island

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad och Islands enda riktiga storstad med sina ca 200.000 invånare. Staden är en självklar utgångspunkt för de flesta utflykter till resten av landet, men är väl värd ett par dagars utforskande. Islänningarnas charmiga huvudstad ligger vackert beläget med bergen och havet som bakgrund och har allt man kan begära av en storstad. Det finns ett enormt utbud av aktiviteter och utflykter, och gott om restauranger, barer, klubbar, caféer, museum, gallerier och shopping. Det bästa sättet att ta sig runt är till fots, köp City Walks Map för att få ut mesta möjliga av stadsvandringen. Finns för en billig peng på turistinformationens kontor, bibliotek och museum. Orkar man inte promenera kan man åka buss, stadens enda kollektivtrafik. Ett Reykjavik Tourist Card låter innehavaren åka obegränsat på bussarna gratis, en smart investering.

Reykjavikborna är f.ö. kända för att vara riktiga partyprissar som dansar till långt in på morgontimmarna. Kaffibarinn är ett trendigt café som efter midnatt förvandlas till en ännu mer populär nattklubb, du finner den på Bergstadarstraeti 1. Gillar du att dansa får du inte missa Nasa, Reykjaviks största klubb som ligger på Austurvoellur.

island
Klimatet
Island har ett ganska kyligt och ofta regnigt och blåsigt klimat. Under sommaren ligger temperaturen vanligtvis runt 12-14 grader men går ner till 5-8 grader på natten. Men soliga dagar finns också! Turistsäsongen, och den bästa tiden att besöka Island är från maj - september. Även julshopping i Reykjavik har börjat bli populärt. Oavsett när du åker ta med ordentliga kläder och paraply. För aktiviteter finns det ofta extra regnställ och varma kläder att låna.
Pengarna
Island har rykte om sig att vara dyrt, och det är det också i vanliga fall. Passa på när valutan är svag annars brukar nästan allting kosta mer än hemma; aktiviteter, mat och dryck. Dock finns det olika typer av paket att få och flygbiljetterna till Island är numera mycket billiga, så att man trots allt kan få en totalt sett prisvärd semester.
Maten
Reykjavik lever verkligen upp till sitt rykte om att vara en trevlig restaurangstad. Här finner man en uppsjö av restauranger och caféer som bjuder på allt från isländska specialitéer och fisk till italiensk pasta och pizza och asiatiska rätter. Naturligtvis finns det mycket god fisk på Island, prova t ex saltfiskur, saltad torsk i olika rätter. Skyr är ett mellanting mellan crème fraiche och yoghurt som smaksätts med frukt och vanlijsocker. Missa inte en skyrtårta till efterrätt! Islänningarna är liksom oss andra skandinaver mycket förtjusta i kaffe och mysiga kaféer som serverar något av det bästa kaffe man kan dricka, kantar Reykjaviks gator.
island
Evenemangstips:
Reykjavik Gay Pride
Ett färggrant evenemang som drar till sig tiotusentals glada festmänniskor varje år som tillsammans hyllar och stödjer lika rättigheter för alla, oavsett läggning.

Reykjavík Jazz Festival

Reykjaviks årliga jazzfestival är ett välkänt evenemang på den internationella jazzscenen.

Reykjaviks Kulturnatt

Kulturnatten erbjuder en mängd aktiviteter och utställningar och brukar ha flera tusen besökare som strosar omkring på stadens gator.

Tangofestivalen Tango on Ice(land)

Festivalen erbjuder en mängd workshops och kurser, tangomusik och tango-DJ’s, tangoshower och party hela natten!

island
5 måsten på Island:
1. Blå Lagunen
Det här är Islands kanske "mesta" turistattraktion. Mitt bland lavafälten som täcker Reykjanes halvön, inte långt från den internationella flygplatsen Keftlavik, ligger ett kraftverk som pumpar upp varmt vatten från lavafälten och omvandlar detta till energi. Turbiner omvandlar sedan ångan tillbaka till vatten som rinner ut i en stor konstgjord lagun som ständigt har en temperatur runt 37-39 grader. Det blågröna mjölkiga vattnet är fullt med lera och mineraler som fungerar fint som peeling. Ett långt bad i lagunen är otroligt avkopplande och mysigt!
2. Ridtur på Islandshäst
Runt om Reykjavik finns flera arrangörer som ordnar ridning på islandshäst, liksom för i stort sett alla aktiviteter hämtar arrangören på hotellet. Islandshästen är den enda häst som har fem gångarter och att tölta fram i hästens naturliga omgivning är en fantastisk upplevelse. Man kan välja mellan allt från en 1,5 timmes prova-på tur till flerdagarsturer ut i vildmarken. För den som aldrig tidigare ridit kan en kort tur vara en upplevelse även om dessa ofta sker i stora grupper. Den med lite mer ridvana och äventyrslystnad ska istället satsa på en dagstur. På en sådan kan man till exempel rida upp i vackra dalar, på slingrande små stigar på bergssidor och kanske stanna till och bada i en bäck med skållhett vatten.
3. Valsafari
Från Reykjaviks hamn kan man ta en av flera båtar för att åka på valsafari. De flesta arrangörer åker också förbi Lunnefågelön "Puffin Island", en liten kobbe strax utanför Reykjavik som sägs härbärgera upp emot 30.000 av dessa bedårande små pippifåglar. Man ser val och delfiner på förvånansvärt många av dessa turer, någon hävdar 95% av gångerna och lovar en ny gratis tur om man inte ser en val första gången. Man får hålla hårt i båten och snabbt vända på huvudet för att få en glimt av dessa fantastiska djur. Riktigt varma kläder, kikare och åksjukepiller för den som har det allra minsta anlag för sjösjuka rekommenderas.
4. Icelandic Farm Holidays
Upplev Islands fantastiska landsbygd genom Icelandic Farm Holidays, ett nätverk av 150 gårdar över hela landet som erbjuder boende. Många av gårdarna erbjuder utöver boende också en mängd aktiviteter för sina gäster, som t.ex. fiske, gold, ridning, segling och vandring. Standarden varierar från mycket enkla rum med delad toalett till fina gästhus med privat badrum.
5. Golden Circle
Den finaste och mest populära turen från Reykjavik är vad man brukar kalla den "gyllene cirkeln". Denna kan man göra på egen hand med hyrbil, med taxi eller med en organiserad busstur som erbjuds av flera turarrangörer. Huvudattraktionerna på denna tur är Þingvellir området, Geysir och Gullfoss.
Här hittar du mer information om Island och länkar till turarrangörer: www.icetourist.is

island
Shopping
Stadens främsta shoppingstråk är Laugavegur som sträcker sig genom centrum. Här finner man allt från märkeskläder till streetwear, souvenirer, konst, design och unika, isländska produkter. Behöver man fylla på shoppingenergin är det bara att slinka in på något av de många caféerna och prova t.ex. en bit isländsk Sveskjuterta (Plommonkaka). Vill du hitta modern, isländsk design finner du även det på Laugavegur men även på Skolavordustigur och omkring Vesturgata och den gamla hamnen. Ibland får man kika noga då många butiker och ateljéer ligger på bakgator eller en trappa upp, kan vara lätt att missa!

Föredrar man att shoppa inomhus erbjuder Reykjavik bl.a. två stora shoppingcenter, Kringlan som ligger en liten bit utanför staden, och Smaralind i Kopavogur. Här finner man lite mer "high street" fashion och design. Dyrare märkeskläder har bra priser på Island och det mesta man handlar för över 4000 isländska kronor (ca 480 sek) kan man köpa tax-free, man får 15% av beloppet tillbaka på flygplatsen.

island
Tips!
På helgen kan man strosa omkring på loppmarknaden Kolaportid i Reykjaviks hamn. Här finner man en mängd använda ting och krims-krams men även isländska delikatesser. Testa t.ex surhaj, torkad fisk eller köp ett kilo lakrits! Loppmarknaden ligger på Tryggvagata 19 och är öppen lördag och söndag klockan 11-15.

island
"Golden Circle"
Huvudattraktionerna på denna tur är Þingvellir området, Geysir och Gullfoss, ofta gör man också flera andra stopp.

Þingvellir
, eller på svenska Tingvalla, är ett område intressant ur både ett geologiskt och historiskt perspektiv. Här höll islänningarna landsting, Alþing, från år 930. Alþinget är idag flyttat till Reykjavik men är världens äldsta fungerande riksdag. Genom Þingvellir går en dal som faktiskt är en förkastning mellan den amerikanska och den euroasiatiska kontinentalplattan, varje år glider plattorna en liten aning mer ifrån varandra så att förkastningen blir större. Þingvellir är en fantastiskt vackert område, idag en nationalpark, med kanter av lavaberg och glittrande vattenfall.
Geysir är en sprutande varm källa på Island som gett namn åt hela fenomenet så att även gejsrar runt om i världen kallas just det. Geysir var länge världens största gejser och sprutade vatten 80 meter upp i luften, men sedan 1960-talet är den inaktiv. Den blir bara aktiv vid jordbävningar, senast år 2000. Men i området finns andra gejsrar och bara några meter från Geysir kan man nu beskåda Stokkur som är en mycket turistvänlig gejser som har utbrott ungefär var 5:e minut. Det kokande vattnet sprutas upp till 25 meter upp i luften. Små gejsrar kan man också finna på andra platser på Island, i övrigt finns de i Yellowstone Nationalpark i USA, på Nya Zeelands nordö och på ryska Kamtjatkahalvön.

6 km nordväst om Geysir finner man Islands mest berömda vattenfall, Gullfoss. Vattnet faller 32 meter ner i en smal ravin. Fallet höll på att förstöras på 1920-talet då utländska investerare ville exploatera Hvitá floden, men efter mycket protester räddades fallet och har varit ett naturreservat sedan 1975. När man befinner sig vid Gullfoss är den närliggande bondgården den gård som ligger längst från hav på hela Island och bortom denna finns bara Islands karga, obebodda inre. Härifrån ser man också en av glaciärerna, Langjökull.