Historien om tango
Det råder delade meningar angående mycket som har med tangos historia att göra ? det kan dock konstateras att tangon föddes i Argentinas huvudstad Buenos Aires under 1880-talet. På den tiden var Buenos Aires en stad i utveckling, dit immigranter strömmade in från olika delar av världen. Dessa, till stora delen manliga arbetare från Europa, Afrika och andra håll i världen drogs till hamnstadens ytterområden för att söka tröst i sin ensamhet på det växande antalet bordeller.

Från denna blandning av kulturer och dom rotlösa immigranternas längtan föddes tangon som både musik och dans. Dansen var till en början dom prostituerades och deras hallickars skådespeleri och även namnen på dom första tangon var hämtade ur prostitutionens värld. Den tidiga tangomusiken var instrumentell och improviserad, beroende på det enkla faktum att mycket få musiker kunde läsa och skriva noter. När det argentiska folket fick allmän rösträtt 1912, blev arbetarklassens kultur och intressen plötsligt mer synliga för det övriga samhället. Tangon spreds så småningom till det övriga samhället. Detta gjorde låttexterna mer rumsrena, men själva dansen behöll sin ursprungliga karaktär.

Tangons resa från bordellerna i Buenos Aires utkanter till de fina salongerna i Paris kan anses ha varit lång, men under 1900-talet första decennier tog tangon Paris med storm. Det var faktiskt först efter den europeiska elitens förtjusning för dansen som tangon slutligen accepterades av den argentinska överklassen. När tangon väl hade lanserats utomlands, blev den omåttligt populär och dansen behöll sin status som ?Den dansen? i praktiskt taget hela världen ända fram till världskrigen.

Tangovokabulär
Abrazo - omfamning
Bailar - dansa
Bandonéon ? litet dragspel, typisk tangoinstrument
Caminata - ?promenad?, grunden i tango, svårare än det ser ut!
Candombe ? musikalisk företrädare till tango och milonga, dansstil med afrikansk ursprung där rytmen styrs av trumman
Canyengue ? äldre tangostil som var populär på 1920-och 1930-talen
Milonga ? antingen dansen ?milonga? eller danstillfälle
Orquesta típica - "typisk orkester", den vanligaste sammansättningen av en traditionell tangoorkester på 1930-50-talet med två-tre bandoneóner, två-tre violiner, bas och piano
Praktika ? övningstillfälle
Postura ? hållning
Ritmo ? rytm
Salida - ?utgång?, stegsekvens som i sina variationer ofta används som grundsteg i tango
Tango fantasia ? även ?tango danza?, en ofta korograferad tangouppvisning för scen
Tango nuevo ? en beteckning på Astor Piazzollas nyskapande musikstil eller ett sätt att analysera och lära ut tangoteknik och -rörelse, ibland även ?moderna argentinsk tango?
Tango salón - social dans med varierande omfamning som lämpade sig för ?salongerna?
Tango milonguero - tango med tät omfamning Vals Cruzado ? tango till valsmusik
Vals Cruzado ? tango till valsmusik

Finsk tango
Lite oväntat har lilla nordiska Finland blivit världens näst kända tangonation. Tangon blev omåttligt populär i efterkrigstidens Finland, och på 50-talet hade så gott som varje by sin egen dansbana där folk flockades för att se dom populära inhemska artisterna uppträda.

Den finska tangon reflekterar den finska identiteten framför allt i sina texter- själva melodierna är en samling centraleuropeiska, ryska och afroamerikanska influenser. Tangon handlar oftast om kärlek- eller snarare bristen på den. Nyckelorden i den finska tangolyriken är nostalgi och längtan: mannen saknar sin förlorade kärlek och blickar dystert tillbaka till lyckligare dagar.

Den finska tangon må sakna lite av glamouren och passionen i argentinsk tango, men knappast någon annan stans i världen kan man skåda över 100 000 människor dansa tango på gatorna eller kröna tangokungligheter varje sommar...

Sugen på tango?
Det är numera möjligt att lära sig dansa tango i dom flesta svenska städer. Såväl privata tangoskolor som vuxenskolor anordnar nybörjarkurser i argentinsk tango. Kontakta din lokala tangoskola för mer information eller boka en resa till Buenos Aires!

Alla bilder från www.tangoakademin.com

Låt dig inspireras - filmer om och med tango:
The tango lesson (Sally potter, 1997)
Regissören Sally Potter börjar studera tango på en resa till Paris.
Tango (Carlos Saura 1998)
Berättelsen om en regissör på jakt att få göra den ultimata filmen om tango.
Happy Together (Wong Kar Wai 1997)
Två ynglingar från Hong Kong åker till den fantastiskt vackra Buenos Aires där allt går fel.
Moulin Rounge (Baz Luhrmann 2001)
En poet faller för en vacker kurtisan i en musikal om romantikens Paris.
Shall we Dance? (Peter Chelsom 2004 / Masayuki Suo 1996)
En uttråkad jurist bestämmer sig för att lära sig dansa efter att ha fått syn på den vackra danslärarinnan.