LITEN POTATISSKOLA
Är det skillnad på potatis och potatis? Ja, faktiskt. Det lönar sig att välja potatissort noga, beroende på vad du ska göra med den och vad du ska servera till. Olika potatissorter har olika smak och egenskaper.
potatis
Visste du att…
Potatis har odlats i Sydamerika sedan 8000 f.Kr. 1539 tog spanjorerna med sig potatisen till Europa.
AMANDINE
En fast delikatesspotatis från Frankrike som nu odlas i Sverige. Den har lite färskpotatiskaraktär och passar att kokas och råstekas eller till klyftpotatis, ugnsbakad potatis eller potatissallad.
CHERIE
En söt, fast delikatesspotatis som man gärna kan äta med skalet på. Den är vacker att se på i sallader men passar också att koka eller steka.
RATTE
En lite ovanligare, fransk potatissort. Fast med fyllig smak. Passar bra att koka, steka och rosta i ugn.  Har ett tunt skal och kan gärna ätas med skalet på, passar bra i sallader.
ASTERIX
Kanske den potatis som de flesta kan namnet på eftersom den lätt känns igen på sitt röda skal. En fast potatis som passar till det mesta, tex att råsteka och till klyftpotatis och potatisgratäng.
KING EDWARD
En av våra mest populära och vanligaste potatissorter. Den känns igen på det lite rödflammiga skalet. Mjölig potatis som är god till mos och att ugnsbaka.
SPARRISPOTATIS
En fast, lyxig potatis. God kokt till grytor.
BINTJE
En av våra populäraste potatissorter. Fast och smakrik, lämpar sig utmärkt för gratänger, pommes frites och att råsteka.
MANDELPOTATIS
Potatis som känns igen på sin droppformade och ofta böjda form. Den kokar lätt sönder så det är bäst att koka den med skalet på. Också god ugnsbakad och till mos.
Tänk på att…
- Förvara potatis svalt, luftigt och mörkt. 
- En bra potatis ska inte vara grönfärgad, inte ha fläckar på skalet och ska inte ha börjat få groddar. Den ska kännas fast och hård.
potatisskola Visste du att…
Den vitt spridda uppfattningen att det var Jonas Alströmer (1685-1761) som tog potatisen till Sverige är fel.  Att han gjorde mycket för att göra potatisen populär är riktigt men redan 1658 hade Olof Rudbeck planterat potatis i Uppsala botaniska trädgård. Man tror att potatisen kom till Sverige med hemvändande soldater från 30-åriga kriget.

Domännamn