Melonen
Melonen är ett ettårigt klängväxt som tillhör samma familj som gurka och pumpa. Det latinska namnet på dessa meloner är Cucumis Melo- på svenska kända som sockermeloner. Sockermeloner finns i olika sorter som du kan läsa mer nedan. Vattenmeloner tillhör en helt annan art, Citrullus Lanatus. Till skillnad från sockermeloner, som har sina kärnor samlade i mitten, är kärnorna i vattenmelon fördelade över hela frukten.

Meloner älskar värme och vatten, och växer främst i varma länder. Melonen antas komma från varmare delar av Asien där den beräknas ha odlats i över 4000 år. Därifrån spreds melonen via Minde Asien till Europa och Afrika och till sist Amerika med Columbus. Man vet även att romarna kände till meloner, eftersom frukten förekommer i avbildningar man hittat från det gamla Rom. Vattenmelonens vilda förfäder går fortfarande att finna i Afrikas torra områden. Idag odlas växten i stort sett världen över. I Sverige har meloner odlats sedan 1500-talet, trots att växten som trivs bäst i värme har genom tiderna erbjudit en stor utmaning för trädgårdsmästarna. Idag är det Kina och USA som står för den största sockermelonsproduktionen. Kina är även störst på vattenmeloner tillsammans med Turkiet.

Vanligaste meloner:
Honungsmelon
Honungsmelonen är klotformad och har ofta lite spetsiga ändar. Skalet är lent i gul eller grön färg och har längsgående skåror. Fruktköttet är ljusgult eller ljusgrönt. Smaken är söt och fin. Honungsmelonen passar bäst som dessert, till kallt kött eller grönsallader.
Nätmelon
Nätmeloner är relativt stora och runda. De har ett tydligt nätmönster på hela det tunna, gulfärgade skalet. Fruktköttet är gulorange i färg och har mjuk och smältande konsistens. Smaken är söt och mild, vilket gör nätmelonen till en utmärkt dessertfrukt.
Cantaloupemelon
Cantaloupemeloner är små, endast 10-15 i diameter. Skalet är gult eller gulgrönt och har oftast ett finmaskigt nätkaraktär. Fruktköttet är antingen ljusgrönt eller orange beroende på sort. Cantaloupemelonen har en aromrik smak som passar bra till förrätter, med fördel tillsammans med lufttorkad skinka.
Galiamelon
Galia- och Ogenmeloner är små och runda. Skalet är gulgrönt och har längsgående mörka strimmor. Ofta är skalet dessutom överdraget med ett ljusare nätmönster. Fruktköttet är ljusgrönt och smaken är söt och aromrik. Galia passar bäst som dessertfrukt.
Vattenmelon
Det finns olika sorter av vattenmeloner. Ofta är vattenmeloner stora eller till och med mycket stora. De har mörkgröna eller gul-grönstrimmiga släta skal. Fruktköttet är rött och krispigt. Kärnorna är många och svarta, även om det numera förekommer även kärnfria vattenmeloner. Smaken är söt och lite syrlig. Vattenmelon passar bäst som förfriskning, dessert eller till sallader.
Läskande melonsmoothie
1 - 2 glas

100 g cantaloupmelon
100 g galiamelon
100 g vattenmelon
2 dl mild, naturell yoghurt
ev 1 msk socker eller honung

Skär melonerna i bitar. Mixa meloner och yoghurt. Tillsätt eventuellt socker eller honung om du vill ha en sötare drink. Servera genast.