sylta och safta

frukt och bär
Att tänka på...
Planera vad ni ska använda bär och frukter till innan ni skördar. Speciellt bär har väldigt kort hållbarhet, så det gäller att veta vad som ska göras. Ska ni göra sylt eller gelé blir resultatet bäst om bären inte är alltför mogna när de plockas. Bären innehåller mer pektin, naturens eget geléämne, när de är omogna. Till saft däremot bör bären vara mycket mogna. Se till att skadade bär och frukt tas bort. Rensa och skölj. Använd aldrig bär som är ruttna eller mögliga, då finns det risk att den färdiga produkten börjar jäsa. Även dåligt rengjorda burkar och flaskor kan orsaka mögel eller jäsning. Se därför till att alltid rengöra alla kärl noggrant innan ni sätter igång.
Socker är nödvändigt för smak, konsistens och hållbarhet. Det går åt ungefär 500 gram strösocker till 1 kilo bär. Man kan också använda det speciella syltsockret som finns att köpa, det innehåller pektin vilket hindrar sylt och gelé att bli för löst och rinnigt.

Om ni ska frysa in för senare användning, strö lite socker över bären så håller de smak, färg och näring bättre. Frys gärna in förpackat i små portioner. Sedan kan man ta fram dem när man har tid, tina och göra den mängd sylt som man behöver.

Skriv ut etiketter till dina burkar här nedan och läs våra smarriga sylt- saftrecept.

sylta och safta
frukt och bär
frukt och bär
sylta och safta
sylta och safta
frukt och bär

sylta och safta
Detta behöver du:
2 citroner
2 1/2 dl socker
50 g smör
2 ägg

Gör så här:

Tvätta citronerna väl.
Torka dem och riv av det gula på skalet. Pressa ur saften. Blanda saft, skal, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm och rör så att sockret smälter.
Blanda sedan ner de uppvispade äggen och rör tills krämen tjocknar. Häll upp curden i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna.
frukt och bär
Detta behöver du:
3 liter jordgubbar
½ kg skalad och hackad rabarber
7 dl vatten
1 kg socker
2 krm natriumbensoat

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och koka upp dem med vatten och rabarber. Mosa gubbar och rabarber mot kanten av grytan med en slev. Häll av i silduk eller durkslag med kökshandduk. Tillsätt ½ kg socker och ett kryddmått natriumbensoat per liter saft.
Rör om och koka tills sockret har löst sig. Häll saften i väl rengjorda flaskor med skruvkork.
sylta och safta
Detta behöver du:
300 g äpple
300 g jordgubbar
300 g röda vinbär
300 g plommon
7 dl socker
1 krm natriumbensoat
2 krm citronsyra

Gör så här:

Blanda bär och socker en stor gryta. Låt dem safta till sig en halvtimme. Koka på svag värme 20-25 minuter, rör om lite då och då. Skumma av väl. Tag av grytan från värmen, och rör i natriumbensoat och citronsyra. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna.
frukt och bär
Detta behöver du:
2 kg citrusfrukter (apelsiner + ett par citroner för syrlighetens skull)
8 dl vatten
2 liter strösocker
4 tsk citronsyra

Gör så här:

Tvätta frukterna väl. Dela frukterna i mindre bitar och kör hastigt i mixer. Koka röran med vatten ca 15 min.
Tillsätt socker och koka röran under lock 30 min. Rör då och då. När kokningen är avslutad blanda ner citronsyran.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna.