Kaviar - kökets guld

Kaviar är saltad fiskrom. Från början tillverkades all kaviar från störens rom, men då stören idag är utrotningshotad framställs kaviar numera även från andra fiskar, såsom forell, lax, siklöja och stenbit. Vår svenska smörgåskaviar framställs av rom från torsk.

Det sägs att de första människorna att smaka kaviar var invånarna i det gamla persiska riket. De trodde att kaviaren var en medicin som botade sjukdomar och fungerade som en energikälla. Kaviaren som livsmedel uppstod bland judar i det medeltida Italien, och det var så sent som på 1900-talet som den ryska kaviaren slog igenom i Västeuropa. Ordet kaviar kommer från italienskans caviale, som i sin tur härstammar från turkiskans kawyar.

Rysk kaviar framställs av rom från störar, som fångas i den ryska delen av Kaspiska havet. Förutom Ryssland bedriver även Azerbadzjan, Iran, Kazakstan och Turkmenistan störfiske i jakt på den åtråvärda kaviaren, och dessa länders kaviar kallas ofta felaktigt för rysk kaviar. Iransk kaviar anses på vissa marknader vara ännu finare än den ryska.

Kaviar graderas efter färg och storlek, där den ljusaste och största är bäst, och därmed också dyrast. En av de mest dyrbarbara kaviarsorterna var "den gyllene kaviaren", som fick namn efter sin gyllene färg. Denna kaviar framställdes av den sällsynta störfisken sterlett, och såldes tidigare enbart till den ryska tsaren och shahen av Iran.

Visste du att?
Världens dyraste omelett finns att smaka på på Norma's restaurang i New York. Omeletten, som förutom sex ägg innehåller hummer och nästan tre hekto rysk kaviar, kan beställas för den blygsamma summan av 1000 dollar (ca 8000 kronor).

Under romarriket var kaviar en sådan lyx att den presenterades tillsammans med blomsterarrangemang och trumpetfanfarer då den fördes till bordet.

I Frankrike är stören enligt lag den enda fisk vars rom får lov att kallas kaviar.

På 200-talet motsvarade en burk med störar ett värde av 100 får.

Den blonde pojken på Kalles Kaviar-tuben heter även i verkligheten Calle. Calle Ameln är son till Christian Ameln, vd för Abba då Kalles Kaviar lanserades. När en modell söktes till tubens formgivning fanns Calle närmast till hands, och det blev därför han som avbildades. Ersättningen blev en livstids förbrukning av Kalles Kaviar.

Blinier med taramosalata och
rostad paprika

Rostad paprika eller pimiento (starkare smak) finns att köpa färdigt på burk. Skär paprikan i mindre bitar och lägg bitarna på blinin. Skeda ner taramosalata i en sprits och pressa ut vackra toppar av röran på paprikabitarna. Spetsa en svart oliv på en tandpetare som du sedan sticker genom blinin.

Lax- och taramosalatarulle på blinier

Dra ut ca 50 cm plastfolie på din arbetsyta. Placera färdigskuren rökt lax lätt omlott på plasten så att det täcker en yta på ca 15x20 cm. Beroende på bitarnas storlek behövs 9-12 skivor lax. Bred på en burk taramosalata med laxsmak till ett jämnt lager.

Rulla varsamt ihop till en "rulltårta", med plasten på utsidan. Ställ den mjuka rullen i frysen i ca en timme. När rullen nu är hård är det lätt att skära upp tunna skivor, rakt genom plasten som du sedan enkelt pillar bort. Lägg ett litet salladsblad på blinin och placera en skiva av laxrullen ovanpå. Garnera med vårlök i tunna skivor.

Recept och bilder från Caviarköket.