midsommaren
Midsommaren tycker vi svenskar ska firas så traditionsenligt som möjligt, helst på landet och gärna i sommarstugan! Det är trots allt högtiden som sparkar igång sommaren, och förväntningarna inför midsommarfesten brukar vara skyhöga. Vädret ska vara perfekt med sol och värme, (vilket tyvärr händer alltför sällan). Vi vill också äta vår nyskördade färskpotatis, inlagda sill, färska jordgubbar och dricka snaps. Farstutrapp och veranda ska prydas av ungbjörk, och borden ska vara dekorerade med nyplockade blommor från ängen. De riktigt seriösa firarna reser även sin egen midsommarstång som det sedan dansas kring i form av hoppande grodor och glada musikanter! Grapevine ger dig lite smått och gott inför den kommande midsommarhelgen, och så håller vi tummarna för att vädret blir fint!
VISSTE DU ATT...
Att klä midsommarstången kallas att ”maja”. Ordet Maja betyder just smycka med grönt.
TÄNK PÅ...
Torsdagen innan midsommarafton är en av årets besvärligaste trafikdagar – ju tidigare man kan lämna storstaden och styra sin kos mot landet, desto bättre. Annars är det bättre att vänta tills den värsta rusningen är över. Ta det lugnt, ni hinner!

BIND DIN EGEN MIDSOMMARKRANS
Vackra midsommarkransar hör till festen, och är dessutom ganska enkelt att göra. Det kan vara trevligt att låta midsommargästerna binda sin egen krans om ni har lite tid över på dagen. Se till att det finns verktyg så som sax, kniv och ev. avbitartång.

Du behöver:
3-4 långa, ganska tunna björkkvistar eller andra kvistar av grönt, bara det är segt
Blommor med ca 10 cm långa skaft
Tråd, garn eller tunn ståltråd att vira med

Gör såhär:
Forma en cirkel, något större än ditt huvud, med en av björkkvistarna och tvinna ändarna om varandra så att cirkeln låses. Utstickande grenar tvinnar man in runt

midsommarfest
VISSTE DU ATT...
Namnet Matjes kommer från holländskans Maatjesharing som betyder jungfrusill, vilket är lika med ungsill som ännu inte hunnit leka. Den är lite fetare än vanlig sill. Köper du matjessill i Holland och tror att du ska få en god midsommarsill blir du dock besviken. Holländsk och svensk matjessill skiljer sig nämligen åt, framför allt vad gäller kryddning och smak. 
SNAPSORDNINGEN
Om man dricker med måtta är en god snaps kultur. Förr i tiden dracks det betydligt mer och för att hålla någorlunda koll infördes en snapsordning. För att ytterligare underlätta sjöngs en visa till varje snaps. Det är så vi fått vår vanligaste snapsvisa, "Helan Går". Här följer snapsordningen, kom bara ihåg att ta det försiktigt...
Helan
Halvan
Tersen
Kvarten
Kvinten
Rivan
Septen
Rafflan
Rännan
Repetitionen
Smuttan
Smuttans unge
Femton droppar
Lilla Manasse
Lilla Manasses bror
Kreaturens återuppståndelse
Den absolut sista supen
Den bleka dödens dryck
midsommaren
stommen. Fortsätt binda in de andra björkkvistarna runt kransen så att det blir fylligt, och bind runt tråd ett par varv så att det håller. Gör en liten bukett av några blommor, håll buketten mot björkstommen och surra fast den nära blommorna med tråden. Fortsätt så med flera buketter tills du kommit runt hela kransen. För att få en tät krans lägger du buketterna växelvis utåt och inåt. För att kransen ska hålla hela midsommarafton så spraya den lite då och då med lite vatten.
UTOMHUSLEKAR
Lite utomhusaktiviteter brukar alltid pigga upp efter måltiden, samla ihop vänner och familj och spela t.ex klassikerna kubb, krocket eller lite fotboll. Annars kanske några lekar kan locka:
midsommarfest
midsommarfest
Sitt på marken eller golvet i en ring, en person är djurens konung, tex ett lejon. Han eller hon leder leken och bestämmer vilka djur de andra i ringen är. Varje djur får ett läte och en rörelse, tex ska elefanten göra en snabel av armarna och trumpeta vilt. En hund kanske lyfter på benet och kissar medan han skäller. Från djurens konung forsätter man nedåt i näringskedjan. När alla fått veta vilket djur de är börjar leken. Djurens konung skickar en signal från sig själv till en annan deltagare genom att först göra sitt eget djurs rörelse/läta och sedan dets djur han vill skicka "stafetten" vidare till.
Det djur som får signalen, gör sitt eget djur och sedan ett annat osv. Man får inte tveka och inte göra fel - missar man får man flytta längst ner i näringskedjan i slutet av ringen och alla andra flyttar ett steg uppåt i ringen och blir då ett nytt djur. Djuren hör alltså till platsen i ringen och man byter djur då man flyttar. Målet är naturligtvis att komma längst upp i ringen och bli djurens konung. Man kan också från början eller efter ett tag börja med regeln att den som missar åker ut. På så sätt blir ringen mindre och mindre och tillsist blir en vinnare kvar.

midsommar
Denna aktivitet förutsätter att dina gäster känner till staden eller området du bor i, och namnen på gatorna. Låt gästerna tävla i lag. Välj ut ca 20 platser i ditt område som dina gäster ska lokalisera. Dessa platser kan t ex vara ett hus med en konstig brevlåda, en tomt med stadens högsta träd, en pizzeria med en udda skyltning etc. Gör först gatunamnet där den aktuella platsen finns till en klurighet, t ex kan Falsterbogatan beskrivas som "I denna sydskånska badort hålls årligen Sveriges största hästshow". Dina gäster får då förhoppningsvis associationer till Falsterbo och kopplar detta till en gata i området som heter Falsterbogatan. Skriv sedan en fråga där svaret blir ett nummer.
T ex "Hur många kaktusar står i pizzerians fönster?" eller "Vilket nummer har huset med den rosa brevlådan?" En hel fråga bör alltså se ut så här: I denna sydskånska badort hålls årligen Sveriges största hästshow. Vilket nummer har huset med den rosa brevlådan? Gör 20 liknande frågor där varje svar är ett nummer. Prova gärna orienteringen på en försöksperson några dagar före festen för att se så att du varken gjort orienteringen för lätt eller för svår. Det är bättre att du gör några uppgifter för många och att gästerna inte hinner lösa dem alla än att gästerna står i hallen efter en halvtimme och är klara. Bestäm i förväg hur lång tid de tävlande får på sig, förslagsvis 2 timmar, annars finns risken att dina gäster irrar runt halva natten.

midsommar
Förbered leken genom att skriva ner kända talesätt på papperslappar. Dela upp deltagarna i två lag. Varje lagmedlem drar en lapp och ska sedan dramatisera det talestätt som står på lappen. Det gäller för de andra i det egna laget att så snabbt som möjligt gissa talesättet. Nästa lapp dras av motståndarlaget som gör samma sak. För att skapa lite mer dramatik kan man sätta en tidsgräns som laget har på sig att gissa rätt. Har man inte klarat det inom den angivna tiden får motståndarlaget gissa och poängen kan då bli deras.
Några talesätt:
När katten är borta dansar råttorna på bordet
Tala är silver, tiga är guld
Som man bäddar får man ligga
Små grytor har också öron
Den som viskar han ljuger
Köpa grisen i säcken
Lika barn leka bäst
Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus
Göra en höna av en fjäder
Allt är inte guld som glimmar
Surt sa räven om rönnbären
Ingen rök utan eld
Den som gräver en grop åt andra faller själv däri
Bättre en fågel i handen än tio i skogen

midsommarfest
Gör en tipsrunda i trädgården med frågor om dem som är med på festen! Ring dina gäster några dagar innan och låt dem berätta en sak om sig själv som "ingen" vet. Gör frågelappar med den lilla berättelsen på - ju mer gästerna bjuder på sig själva, ju roligare blir tävlingen! Ge tre svarsalternativ - namn på gäster - på varje fråga, 1, 2 och X. Gör svarslappar att fylla i. Att sedan gå igenom vem det var som gjort vad och vem de flesta trodde det var som gjort det kan bli riktigt kul!

midsommaren Ett läckert avslut på midsommarbuffén
Smarrig jordgubbsdrink - med eller utan alkohol
(För 4 personer)
½ l jordgubbar
2 kiwifrukter
1 liter vaniljglass
1 dl mjölk
Ev. 12 cl Likör 43
socker
grädde till garnering
midsommarfest
Mixa jordgubbar och kiwi. Blanda sedan i glass, mjölk, likör och smaka av och sockra om det behövs. Häll upp i glas och toppa med grädde och jordgubbar. Servera och njut!
midsommarfest Fruktdrinkar
Mixa bitar av banan, äpple och melon, blanda med färskpressad apelsinjuice. Toppas med ett blad citronmeliss.

Mixa mango och ananas, späd eventuellt med lite vatten. Tillsätt ev. lite flytande honung. Servera med krossad is eller tillsätt även naturell yoghurt.

Mixa bitar av skalad kiwi, banan och honungsmelon. Blanda i naturell yoghurt, toppa med müsli och skivade jordgubbar. God, nyttig och läcker frukost!

Mixa bitar av persika och banan samt jordgubbar. Tillsätt någon dl mjök och mixa ihop. Bananen kan med fördel frysas innan du mixar den.

Mixa bitar av melon, söta med lite florsocker. Servera med massvis med krossad is och färska myntablad

Midsommarens ringlekar och sånger!
Även om de flesta nog finns i bakhuvudet kan lite hjälp med texterna till midsommarens ringlekar och sånger vara på sin plats. Vi har samlat texterna till de vanligaste på tre blad, färdiga att skriva ut och ta med till midsommarfirandet!

midsommarlekar
midsommarlekar
midsommarlekar