Rabarber!

Rabarbern kom till Europa först på 1600-talet och till Sverige så sent som på 1800-talet. I Kina fanns rabarbern däremot redan 2000 f Kr där den främst användes som medicinalväxt. Även hos oss fick rabarber en läkande uppgift, och har varit den vanligaste huskuren för Europas befolkning sedan medeltiden. Rabarbern var därför länge en högst eftertraktad handelsvara, som vid tillfällen var dyrbarare än opium. Fortfarande odlas medicinalrabarber i Kina och används i kinesisk medicin och av homeopater i både Europa och Nordamerika.

Eftersom rabarbern trivs bra i kyla är det en av Sveriges vanligaste trädgårdsväxter. Rabarbern är flerårig och plantan har en stor rotstock, stora blad och långa kraftiga stjälkar, gröna eller röda beroende på sort. Det talas ibland om det giftiga ämnet oxalsyra i samband med rabarber. Detta giftiga ämne finns i all sorts rabarber, men syran finns framför allt i bladen, som man väldigt sällan äter. Idag finns det dessutom nya framodlade rabarbersorter med extra låg halt av oxalsyra, t ex Elmbitz. Ett annat alternativ för att minska risken för oxalsyran är att skörda rabarbern i början av sommaren, då syrahalten blir högre framåt sensommaren.

Även om det finns dokument på att vi ätit rabarber tidigare, var det först på 1800-talet som rabarbern gjorde sitt intåg i de svenska hemmen. Pga sin syrliga smak, var det inte förrän priset på socker sjönk som rabarbern hittade sin plats i vår matlagning. Vanligast är att använda rabarber till sylt, saft, kräm, chutney och paj, men dess syrliga smak passar även bra till fisk, anka, fläskkött och kryddiga rätter.

Svalkande rabarbersoppa med glass
4 port.
ca 800 g rabarber
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 kanelstång

Till servering:
glass
färsk mynta

Ansa och skär rabarbern i små bitar. Lägg den i en kastrull och tillsätt hälften av vattnet samt strösocker och kanel. Smält ner rabarbern. Tag bort kanelstången. Kör rabarbersoppan i mixer. Späd med resterande vatten. Ge soppan ett snabbt uppkok.
Vid servering: Tillsätt en klick glass och blad av mynta.

Visste du att?
Den vanligaste rabarbersorten i Sverige kallas Victoria, uppkallad efter den brittiska drottningen.

Citrusfrukter, vanilj, kanel och ingefära förhöjer smaken på rabarber.

Tips!
För att undvika att rabarbern blir slak och tråkig bör du förvara rabarberstjälkar inlindade i kylskåpets kallare del. Då håller de sig fina i ca en vecka.

När du skördar rabarber själv bör du rycka upp dem försiktigt men bestämt istället för att skära av dem, så förhindrar du röta och sjukdomar i rabarberståndet.

Att tänka på...
Rabarber bör ej tillagas i aluminiumkärl, då oxalsyran frigör aluminium. Visserligen blir kastrullen skinande ren, men man bör avstå från att äta det som tillagats.