Vi är många som vill gå ner i vikt ett kilo eller två för att må bättre. Stillasittande jobb och kanske ibland lite för mycket gott att äta kan lätt ge några oönskade kilon. Det finns inga mirakelkurer eller helt enkla sätt att gå ner de där extra kilona, det krävs att man bestämmer sig, ändrar sina matvanor och rör på sig. Ibland kan man behöva ta i med något mer drastiskt för att komma igång - och alla sätt är bra utan de tråkiga - under förutsättning att man på lång sikt går den hårda vägen och sköter om sin hälsa. Det handlar om att hitta någonting som fungerar för dig. Man ska dock akta sig för att pendla mellan dietkurer av olika slag och att leva helt som vanligt, vissa kurer kan ge effekt på kort sikt, och vara en bra början men återgår man till en livsföring som gör att man lika fort går upp igen är det inte bra varken för självförtroendet eller för hälsan.
Övervikt, inte bara de där extra kilona vi lagt på oss till jul, handlar inte bara om att man inte kan komma i de kläder man vill ha på sig utan är ett allvarligt hälsoproblem som i sin tur kan leda till andra sjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, gallsten, problem med leder och även leversjukdomar och vissa cancerformer. alcachofa
Principen för att gå ner i vikt är egentligen mycket enkel, du måste förbruka mer energi än du tillför kroppen.

Detta är idag ett problem för många, vi har stilla sittande arbeten där vi rör på oss betydligt mindre än man gjorde för bara någon generation sedan, samtidigt äter vi mer fett och socker än man gjorde tidigare. Övervikt har börjat bli ett allvarligt hälsoproblem och det börjar i allt tidigare åldrar. Dåliga vanor grundläggs tidigt och man bör tänka inte bara på sin egen kosthållning utan även på barnens och undvika till exempel för mycket godis och läsk.
Analysera!
Fundera lite över vad du äter och när du äter? Är det i vissa situationer du äter mer än andra eller i vissa situationer som du trots goda föresatser faller för frestelser du tänkt klara dig utan. Kanske kan du undvika dessa situationer under en tid till det att du kan klara av dem utan att trilla i fällan? Är det i soffan framför tv:n det är svårt att undvika godiset, gå ut och gå en promenad eller gå ut och drick en kopp kaffe med en vän istället.
Bestäm dig!
Sätt upp mål och arbeta mot dem. Hitta en metod som fungerar för dig och bry dig inte om hur andra gör. Vill du berättar du för din omgivning vad du bestämt och ber dem stötta och hjälpa dig. Ska du bort på middag till vänner kan det vara helt i sin ordning att berätta att du försöker gå ner i vikt och att därför vill hoppa över efterrätten, akta dig dock för dem som gärna övertalar dig att göra ett undantag, kanske för att de själva inte vill få dåligt samvete. Det går också utmärkt att hålla en låg profil, man får tacka nej till en andra portion av maten med den enda ursäkten att man är mätt.

Planera dina matinköp och handla efter en inköpslista och handla när du är mätt, allt för att undvika onyttiga impulsköp. Det du inte har hemma kan du inte äta upp. Läs innehållsförteckningen på maten du köper och lär dig mer om vad matvarorna innehåller, på så sätt kan du undvika fett och socker som du kanske inte ens visste fanns.

Var inte för hård mot dig själv, ibland måste man göra undantag och ibland kan man misslyckas men bara för att du åt en bulle till eftermiddagsfikan på jobbet behöver det inte betyda att hela din plan har havererat och att du lika gärna kan sätta i dig en påse chips på kvällen. Fortsätt där du är, ge inte upp och skjut upp det hela, akta dig för "Jag börjar nästa vecka istället..."

Ät!
Det är viktigt att äta - men att äta rätt och rätt mängd mat. Att försöka svälta sig genom att inte äta alls brukar sluta med att man till slut blir så hungrig att man äter helt fel. För att hålla förbränningen igång och blodsockernivån jämn bör du äta tre mål mat om dagen och kanske två till tre mellanmål. Det är bättre att äta flera mindre mål mat än färre stora. Det är också viktigt att tänka på när du äter, du ska ge kroppen energi när den behöver det. Att inte äta ordentligt på hela dagen och sedan äta en stor middag sent på kvällen gör att kroppen förbränner proteinreserverna under dagen i brist på annat och sedan lagrar fett från middagen under kvällen och natten. Detta innebär inte bara att du går upp i vikt utan är också skadligt för kroppen. Frukosten och lunchen är därför mycket viktiga måltider som många slarvar med.

Tallriksmodellen!
En enkel klassiker som fungerar är tallriksmodellen. Genom att dela upp tallriken i tre delar får du en riktig sammansättning av näringsämnen i din måltid.

1. Halva tallriken fyller du med grönsaker, frukt eller bär. Tänk på att grönsaker inte bara behöver vara sallad. Varm mat mättar mer än kall så laga även varma grönsaker, tex kokt blomkål, broccoli eller spenat, ungsbakad paprika eller tomater. Köp av wok om du inte redan har en och woka blandade, färgrika grönsaker krispiga och läckra!
2. En fjärdedel av tallriken fyller du med proteinkällor. Protein är viktigt för uppbyggnaden av vår kropp och de mättar också. När proteiner förbränns går det åt mycket energi. När man vill gå ner i vikt är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein annars kan muskelmassan brytas ner. De viktigaste proteinkällorna är alla sorters kött men också ägg, linser och bönor. Välj magert kött och ät mycket fågel som kyckling och kalkon samt fisk. Skär bort allt synligt fett på kött.

3. Den resterande fjärdedelen av tallriken ska vara fylld med kolhydratkällor, så som potatis, ris, pasta, nudlar eller bröd. Långsamma kolhydrater är bättre än snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater påverkar blodsockernivån och du känner dig fortare hungrig igen efter en måltid. Snabba kolhydrater finner du i vitt bröd, många sockerarter, snabbris, gelegodis och bakad potatis och pulverpotatismos. Långsamma kolhydrater finner du till exempel i nudlar, basmati- eller råris, pasta, rågbröd, yoghurt, färsk potatis och vita böner.

Frukt är ett bra mellanmål eller substitut för godis, snacks eller kakor då du blir "sugen". Ha alltid frukt hemma och på jobbet, då frestas du inte att ta något annat som finns lättare till hands. Variera mellan olika frukter så att du inte tröttnar, även rotfrukter och grönsaker kan fungera bra som snacks. En morot eller tomat är också gott!

Frukt är dessutom en utmärkt dessert. Fruktsallad med en klick kesella eller lättcremefraiche eller kanske vid festligare tillfällen en liten skopa glass, är gott! Prova också de exotiska frukterna!

Kaloritabell
1 apelsin 57 kcal
1 päron 73 kcal
1 äpple 63 kcal
1 dl jordgubbar 28 kcal
1 banan 109 kcal
1 clementin 26 kcal
1 persika 71 kcal
1 kiwi 42 kcal
½ grapefrukt 42 kcal
1 tomat 17 kcal
1 morot 21 kcal
Att jämföra med en mazarin 230 kcal
Fett!
Det är viktigt att komma ihåg att fett är ett näringsämne och viktigt för att vår kropp ska fungera, ska man gå ner i vikt är det dessutom viktigt att få i sig fett, får man inte tillräckligt med fett svarar kroppen med att lagra underhudsfett. För många av oss är det dock inget problem att få i oss tillräckligt med fett eftersom det finns i de flesta livsmedel - och många av oss äter för mycket fett och fel typ av fett. Bra fett finns till exempel i olivolja, rapsolja skaldjur och avokado medan fett från kött och feta mejeriprodukter bör undvikas.

För att undvika fett är det viktigt att tänka på hur du lagar maten. Undvik friterad eller mat stekt i matfett. Använd en teflonpanna så behöver du inte matfett att steka i eller använd ugn, mikrovågsugn eller ångkokning för att laga maten. Ska du steka, stek i olja inte i margarin eller smör. Använd "lätta" produkter. Det finns idag lätta alternativ till tex mejeriprodukter. Var dock lite noga med vad du väljer och läs innehållsförteckningen, allt som är märkt "light" behöver för den sakens skull inte vara nyttigt. Kanske är det en produkt du ska försöka klara dig helt utan. Kanske kan matlagningsgrädden ersättas med mjölk? Och light-chips är inte ett alternativ!

Smörgåsar och pålägg kan ofta vara en källa till onödigt fett. Tänk på vad du äter till frukost och även om du äter en smörgås till mellanmål. Välj grövre bröd med mer fibrer och mindre fett. Använd ett magert smörgåsmargarin eller inget alls. Hoppa gärna över den feta osten och korvarna. Välj istället en mager ost och kanske kalkonskivor på smörgåsen istället korv.

Njut av maten!
Lägg ner tid på att få maten att se läcker ut. Använd mycket färgrika grönsaker i maten och lägg upp det fint på tallriken. Man äter med ögat också och att äta en vacker måltid ger större tillfredställelse, även om man kanske äter lite mindre än vanligt. Ät långsamt och tugga väl. Äter du långsamt märker du när du blir mätt och då ska du sluta äta. För många kan det göra stor skillnad att hoppa över den där sista lilla portionen man tar bara för att det är gott. Ett annat sätt kan vara att lägga upp maten på tallriken istället för att ställa grytor och skålar på bordet, då är det enklare att bara äta en portion.

Prova nya saker! Läs recept och låt dig inspireras, lär dig laga nya "smala" rätter. Fundera på om du vet vad man kan göra av allt du kan hitta i grönsaksdisken. Köp något du inte brukar köpa och prova dig fram. Bara för att du vill gå ner i vikt och äta sunt behöver inte matlagning och mat bli tråkigt - tvärt om!

Drick vatten!
Ett gammalt knep är att dricka ett stort glas vatten innan varje måltid, då blir du fortare mätt. Vatten är också viktigt om du äter mer fibrer än vanligt, något som är bra för förbränningen. Drick också vatten istället för saft eller läsk. Undvik att dricka något med kalorier i - försök med lite citron eller lime i vattnet för friskare smak. Variera också mellan kranvatten och kolsyrat vatten på flaska, med eller utan smak. Hoppa också över socker i kaffe och te och undvik alkohol som innehåller mycket kalorier.
Belöna dig själv!
Glöm inte att njuta lite av det du tycker är gott, det som är viktigt är att inte göra det varje dag och kanske i mindre mängder än tidigare. Ta två skopor glass med lite fruktsallad till och ät långsamt istället för att smälla i dig en liter klass direkt ur förpackningen. Belöningar behöver inte vara mat, ge dig själv andra "godsaker" för att du är så duktig, en massage eller en ansiktsbehandling, nya träningskläder eller om du gått ner fem kilo - kläder i en storlek mindre än det du brukar köpa!
Rör på dig!
Den andra sidan av myntet när det gäller att gå ner i vikt är motion. Det handlar som sagt om att förbränna mer energi än du tillför kroppen. Att röra mer på sig samtidigt som man äter nyttigare är det bästa sättet att nå snabba och hållbara resultat. Rör på dig i vardagen, cykla till jobbet, gå av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten, ta trapporna istället för hissen. Hitta en motionsform som passar dig. Promenera! Gå dit du ska istället för att ta bilen - du rör på dig nästan utan att märka det.

Din kropp motarbetar dig i viss mån när du försöker gå ner i vikt. Om du tillför kroppen mindre energi så blir den energisnålare för att kunna behålla vikten och tycker den att det blir riktigt knapert lägger den till och med upp fettlager för att ha till de tydligen väntande sämre tiderna. Det är därför ännu viktigare att röra på sig när man försöker gå ner i vikt, så att kroppen håller energiförbrukningen uppe. Det är också viktigt att träna när du försöker gå ner i vikt för att din muskelmassa inte ska brytas ner samtidigt med fettet. Ju mer du rör på dig ju viktigare är det att kroppen får nog med proteiner.