Island
Nästan 200.000 av Islands ca 290.000 invånare bor i Reykjavik med omnejd. Reykjavik är därför en vidstäckt stad men har ett litet centrum i den gamla staden, vilket gör Reykjavik till en storstad i miniatyr. Här finns bra shopping och en mängd riktigt bra restauranger och barer, många trendiga som om de befann sig långt därifrån i Paris, Barcelona eller London. Men vad denna stad har som du inte finner på annat håll, är en fantastisk, helt unik vildmark, tio minuter från stadens centrum. Här kan man se valar och delfiner, bada i naturliga varma källor, rida islandshäst uppför vulkankanter och vandra i en fascinerande natur utan träd, där det stiger varm ånga ur marken och där solen aldrig går ner. Med billiga flygbiljetter dit blir Reykjavik det perfekta resmålet för den som vill blanda storstadssemester med äventyr!
Klimatet
Island har ett ganska kyligt och ofta regnigt och blåsigt klimat. Under sommaren ligger temperaturen vanligtvis runt 12-14 grader men går ner till 5-8 grader på natten. Men soliga dagar finns också! Vintrarna är också ofta regniga och blåsiga men lägre temperaturer, men på senare år nästan utan snö. Turistsäsongen, och den bästa tiden att besöka Island är från maj - september. Men även julshopping i Reykjavik har börjat bli populärt. Oavsett när du åker ta med ordentliga kläder och paraply. För aktiviteter finns det ofta extra regnställ och varma kläder att låna.
Pengarna
Island har rykte om sig att vara dyrt, och det är det också. Nästan allting kostar mer än hemma; aktiviteter, mat och dryck. Dock finns det olika typer av paket att få och flygbiljetterna till Island är numera mycket billiga, så att man trots allt kan få en totalt sett prisvärd semester. För att se Reykjavik med omnejd räcker en långhelg upp till en vecka bra, beroende på hur pass högt tempo man vill hålla och hur många aktiviteter man vill göra, så ta hellre lite kortare tid där än att snåla när du väl är på plats.
Maten
Reykjavik lever verkligen upp till sitt rykte om att vara en trevlig restaurangstad. Här finner man en uppsjö av restauranger och caféer som bjuder på allt från isländska specialitéer och fisk till italiensk pasta och pizza och asiatiska rätter. Få smakupplevelser slår det isländska lammet, får och lamm strövar fritt och betar inom stora områden på sommaren och samlas in först i september och detta fria liv ger ett mycket mört lammkött med lätt viltsmak. Naturligtvis finns det mycket god fisk på Island, prova t ex saltfiskur, saltad torsk i olika rätter. Skyr är ett mellanting mellan crème fraiche och yoghurt som smaksätts med frukt och vanlijsocker. Missa inte en skyrtårta till efterrätt! Islänningarna är liksom oss andra Skandinaver mycket förtjusta i kaffe och mysiga kaféer som serverar något av det bästa kaffe man kan dricka, kantar Reykjaviks gator.
Shoppingen
Reykjaviks centrum som sträcker sig från Ingólfstorg längs Austurstræti, Bankastræti och Laugavegur bjuder på massvis med mysiga butiker. Vissa riktar sig med sina islandströjor, ullplädar, glaskonst och uppstoppade lunnefåglar uteslutande till besökare medan kläd-, sko- och prylaffärer har ett mer varierat sortiment. Dyrare märkeskläder har bra priser på Island och det mesta man handlar för över 4000 isländska kronor (ca 480 sek) kan man köpa tax-free, man får 15% av beloppet tillbaka på flygplatsen.
Missa inte:

1. Blå Lagunen
Det här är Islands kanske "mesta" turistattraktion. Mitt bland lavafälten som täcker Reykjanes halvön, inte långt från den internationella flygplatsen Keftlavik, ligger ett kraftverk som pumpar upp varmt vatten från lavafälten och omvandlar detta till energi. Turbiner omvandlar sedan ångan tillbaka till vatten som rinner ut i en stor konstgjord lagun som ständigt har en temperatur runt 37-39 grader. Det blågröna mjölkiga vattnet är fullt med lera och mineraler som fungerar fint som peeling. Ett långt bad i lagunen är otroligt avkopplande och mysigt en typiskt lite kylig och regning dag.

2. Ridtur på Islandshäst
Runt om Reykjavik finns flera arrangörer som ordnar ridning på islandshäst, liksom för i stort sett alla aktiviteter hämtar arrangören på hotellet. Islandshästen är den enda häst som har fem gångarter och att tölta fram i hästens naturliga omgivning är en fantastisk upplevelse. Man kan välja mellan allt från en 1,5 timmes prova-på tur till flerdagarsturer ut i vildmarken. För den som aldrig tidigare ridit kan en kort tur vara en upplevelse även om dessa ofta sker i stora grupper. Den med lite mer ridvana och äventyrslystnad ska istället satsa på en dagstur. På en sådan kan man till exempel rida upp i vackra dalar, på slingrande små stigar på bergssidor och kanske stanna till och bada i en bäck med skållhett vatten.
3. Valsafari
Från Reykjaviks hamn kan man ta en av flera båtar för att åka på valsafari. De flesta arrangörer åker också förbi Lunnefågelön "Puffin Island", en liten kobbe strax utanför Reykjavik som sägs härbärgera upp emot 30.000 av dessa bedårande små pippifåglar. Man ser val och delfiner på förvånandvärt många av dessa turer, någon hävdar 95% av gångerna och lovar en ny gratis tur om man inte ser en val första gången. Man får hålla hårt i båten och snabbt vända på huvudet för att få en glimt av dessa fantastiska djur. Riktigt varma kläder, kikare och åksjukepiller för den som har det allra minsta anlag för sjösjuka rekommenderas.
4. Nationalmuséet
Nationalmuséet berättar Islands spännande men relativt sett korta historia. Island var ett av de ställen i världen som var helt obebott längst. Man tror att vikingarna ganska tidigt kände till ön och besökte den. Vid ett sådant tillfälle kom en normann känd under namnet Hrafna-Flóki till en fjord full med isberg från en gaciär och döpte stället till Ísland. Enligt de isländska sagorna var det sedan först 874 som den första bosättningen skedde på Island. Det var den norska vikingen Ingólfur Arnarson som bestämde sig för att bosätta sig i en vik på Island som han kallade rökviken - Reykjavik - eftersom det rök från de varma källorna där.
5. Golden Circle
Den finaste och mest populära turen från Reykjavik är vad man brukar kalla den "gyllene cirkeln". Denna kan man göra på egen hand med hyrbil, med taxi eller med en organiserad busstur som erbjuds av flera turarrangörer. Huvudattraktionerna på denna tur är Þingvellir området, Geysir och Gullfoss. Läs mer nedan!
Här hittar du mer information om Island och länkar till turarrangörer: www.icetourist.is
"Golden Circle"
Huvudattraktionerna på denna tur är Þingvellir området, Geysir och Gullfoss, ofta gör man också flera andra stopp.

Þingvellir
, eller på svenska Tingvalla, är ett område intressant ur både ett geologiskt och historiskt perspektiv. Här höll islänningarna landsting, Alþing, från år 930. Alþinget är idag flyttat till Reykjavik men är världens äldsta fungerande riksdag. Genom Þingvellir går en dal som faktiskt är en förkastning mellan den amerikanska och den euroasiatiska kontinentalplattan, varje år glider plattorna en liten aning mer ifrån varandra så att förkastningen blir större. Þingvellir är en fantastiskt vackert område, idag en nationalpark, med kanter av lavaberg och glittrande vattenfall.

Geysir
är en sprutande varm källa på Island som gett namn åt hela fenomenet så att även gejsrar runt om i världen kallas just det. Geysir var länge världens största gejser och sprutade vatten 80 meter upp i luften, men sedan 1960-talet är den inaktiv. Den blir bara aktiv vid jordbävningar, senast år 2000. Men i området finns andra gejsrar och bara några meter från Geysir kan man nu beskåda Stokkur som är en mycket turistvänlig gejser som har utbrott ungefär var 5:e minut. Det kokande vattnet sprutas upp till 25 meter upp i luften. Små gejsrar kan man också finna på andra platser på Island, i övrigt finns de i Yellowstone Nationalpark i USA, på Nya Zeelands nordö och på ryska Kamtjatkahalvön.

6 km nordväst om Geysir finner man Islands mest berömda vattenfall, Gullfoss. Vattnet faller 32 meter ner i en smal ravin. Fallet höll på att förstöras på 1920-talet då utländska investerare ville exploatera Hvitá floden, men efter mycket protester räddades fallet och har varit ett naturreservat sedan 1975. När man befinner sig vid Gullfoss är den närliggande bondgården den gård som ligger längst från hav på hela Island och bortom denna finns bara Islands karga, obebodda inre. Härifrån ser man också en av glaciärerna, Langjökull. Tips! Missa inte den närliggande restaurangens goda lamm-köttsoppa.