Om man ska äta rätt och inte gå upp i vikt är det viktigt att få i sig tre ordentliga mål mat om dagen. Det är också viktigt vad man stoppar i sig, och många upplever det som svårt att hinna med att äta en näringsriktig lunch. Men ha inte alltför dåligt samvete - de onyttigaste måltiderna kan undvikas bara man tänker sig för lite i brådskan. Här följer några tips:
Sushi
Sushi är en mager lunch med nyttig fisk. Dock innehåller måltiden lite för lite grönsaker. Om möjligt, be om grönsaker till, komplettera annars med en tomat eller frukt efter maten.
Dagens
Dagens rätt på lunchrestauranger är ofta en alltför stor och fet måltid för en kvinna med låg fysisk aktivitet. Ät alltid en stor portion sallad före en dagens och ät eventuellt inte upp. Be gärna om att få eventuell sås bredvid och ta mindre av denna. Välj eller välj bort bröd efter ditt energibehov. Undvik biten vitt bröd och välj istället knäckebröd eller grövre bröd. Bloggen Firafest.se har många goda idéer och fräscha recept på både lunchmat men framför allt festmat. Läs mer hos Firafest.se
Korv
En tjock grillad med pommes frites eller en bratwurst med bröd är inte en lunch som rekommenderas. En smal kokt korv med mos och grönsaker är däremot betydligt bättre. Undvik gärna det ljusa korvbrödet och naturligtvis allt friterat samt räksalladen. Vatten är alltid den bästa lunchdrycken. Kompletera måltiden med en frukt.
Sallad
Många av oss väljer en sallad då vi vill äta nyttigt. Tänk dock på att en ost- och skinksallad med dressing och en bit vit baguette faktiskt inte är en bra lunch. Ost och dressing innehåller fett och det vita brödet snabba kolhyrater. Även sallad med olika typer av röror, tex tonfiskröra bör undvikas. Välj en lättdressing om det finns eller avstå helt.
Laga storkok och frys in - 10 tips på bra lunchlådor:
Korv el. biff stroganoff
Chili con carne
Lasagne
Fläskpannkaka
Ärtsoppa
Fiskgratäng med potatismos
Asiatisk kycklinggryta
Kalops
Kåldolmar
Kassler- och pastagratäng
Visste du att...
"Ladies who lunch" är ett uttryck som härstammar från 1800-talets England. De kvinnor, vars män åt lunch på sina societetsklubbar, fick ledigt under dessa timmar för att umgås och äta med sina väninnor. Än idag finns uttrycket kvar, och syftar på kvinnor, ofta gifta och utan arbete, som har för vana att luncha och diskutera välgörenhet på restauranger eller varuhus.
Tv-serien Desperate Housewives 16:e avsnitt var döpt till "The ladies who lunch".