STORSTADSSEMESTER:
1. Första Klass storstadguide.
Denna storstädernas bibel finns i varje välsorterad bokhandel, serien innefattar världens mest turisttäta storstäder. Här hittar du allt från bilder på bussbiljetter och typiska maträtter till tips på billiga hotell och turistattraktioner.
2. Bekväma skor. Även om storstadsliv ofta innebär barhäng och fika i massor, brukar denna sortens resa också betyda rundvandring bland stadens alla muséer, kyrkor och andra sevärdheter. Och naturligtvis shopping! Se till att inte ledsna fötter förstör denna trevliga upplevelse.
3. Anteckningsblock & penna. I en storstad finns det alltid mer. Av allt. Och som turist är det omöjligt att hålla sig ajour med det senaste. Se till att skriva ner alla tips (shoppinggator, marknader, barer, teaterpjäser etc) du stöter på, i tidningar eller genom rekommendationer från kypare och nyfunna vänner. Dessutom kan blocket fungera som autografblock för den som är på kändisjakt?
4. Miniräknare. Storstadssemester innebär för det mesta shopping, shopping och åter shopping. Vissa länder har valutor som lätt räknas om till till svenska riksdaler, men i andra fall kan det vara tidskrävande och klurigt att räkna ut hur mycket varan kostar. Ha en miniräknare nära till hands och spara tiden till trevligare saker. Som att fika t ex. Eller shoppa lite mer.
5. Extra väska. Åker du till ett land som för oss svenskar har en tacksam valuta kommer du ofta hem med betydligt mer prylar än du åkte iväg med. Förebygg problemet med pappers- och plastkassar i massor på resan hem genom att ta med dig en extra väska att packa dina nyinköpta saker i.

Tips!
Titta in på www.timeout.com innan du åker. Detta är en sajt som listar den kommande veckans kulturhändelser i de flesta av världens storstäder. Här hittar du tips på boende, restauranger, barer, museer, musikaler etc. Tidningen finns dessutom att köpa i tryckt variant i de flesta kiosker och mataffärer i staden dit du ska.
SOLSEMESTER:
1. Sarong.
Få saker slår sarongen i mångsidighet - detta tygstycke kan användas till så gott som allt man gör på solsemestern. Det är lätt att omvandla det ultimata strandplagget till liggunderlägg, handduk, lakan, täcke, gardin, väska, duk...Bara fantasin sätter gränser! Sarongen är dessutom liten och torkar snabbt - helt enkelt ett måste på alla solsemestrar!
2. Läsning till stranden. Oavsett hur mycket man älskar att ligga på stranden börjar det onekligen att kännas en aning långtråkigt efter några dagar. För dessa stunder är det bra att packa med tillräckligt med läsning i pocketform. Glöm alla ambitiösa läsprojekt och välj istället underhållande läsning som garanterar spänning för timmarna på stranden! Även korsordstidningar passar perfekt som tidsfördriv.
3. Picknick-set. En liten picknick-set i kombination med kylväska är rena lyxen på solsemestern! På detta sätt kan du medta härligt kall dryck och valfri lunch på stranden och slipper att förlita dig på eventuella strandförsäljare. Picknick-setet kan även komma till nytta på hotellbalkongen när du vill åtnjuta ett glas vin eller en bit kvällsmat före nattens aktiviteter.
4. Strandväska. Medta en separat strandväska så slipper du att oroa dig för din vanliga väska som lätt kan bli förstörd av saltvatten, sand och solljus. Strandväskan ska rymma åtminstone badkläder, handduk, eventuell läsning och vattenflaska och dessutom ska den tåla vatten och sand. Strandväskan kan dessutom användas för transport av känsliga souvenirer på hemresan.
5. Solhatt. Det går att köpa det mesta till badlivet på alla badorter, men en passande hatt kan vara svårfångad. Förbered dig därför för timmarna i solen genom att ta med en ordentlig solhatt som du trivs med. Hatten skyddar dig från solsting och ditt hår från att brännas i solen och är dessutom en riktig blickfångare!

Tips! Hyr en skooter under semesterveckan. Skooter är både billigare och roligare än bil och ger dig frihet att utforska närliggande stränder och eventuella sevärdheter. Varför inte köra ut på landsbygden och njuta av en härlig måltid på en lokal restaurang - det finns välbevarade hemligheter på de flesta ställen, väl undangömda från turisterna. Fråga efter tips från lokalbefolkningen! Och glöm inte att ta med dig körkort om du planerar att hyra ett fordon!

ÄVENTYRSSEMESTER:
1. Myggnät.
Oavsett om du ska till den svenska fjällen eller till regnskog eller savann är ett myggnät en bra idé. Lita inte på att myggnät på guesthouses är hela utan ta med ett eget. Bra myggnät som dessutom är impregnerat har många av vaccinationscentralerna. Kombinera med ett bra myggmedel, i vissa områden är det inte bara en fråga om obehag utan också att inte smittas av sjukdommar.
2. Ficklampa. En nödvändighet inte bara om du ska ut och campa utan också om du bor enkelt i mindre utvecklade länder. Man ska inte räkna med att det finns elektricitet dygnet runt där man bor, dessutom kan man behöva ficklampan för att hitta dit i en svart, tropisk natt. Ska du ut i regnskogen, ta en tur med ficklampan på natten, håll den i höjd med ögonen och rikta den dit su tittar. Det är fascinerande att se hur mycket liv det finns!
3. Guidebok och kartor. Lonely Planet är en bra serie för den som reser på egen hand. Här finns tips om boende och sevärdheter men också, ofta bra kartor över mindre ställen där man kan hamna mer eller mindre planerat, och information om när och varifrån bussen går. Skaffa också eventuellt extra kartor när du kommer till resmålet. Att kunna orientera sig och veta hur långt det är från a till b gör semestern enklare.
4. En liten ryggsäck för att kunna bära med dig sådant du behöver på dagarna, guidebok och kamera, men framförallt extra vatten. Reser du i varmare länder, se till att alltid ha en flaska vatten med dig.
5. Medicinförråd. Det går naturligtvis att få tag i de flesta mediciner över hela världen, ibland enklare än hos oss. Men har du det mest nödvändiga med dig så slipper du lägga tid på att hitta apotek och läkare. Smärtstillande, åksjuktabletter, hjälp mot tillfällig diarré, plåster, skoskavsplåster. Se till att du också har de rätta vaccinationerna och ev. malariapiller om du ska till malariaområde. Packa också våtservetter, det är alltid bra att ha om möjligheterna att tvätta sig är begränsade men också om glassen rinner.

Tips! Ta reda på hur väderförhållandena och temperaturerna är dit du ska, och tänk på att de kan variera tex med höjd eller att variationerna mellan natt och dag kan vara mycket stor. Planerar du att åka till ett tropiskt land och traska upp på ett högt berg, kan du behöva både tunna kläder och varma ytterkläder, långkalsonger, mössa och vantar. Regnkläder är oftast mycket bra att ha med sig, liksom vandrarbyxor i material som torkar snabbt och ett par ordentliga, väl ingångna kängor.