Visst kan det vara kul att blanda fantasi och verklighet! Är du ute på vägarna i vårt avlånga land kan det kanske vara kul att besöka platsen för din favoritfilm. Grapevine tipsar om smultronställen för filmturisten!
Gör en tidsresa i Skaraborg
I hela Sakarborgs län har en särskild typ av historisk turism växt till sig då allt fler vill resa i Arns fotspår. Arn Magnusson - Jan Guillous populära medeltidshjälte är en påhittad figur men miljöerna där Arn levde är verkliga. De populäraste platserna att besöka är klostren Varnhem och Gudhem och Skara domkyrka. Man ska heller inte missa kyrkan i Forshem med en bild av en korsriddare. I Guillous böcker är det just denna kyrka som Arn låter bygga och som pryds av en bild av honom själv. I sommar öppnar också "Medeltidens värld" i Götene, vid E22. Här skapar man med hjälp av kulisserna från filmerna om Arn ett Medeltida upplevelseområde. I Skara kan man se utställningen "Arn the movie". För att uppleva Arns värld kan man resa på egen hand eller anlita ett företag som anordnar resor och guidade turer. I broschyren "I Arns fotspår" som finns på turistbyråerna och kyrkorna i Skaraborg och kostar 20 kr. www.arnmagnusson.se
Res jorden runt och till himlen på Österlen
Hasse och Tage valde att spela in flera av sina filmer som "Picassos äventyr", "Äppelkriget", "Den enfaldige mördaren", och "Ägget är löst" i Skånska Tomelilla under 70- och 80-talet. I "Picassos äventyr" fick torget i Tomelilla föreställa både Madrid, Paris, London, New York och Rivieran. På biografen Rio i staden hade sedan så gott som alla deras filmer premiär. Sommaren 2006 öppnade man ett Hasse & Tage-museum i Tomelilla, förmodligen att av världens minsta museer på 15 kvadratmeter. Det finns också guidade Hasse och Tage vandringar i staden. Verklighetens Nangijala från Bröderna Lejonhjärta finns på Österlen i Skåne. Verkeåns dalgång och Brösarps backar var inspelningsplatser när man skulle skapa Astrid Lindgrens version av himlen. I Brösarps backars gröna kullar spelades slutscenen in där de båda bröderna kämpar mot den onda riddaren Tengil. www.tomelilla.se
Lös mordgåtor i Ystad
Att Kurt Wallander bor i Ystad vet miljoner människor över hela världen som läst Henning Mankells deckare om den samvetsgranne polismannen. I Ustad med omnejd kan man följa i Wallanders fotspår. Gå förbi på Mariagatan och spana efter mördare, ta en kopp kaffe på Fridolfs Konditori och åk till Löderup och se om du kan hitta Wallanders far i sin ateljé. Ystads turistbyrå ger ut broschyren "I Wallanders fotspår" som hjälper dig att hitta rätt till filmernas alla platser. Ystads Frivillige Bergnings-Corps gör guidade turer med veteranbrandbil och det finns även annorlunda stadsvandringar där man kan lösa en kriminalgåta. www.ystad.se
Ät potatismos i Trollywood
Trollhättan har blivit Trollywood efter att flera filmer har spelats in just här, exempel är Tillsammans", "Dogville", "Lilja 4-ever", "Storm", "Ett öga rött". De flesta filmer här har dock spelats in i studio så det finns inte så många verkliga platser att känna igen från filmens värld. Det finns en karta över kända filminspelningsplatser på turistbyrån och i centrala Trollhättan finns numera en "Walk of fame" - Sveriges svar på Hollywood Boulevard. Här kan man trampa på stjärnor som Lena Endre, Rolf Lassgård, Mikael Persbrandt och Nicole Kidman. Bästa stoppet i Trollhättan ska enligt mångas utsago vara "Tillsammans"- korvkiosken på Tunhemsvägen 2 och dess berömda potatismos.

Lås in dig i Snickerboa
Att det finns en Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby vet väl de flesta, här har miljöerna från de älskade barnböckerna byggts upp. Men i närheten av Vimmerby finns också inspelningsplatserna för filmerna om Emil, Madicken och Bullerbyn. Katthult, som egentligen heter Gibberyd, är privatägt men öppet för allmänheten, det ligger 2,5 mil från Vimmerby, 1 mil från Mariannelund. Här kan man bli inlåst i snickerboa! www.katthult.se I Sevedstorp, hittar du Bullerbyn, här växte faktiskt Astrid Lindgrens far upp. Här spelades filmerna om Bullerbybarnen in på 1980-talet. Fortfarande går det bra att hälsa på hos lammen, hoppa i höet och göra sakerna som Lisa, Olle och Anna gjorde. I själva Vimmerby finns också mycket av Astrid Lindgrens inspirationsmiljöer. Så här säger Madicken om hotellet "Det ser så vackert ut, och det brinner marschaller vid trappan, ja det är nästan som att komma till ett sagopalats", tycker Madicken. "Vilken fest det måste bli på ett så underbart ställe". www.vimmerbyturistbyra.se

Tipspromenad: Jorden runt på 33 frågor
Vart är vi på väg frågesport i god på spåret anda

Andra smultronställen för filmturisten:
"Hon dansade en sommar"
Plats: Håbo
I en vik på Skohalvön ändrades filmhistorien. Här badade Ulla Jacobsson naken och uppfattningen om vad man kunde visa på film ändrades för alltid.
"Änglagård"
Plats: Köllingared
Det stora gula huset i "Änglagård" heter Lönnarp och ligger i Köllingared utanför Ulricehamn, det är numera i privat ägo.
Tv-serien "Saltön"
Plats: Skaftö
Verkligenhetens Saltö heter Skaftö och ligger utanför bohuslänska Grundsund. Här anordnar man guidade turer på cykel, till fots eller med båt till kända platser ur tv-serien.
"Populärmusik från Vittula"
Plats: Tärendö
Natursköna Tärendö by ligger ca 80 kilometer norr om polcirkeln. Här bor runt 200 invånare som nästan alla på något sätt var inblandade i filminspelningen.
"Jägarna", "Hotet", "Grabben i graven bredvid"
Plats: Älvsbyn
Kjell Sundvall växte upp i Älvsbyn i Norrbotten och valde sin hemstad för inspelning av tre av sina filmer. Här finns miljön från "Jägarna", "Grabben i graven bredvid" och "Hotet".
"Pensionat Oscar"
Plats: Södra Gotland
I södra änden av Gotland ligger Pensionat Holmhällar, där filmen "Pensionat Oscar" spelades in.
"Göta Kanal" / "Göta kanal 2 - kanalkampen"
Plats: Göta Kanal så klart
Sjötorp, Bergs slussar, Söderköping - längs efter hela Göta Kanal finns inspelningsplatserna för de två filmerna. För riktig filmkänsla välj kanot som färdmedel?
"Ronja Rövardotter"
Plats: Dalby, Lund / Tykarpsgrottan, Hässleholm
Nationalparken Dalby Söderskog utanför Lund är verklighetens Mattisskog ur Ronja Röverdotter. Åk hit och leta efter vildvittror och rumpnissar! Scenerna från Mattisborgens ölkällare, där Ronja och Birk återförenas är inspelade i Tykarpsgrottan utanför Hässleholm.
"Det sjunde inseglet"
Plats: Hovs Hallar utanför Båstad
Här spelade riddaren Antonius Bloch schack med Döden i klassikern "Det sjunde inseglet".