fotografering

Komposition
Vad avgör egentligen vad vi tycker är snyggt? Somliga menar att vi tycker att något är snyggt för att det är harmoniskt. Vid komposition i bilder är det vanligt att man talar om det gyllene snittet. Gyllene snittet kan liknas vid en matematisk formel eller ett geometriskt förhållande och påstås vara estetiskt tilltalande för det mänskliga ögat. Gyllene snittet handlar om förhållandet mellan olika delar av en form och dess proportioner. Enkelt förklarat innebär det att man delar in bilden i tredjedelar både horisontellt och vertikalt. Det resulterar i nio lika stora delar. För att uppnå balans och harmoni i en bild kan man placera sina motiv där alla tredjedelarna korsas. Ett enkelt trick för ett effektivt blickfång! Så ska du fotografera vackra solnedgångar kan du tänka på att inte placera horisonten i mitten av bilden utan strax ovanför eller strax under för en bättre balans i bilden.
fotografering Perspektiv
Det är vanligt att man som fotograf är bekväm och betraktar sina motiv ur ett och samma perspektiv. Men varför bara stå rakt upp och ner och när man trycker av knappen? På så sätt blir det få variationer. Studera vad som händer om du flyttar på dig. Prova till exempel att gå ner på huk vid fotograferingen. Om du ska fotografera barn kan det vara en bra idé att gå ner till deras nivå för att se hur det förändrar bilden. Fotograferingsperspektivet påverkar motivet mer än man kanske tror. För visst ser en person fotograferad underifrån mäktigare och större ut än en person fotograferad ovanifrån?
Ljus
Många gånger är dagsljuset fullt tillräckligt för fotografering och oftast är det vackrare och långt mer smickrande än blixt och lampljus. Så tänk efter. Hur faller ljuset? Vilken karaktär har det? Är det soligt, disigt eller rent av molnigt? Står solen högt eller lågt? Ska motivet fotograferas i motljus, medljus eller sidoljus? Är motivet flyttbart? I så fall kanske motivet kan gå in i skuggan eller placeras under ett ljust parasoll där solljuset diffuseras av tyget. Vid porträttfotografering är mjukt ljus och dess milda skuggor att föredra framför direkt solljus som kastar hårda skuggor.

Är man inomhus vid fotograferingen kan det vara av värde att veta lite om ljus och dess olika temperaturer. Glödlampor ger ett mycket varmare ljus än dagsljus och på bild blir det gulrött, medan lysrör i sin tur ger ett grönblått sken. För att undvika oönskade färger på bilderna kan man göra en vitbalans om kameran tillåter det. Då justerar kameran färgåtergivningen efter bästa förmåga. Vitt ska helst bli vitt. Det är dock inte alla kameror som har den funktionen. Ett annat alternativ kan vara att använda blixten på kameran. Den har samma färgtemperatur som dagsljus.

fotografering