Traditionen att lura varandra den 1 april existerar i många länder, men varifrån härstammar denna märkliga tradition? Ja, det finns det inget klart svar på, men de flesta forskare tycks tro att traditionen har sitt ursprung i det antika Rom, där man i april med buller och bång firade vårens ankomst. Till en början utbyttes gåvor och presenter, något som sedan gick över till bus och spratt, och de skojerier vi är vana vid idag.

Varje år skojar ett antal tidningar och tv-kanaler med oss den 1 april. Det är fascinerande att se hur folk kan luras om bara källan anses trovärdig.
Läs några av historiens mest otroliga aprilskämt...

Den vänsterhänta Whoppern
1998 annonserade snabbmatskedjan Burger King i tidningen USA Today att de lanserat en ny produkt, nämligen Den Vänsterhänta Whoppern. Denna hamburgare såg ut precis som en vanlig Whopper, men alla ingredienser var vridna 180 grader för att bättre passa Burger Kings vänsterhänta konsumenter. Tusentals människor begav sig till Burger Kings restauranger och bad om den nylanserade hamburgaren, tills företaget nästa dag annonserade att det hela var ett aprilskämt.
Snabbfärg-TV
1962 lurades hundratusentals svenskar att skapa sin egen färg-TV. Kjell Stensson, teknisk expert på Sveriges enda TV-kanal, demonstrerade hur den svart/vita TV:n förvandlades till färg-TV då han drog över en nylonstrumpa över skärmen. Hundratusentals svenskar rapporterades ha blivit lurade att prova samma sak hemma.
Spagettiplantan
1957 rapporterade brittiska BBC att p g a den milda vintern kunde schweiziska bönder skörda spagetti som aldrig förr. I samband med inslaget visades bilder på kvinnor som gick och plockade spagettistrån från träden. Massor av tittare ringde in för att få svar på hur de kunde odla sin egen spagetti. BBC:s svar till dessa tittare var att placera ett spagettistrå i en burk tomatsås och hoppas på det bästa.