Förenklat kan man dela in öl i tre olika typer beroende på tillverkningsmetod; underjäst, överjäst och spontanjäst.

Underjäst öl jäser i temperaturer på 10 grader eller lägre. Vid denna låga temperatur sjunker jästen till botten av jäskaret, därav namnet. Vid tillverkningsprocessen, som härstammar från Bayern, låter man dessutom ölet efterjäsa i stora tankar där det kan vara ner mot noll grader. På grund av den låga temperaturen tar jäsningen lång tid och man sade förr att den låg på lager. Därför kom detta öl att kallas för lageröl. Ursprungligen var detta öl mörkt, men i Pilsen i nuvarande Tjeckien kom man i mitten av 1800-talet på en metod att torka maltet så att ölet blev ljust; pilsnern var härmed född. På de brittiska öarna kallar man all underjäst öl för lager.
Krydda festen med en champagneprovning. Eller en vinprovning hemma.

Överjäst öl

. Ölet jäser i rumstemperatur. Från början var allt öl överjäst och ända in på sjuttiotalet var detta den vanligaste öltypen runt om i världen. De brittiska öarna är de som längst hållit fast vid denna tradition och en Ale, Stout eller Porter är fortfarande det vanligaste på en brittisk pub. Belgien har också en öltradition som är förknippad med överjäst öl, de flesta belgiska ölsorter är överjästa, även om de inte står för den volymmässigt största produktionen.

Spontanjäst öl. När man låter öl spontanjäsa så tillsätter man inte jäst för att få i gång jäsningen, utan man låter luftens mikroorganismer själv sätta i gång processen. I sin grundform är spontanjäst öl nästan helt utan kolsyra och påminner lite om en torr sherry. Lambic och Gueuze är exempel på några spontanjästa öl.

Liten ordlista för ölsugna! Är du gladare för vinprovning hemma?
Svenska
- Öl
- Skål

Arabiska
- Bira
- Fisehatak

Engelska
- Beer
- Cheers

Finska
- Olut
- Kippis

Franska
- Biere
- A Votre Santé

Grönländska
- Immiaarag
- Imekatigigta

Holländska
- Bier
- Proost

Isländska
- Bjor
- Skál

Italienska
- Birra
- Salute

Thailändska

- Bia
- Choc-tee

Ungerska
- Sor
- Egészségedre

Walesiska
- Cwrw
- Lechyd da

Visste du att...


På vikingatiden drack man mjöd. Det var en dryck som tillverkades på samma sätt som öl men som kryddades med t ex angelika, pors eller honung och fick en helt annan smak än den klassiskt bittra som vi förknippar med ölsmak i dag.
Världens starkaste öl heter "Samuel Adams" Triple Bock och har en alkoholhalt på 17%. För att uppnå denna höga nivå är man tvungen att använda en champagnejäst.
Belgien är det land som har flest ölmärken, hela 400 stycken.
Världens dyraste öl heter Tutankhamen och tillreds enligt det recept som en grupp arkeologer fann i drottning Nefertitis tempel i Egypten. Det kostar ca 400 kronor och produceras i begränsade mängder.
Cenosillicafobi är rädslan för ett tomt glas.