Vikingar kallas de människor som levde i Skandinavien ungefär 800-1100, vikingatiden. Ordet viking tros betyda "från viken", vikingarna bodde ju just ofta vid vattnet och var ett sjöfarande folk. I dåtida Europa var vikingarna fruktade eftersom de inte alltför sällan gav sig iväg på plundringståg till andra trakter. Men de var inte bara krigare och sjöfarare utan också skickliga handelsmän, hantverkare och historieberättare. Något enat vikingarike fanns aldrig utan större och mindre och ytterst varierande landområden styrdes av olika hövdingar och småkungar. Vikingarna var nog ungefär så vildsinta som sitt ryktet förtäljer och konfliker löstes ofta med våld, man gjorde upp i strid och hämd var en hederssak.

Efter folkvandringstiden började folk bli bofasta i Norden under 500-talet och då växte de första städerna fram, en stad var en plats där det bedrevs handel, folk var bofasta året runt och det fanns tjänster att köpa. De viktigaste städerna i Norden under vikingatiden var Ribe på Jylland, Hedeby mellan Danmark och Tyskland och Birka i Mälaren. Birka var svearnas huvudstad och hit reste man från hela Europa för att bedriva handel. Staden sattes dock hårt åt av danska och norska vikingar och 1007 förstördes den så gott som helt och hållet av den norske kungen Olav Haraldsson. I slutet av vikingatiden då kristendomen blivit vanlig växte andra viktiga städer som Visby och Skara fram. Sigtuna, då en helt kristen stad, tog över Birkas roll som ledande handelsstad.

Liksom i många tidigare kulturer var människor uppdelade i fria människor och slavar, i Norden kallade trälar. Trälar ägde man och kunde köpa och sälja, en träl kunde också ges fri eller köpa sin egen frihet. De flesta fria män var bönder, en hård tillvaro i det karga Skandinavien, därför drygade man emellanåt ut förråden genom ett plundringståg till rikare stränder.

Vikingarna skiljde sig från folk i resten av Europa genom att ända fram till 1000-talet fortsätta tro på sina asagudar och förneka "Vite Krist", detta trots att munken Ansgar envetet började arbeta med att omvända vikingar till den rätta tron 825. Att inte vara kristna ställde dock till en del bekymmer för vikingarna eftersom kyrkan förbjöd sina troende att handla med hedningar, så många vikingar lät döpa sig för att kunna bedriva handel, men väl hemma fortsatte de att dyrka de gamla gudarna. När vikingakungarna dock bestämde sig för att byta tro omvände de raskt sitt folk, med traditionella vikinga-övertalningsmetoder gick det betydligt fortare med dopen än med de utländska missionärernas mjukare metoder. Sverige var hednatrons sista fäste i Europa, inte förrän 1100 förbjöds asatron helt och de sista helgedommarna förstördes. Slaget vid Hastings 1066 brukar räknas som vikingatidens slut, då invaderade normanderna, vikingaättlingar bosatta i norra Frankrike, England och tog makten där. Några årtionden senare gav de första korsriddarna sig iväg för att befria det Heliga landet från de otrogna, vikingarna hade blivit korsriddare.

Visste du att...
Europas första nationalförsamling skedde på Island 902 då vikingarna höll det första "alltinget" - ett ting som gällde hela landet.

Vikingarna till och med hade en egen "bibel"? Havamal är en samling visdomsord i 163 strofer, sagda att vara Odens egna. Här fanns regler om hur kungar, fria män och trälar skulle leva sina liv.

Vikingarna var skickliga skeppsbyggare och reste långt både i öster- och västerled. Man reste till Skottland, Irland, Frankrike och Tyskland men också till Nordamerika och så långt in i Ryssland som till Kaspiska- och Svarta havet. På många håll i Europa bildade man nya bosättningar, på Frankrikes nordkust slog sig hövdningen Gånge-Rolf ner med sina vikingar och området heter än idag Normandie, "Nordmännens land". Ofta slog sig vikingarna dock inte ner för att bli bofasta utan tog istället ut stora skatter av de människor som redan bodde där i utbyte mot att de fick leva och verka.
Vikingreservat!?
Vid Foteviken vid Höllviken i sydvästra Skåne hade den danske vikingakungen Harald Blåtand troligtvis sin skånska krigsflotta i vinterhamn, här fanns kungsgården och här låg också en offerlund till de hedniska asagudarnas ära. Idag finns här en rekonstruerad vikingamiljön med sexton uppbyggda vikingahus och här bor nutida vikingar hela sommaren
Lästips!
Eddan
Snorre Sturlasson (1179-1247) skrev ner isländska gudasagor, historier och kungakrönikor i Eddan - det verk som bäst bevarat vikingarnas historier för eftervärlden. En mustig samling sagoberättelser, väl värd att läsa.
"Röde orm"
Läs Frans G Bengtssons (1894-1954) fantastiska berättelse om Orm som blir kidnappad av vikingar och om hans äventyr både i öster- och västerled.
Visste du att...
Vikingarna kallade indianerna de träffade i Vinland för "Skrälingar".

Leif Eriksson kallades också Leif den lycklige. Han seglade vilse år 1001 och hamnade på Newfoundland utanför Nordamerikas kust och blev därmed den första Europé att sätta sin fot på denna kontinent.

Det vanligaste vikingaskeppet var det sk långskeppet som hade både segel och plats till upp till 50 man vid årorna. Hade skeppet ett snidat drak- eller djurhuvud i fören kallades det drakskepp och ett sådant för fulla segel med en skäggig och mordiskt vrålande besättning med dragna svärd måste ha varit en riktigt skräckinjagande syn!

Vikingageografi:
Gårdarike - Ryssland
Särkland - Arabien
Miklagård - Konstatinopel (Istanbul)
Danelagen - Norra England under vikingastyre
Vinland ("gräsrikt land") - Nordamerika
I asatron finns en uppsjö av gudar, alla med sina egenheter. Asarna var mycket som vikingarna själva, slogs, festade, gifte sig och fick barn. De kunde till och med göra misstag och skämmas. Asarna blandade sig och gifte sig och fick till och med barn med sina fiender, jättarna, och med människorna. Asarna bodde i Asagård och dit, till Odens stora sal Valhall, kom de största kämparna efter sin död. Vikingarnas paradis var att, vid Odens sida, få slåss hela dagarna och festa med gudarna i Valhall hela nätterna.
Kommer du ihåg den nordiska mytologin från skolan? Läs vår snabbguide, A-Ö nedan!

Asar - Gudar
Asagård - där asarna bor.
Balder - Oden och Friggs enda gemensamma barn. Arvtagare till Asagård. Balder är vacker och felfri. Han dödas av Loke med uppstår som kosmos härskare efter Ragnarök.
Brage - Skaldekonstens gud och en annan av Odens många söner med männsikor och jättar. Brage talar på vers hela tiden och tycker om att supa och sjunga.
Frej (också kallad Frö) - Fruktbarhetens gud.
Freja - Frejs syster och kärlekens gudinna.
Frigg - Odens hustru, mor till Balder.
Heidrun - En get som står utanför Valhall ur vars spenar det ständigt flödar mjöd till festerna i Valhall.
Heimdal - Eldens gud som genom kärleksaffärer med människorkvinnor förädlat människorasen och gett upphov till de tre olika stånden kung, fri man och träl.
Hel - Dödsriket för mördare, tjuvar och de som inte dött en ärofull död (tex av ålder eller sjukdom och inte under kamp). Hel är också namnet på Lokes dotter som styr i Hel.
Hugin och Munin - Odens korpar som varje dag flyger ut i världen och sedan varje kväll rapporterar till Oden om vad som händer.
Idun - Ungdommens gudinna, gift med Brage, dotter till Oden. Hon vaktar de gyllene äpplen som asarna äter av för att hålla sig evigt unga.
Jättarna - Asarnas fiende med vilka Ragnarök utkämpas.
Loke - En skum typ som egentligen inte är en gud, men ändå har mycket stor makt. Han är av jättesläkt och har tre barn med en jättinna: Hel, Midgårdsormen och Fenrisulven. Loke är också mor till Odens åttabenta springare! Han var en gång förvandlad till märr och blev då betäckt av en jättes hingst och födde Sleipner. Loke tar sida för jättarna i Ragnarök.
Midgård - Världen där människorna bor
Midgårdsormen - Ringlar sig runt hela Midgård, när han släpper taget om sin svans är Ragnarök nära.
Mjölner - Tors fruktade hammare, när han kastare den syns för att döda Jättar syns en blixt över himlen. Hammaren jagar bytet till den träffar och då hörs en knall. När Tor åker i sin vagn hörs ett muller. Tor är åskans gud.
Nagelfare - ett skepp som byggs i Hel av de dödas naglar, för Loke ett segla i i Ragnarök.
Njord - Havets gud som härskar över vind, regn och eldsvådor. Pappa till Frej och Freja.
Oden - Den allseende ledaren av Asarna och människornas övergud. Oden skapade tillsammans med sina bröder världen och de första människorna.
Ragnarök - Jordens undergång då Jättarna anfaller Asagård. Mycket få Asar överlever Ragnarök.
Siv - Tors hustru.
Sigyn - Lokes fridfulla hustru, mor till sonen Narve.
Sleipner - Odens åttafotade häst.
Tor - Odens äldste son och den starkaste av asarna. Tor försvarar Asagård mot Jättarna, han är en stark men enkel man, vars humör ofta får honom att begå misstag.
Tyr - Odens son. En väldig slagskämpe som är kampens och krigets gud.
Utgård - Oknyttens rike, uppdelat i hem för troll, dvärgar och jättar.
Valhall - Odens stora sal. Här får de stora kämparna festa med Oden efter sin död.
Yggdrasil - trädet som håller samman hela världen, Asagård, Midgård och Utgård.