten och sol kan inte bara skada huden utan också håret. Kamma i en inpackning i håret då du går till stranden. Det ger en snygg "wet-look" och skyddar samtidigt håret. Använd också en solhatt eller knyt en scarfs runt håret. Skölj gärna salt från havet eller klor från poolen ur håret direkt efter badet.