Världens mest omtalade frukt - äpplet!
Äpplet har genom historien symboliserat hälsa, kärlek, erotik, makt och inte minst, genom biblisk tradition, kunskap. Det vackra äpplet med den goda smaken har dock uppskattats av människan i årtusenden, långt innan kristendomen lät Eva och Adam smaka den förbjudna frukten i paradisets lustgård. Enligt nordisk mytologi var det äpplet som höll asagudarna evigt unga. Äpplet förekommer också ofta i båda grekisk och romersk mytologi. Äpple växer vilt på många ställen i världen och man är inte helt säker på varifrån det ursprungligen kommer. I Europa finns vilda äpplen med små, sura frukter. I västra Asien är de vilda äpplena stora och söta och växer på ett buskformat
träd. Man vet med säkerhet att äpplen ingick i kosten redan på stenåldern och att man ägnade sig åt äppelodling och förädling i det antika Rom. I klostren odlade man sedan ofta äpplen och på så sätt spred sig olika sorter över Europa. Vid koloniseringen av Amerika, Australien och Nya Zeeland förde man sedan med sig äpplet och lade grunden till äppelodling även där. Det finns en mängd olika äppelsorter, en av de äldsta vi idag känner till i Norden är Gravensteiner, från ca år 1700.
Äpplet har alltid ansetts vara bra för hälsan, ett äpple om dagen ska ju som bekant hålla doktorn borta. De gamla grekerna var fast övertygade om att äpplen botade i stort sett alla åkommor och läkare långt senare har ordinerat äpplen för allt från feber, hjärtklappning och magsjukdomar till astma, TBC och melankoli. Man trodde också att äpplen kunde göra en onykter människa nykter igen och att en diet på stekta äpplen hjälpte mot alkoholism.
Många av de gamla huskurerna är idag vetenskapligt bevisade och äpplen är bra för hälsan! Många av äpplets nyttigheter sitter i skalet, så ät dem gärna oskalade. Där finns bla flavonoider som lär ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Äpplen innehåller även gott om C-vitamin, kalium och pektin, det sistnämnda är bra för magen och tarmarna.
Visste du att...
- Deckarförfattaren Agatha Christie har hävdat att hon hittade på de flesta mordhistorierna till sina böcker då hon satt i badkaret och mumsande på äpplen.
- Astronaut John Glenn var den som åt den första måltiden i rymden då han åt äppelmos ur en tub ombord på Friendship 7, 1962.
- Ett äpple, en lök och en potatis smakar alla lika, det är lukten som gör skillnaden. Testa genom att hålla för näsan och smaka på en bit av varje, de smakar alla sött.
- Äpple tillhör rosfamiljen.
- Färska äpplen flyter eftersom 25% av deras volym är luft.
Kanel- och konjaksäpplen
En mycket enkel och god efterrätt!

Till 4 personer
6-8 äpplen
Malen kanel och ev. 2-3 hela kanelstänger
Farinsocker
1/2 dl konjak

1. Skär oskalade äpplen i klyftor, ta bort kärnhuset.
2. Smörj en eldfast form.
3. Lägg i äpplena, strö över kanel och farinsocker efter smak. Lägg gärna i hela kanelstänger, det ser trevligt ut. Vänd äpplena så att det hela blandas.
4. Häll över konjakten.
5. Värm ugnen till 200 grader, låt stå i ca 10-15 minuter eller till äppelklyftorna blivit lite mjuka.

Serveras genast med vaniljglass!