Stjärnor är enorma brinnande gasklot som föds ur gasmoln, så kallade nebulosor. Nebulosorna är som små kammare, i vilka mindre gasklot bildas. Till en början är gaskloten kalla, men ju mer de dras ihop, desto varmare blir de. Till slut blir gaskloten så varma att det uppstår kärnreaktioner inuti dem, och en stjärna är därmed född.
Stjärnor har olika färger, beroende på dess temperatur. Störst och hetast är blåa stjärnor, sedan kommer de vita, de gula (som vår sol), och sist de röda stjärnorna som är svalast.

Länge trodde man att stjärnor brinner i all evighet, men vi vet idag att de föds och dör precis som levande varelser. De hetaste stjärnorna brinner mest intensivt och slocknar först. Vår sol beräknas leva i sex miljarder år till.

Visste du att?
Den femuddiga stjärnan, polstjärnan, har i många kulturer och religioner länge fungerat som en vägvisare. Orörlig står den över polen i norr, medan de andra stjärnorna vänder sig mot den. Sedan urminnes tid har polstjärnan därför använts inom navigationen för att sätta kursen efter.
Den europeiska flaggan är blå med tolv gula stjärnor, som bildar en cirkel i flaggans mitt. Cirkeln av gyllene stjärnor står för solidaritet och harmoni mellan Europas folk. Antalet stjärnor har ingenting med antalet medlemsländer att göra. Att man valt just tolv stjärnor beror snarare på att denna siffra ofta symboliserat fulländning, helhet och enhet.
Presenttips!
Visste du att du kan få en stjärna uppkallad efter dig? På www.mystar.se kan du för ca 600 kr registrera dig själv eller en vän och namnge en alldeles egen stjärna.
Sjöstjärnor
En sjöstjärnas kropp består av en skiva med fem eller fler armar. Under varje arm sitter ben och sugproppar som sjöstjärnar använder för att suga sig fast vid sina byten. Det är också dessa små ben och sugproppar som sjöstjärnan förflyttar sig med, vilket gör att det kan se ut som om den svävar fram. Sjöstjärnans mun sitter på undersidan, och i varje ände av dess armar finns ett ljuskänsligt öga. Om en arm slits av växter en ny snart ut igen.

Sjöstjärnor kan hittas i såväl djupa hav som i grundare, varmare vatten. Man känner till runt 2000 arter av sjöstjärnor. De sorter vi har i Sverige är orangefärgade eller blekgula. Den största sjöstjärnan man hittat var 1, 38 m i diameter. Den minsta är mindre än 9 mm.

Walk of Fame kallas den väg i Los Angeles vars mark är fylld med guldstjärnor, upprättade efter olika celebriteter. En person kan nomineras till en stjärna i fem kategorier: film, tv, radio, musik och teater. För att få en guldstjärna på Walk of Fame krävs att någon nominerar personen, att han eller hon, eller en representant, skriftligen lämnar sitt godkännande och så den lite klurigare delen, nämligen att lyckas bli en av de utvalda då The Walk of Fame Selection Committee årligen beslutar vilka celebriteter som ska få en alldeles egen guldstjärna. På följande sajt hittar du en karta över alla guldstjärnor: www.hollywoodchamber.net
Visste du att?
- Den 9 februari 1960 fick Jane Woodward den första stjärnan på Walk of Fame.
- Varje år får ca 20 nya celebriteter varsin stjärna på Walk of Fame.
- Gene Autry har 5 stjärnor, en för varje kategori.
- TV-serien The Simpsons fick den 18 januari 2000 en stjärna i samband med firandet av sitt 10-årsjubileum.