baka bröd

Är du trött på butikernas brödsortiment eller saknar du helt enkelt bara lite omväxling, som varmt, nybakat bröd? Baka eget bröd! Genom att lägga till eller byta ut några ingredienser kan du ändra det enkla grundreceptet och få nya smakupplevelser varje gång du bakar. Många säger även att bakning är avslappnande och minskar stress!

Även om det svenska brödet är jättegott, kan det vara kul att ibland testa bröd som kommer från en annan matkultur. Mellanösterns pitabröd kan t.ex. fyllas med dina favoritpålägg eller grönsaker och lunchen är klar! Från USA kommer bageln som passar perfekt till frukostbordet, och det italienska focacciabrödet är som gjort för att njutas till en varm soppa.

Hemligheten till ett riktigt gott bröd ligger i hur man knådar det! Ju längre du orkar knåda, desto bättre jäser brödet och desto jämnare blir dess konsistens.

Vetemjöl finns med i de flesta brödrecept – och det finns en bra anledning till det! Tack vare vetemjölet blir degen spänstig och smidig. Har du inte testat durumvetemjöl än, prova det nästa gång du ska baka bröd, det gör slutresultatet ännu godare. Brödet behöver dock inte bestå av enbart vetemjöl, blanda även i till exempel kornmjöl, rågsikt eller grahamsmjöl. Om du vill ha bröd med mer smak och bättre näringsvärde, tillsätt till exempel havrekli, olika frön eller müsli, frukt, nötter eller varför inte rivna morötter i degen. Nya smakupplevelser uppstår även när du strör i lite olika kryddor och örter!

baka bröd

Scones till frukostbordet
(ca 15 små)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
75 g smör
Salt

Blanda samman alla torra ingredienser. Fortsätt med att arbeta in smöret och tillsätt till slut mjölk. Arbeta till en smidig deg på en mjölad köksbänk. Dela degen i mindre bitar och rulla till scones (stora eller små). Grädda i 275 grader i ungefär 10-12 minuter. Sconesen är färdiga när de fått en vacker gyllenbrun färg. Servera till exempel med smör eller sylt.

Du kan tillsätta eller byta ut en del ingredienser och få omväxling till frukostbordet. Testa till exempel nötter och olika frön, men även lite grövre mjölsorter som grahamsmjöl som ger sconesen lite annorlunda smak.

baka bröd

Valnötsbröd
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
3 tsk salt
1 burk kesella
100 g valnötter
5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt alla ingredienser och till sist vetemjöl. Knåda degen ordentligt, i minst 10 minuter. Låt degen jäsa på ett varmt ställe ungefär 40-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Visste du att…
Om du vill att skorpan på ditt hembakade bröd ska bli krispigt, sätt in en skål med vatten i ugnen när du gräddar brödet. Du kan även pensla skorpan med vattnet precis innan det ska in i ugnen och upprepa detta när brödet är nästan färdigt. Det bästa sättet att bevara den krispiga skorpan är att låta brödet svalna utan bakduk och sedan stoppa brödet i en papperspåse. Du kan även förvara brödet i en prasslig plastpåse med några hål i.

Fortsätt arbeta degen på ett mjölat köksbord. Dela sedan degen i två delar och baka ut till långa bröd. Du kan även dela både degbitarna i tre mindre bitar, rulla dem till längder och göra en fläta. Låt bröden jäsa på ugnsplåten i ca 20 minuter.

Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 30-35 minuter och låt bröden svalna på galler.

baka bröd

Ett äkta finskt rågbröd
Surdeg:
3 bitar rågbröd utan skorpa
1 l vatten
1 l rågmjöl

Nästa dag:
30 g jäst
1 dl vatten
2 msk salt
1,5 l rågmjöl

baka bröd

Smula ner brödskivorna i en stor skål. Tillsätt fingervarmt vatten och vispa ihop brödsmulorna med vatten och rågmjöl. Täck skålen med en bakduk och låt stå i rumstemperatur i ett dygn tills blandningen börjar bubbla och har fått en stark doft. Smula ner jästen i fingervarmt vatten och tillsätt blandningen till surdegen. Strö i salt och tillsätt rågmjöl. Knåda degen tills den har blivit mjuk och fast. Låt degen jäsa tills den blivit dubbelt så stor. Rågbrödet tar lite mer tid att jäsa än vanligt vetebröd. Dela degen i tre delar, och lämna en del kvar till nästa deg. (Använd den då som surdeg, frys in den och ta sedan ut och blanda i varmt vatten. Efter det kan du fortsätta bakandet som ovan). Baka de två övriga degbitarna till två bröd, låt bröden jäsa på ett varmt ställe under en bakduk. Grädda i 200 grader ca i en timme. (källa: ruokatieto.fi)

baka bröd

Solrosbröd (2 bröd)

Smula ner jästen i yoghurten och tillsätt rågmjöl. Låt degen jäsa i rumstemperatur till nästa dag (eller ca 10-12 timmar) under en bakduk.

Fortsätt baka dagen efter. Tillsätt salt, sirap och solrosfrön (lämna kvar lite frön till dekorering). Tillsätt till slut olja och fortsätt knåda tills degen lossnar från händerna. Låt jäsa en timme på en varm plats under bakduk.

Arbeta degen jämn och smidig på ett mjölat köksbord och dela degen i två delar. Baka ut delarna till ovala bröd som sedan läggs i smorda långformar. Låt bröden jäsa en stund till och pensla dem sedan med yoghurten, och stick små hål på ytan med en gaffel. Dekorera med solrosfrön. Grädda i 175 grader längs ner i ugnen i ca 45 minuter.

Första dagen:
0,5 l naturell yoghurt
50 g jäst
0,5 l rågmjöl

Bröddeg:
5 dl fullkornsvetemjöl
2 dl havreflingor
180 g solrosfrön
0,5 dl olja
1 dl sirap
Salt

Visste du att…
Torrjäst behöver lite varmare vätska än vanlig färsk jäst. Torrjäst tillsätter du i degen tillsammans med mjölet.

baka bröd