tvätt tips

Många av oss investerar mycket pengar i kläder, ta hand om dem ordentligt så håller de sig fräscha och fina längre och du får mer att välja bland i garderoben!

Några råd när du tvättar:
Vänd alltid ut och in på plagg med tryck före tvätt. Vänd gärna även andra plagg ut och in före tvätt, då slits de inte lika mycket.
Följ alltid tvättanvisningarna på ett plagg. Tvätta inte heller vid lägre temperaturer än den som anges, en färg kan stabiliseras vid en viss temperatur och fälla vid lägre temperaturer.
Tvätta alltid bh med bygel i tvättpåse för att skydda tvättmaskinen. Tvätta gärna också känsliga plagg som nylonstrumpor i tvättpåse, då håller de längre.
Undvik tvättmedel med blekmedel till kulörta plagg.
Tvätta inte ljus och mörk tvätt tillsammans.
Undvik att tvätta hårt smutsad tvätt tillsammans med ljus tvätt som underkläder och skjortor.
Överdosera varken tvätt- eller sköljmedel. Detta kan orsaka allergier och hudproblem.
Ta reda på om vattnet är mjukt eller hårt där du bor så att du doserar rätt.
Packa inte tvättmaskinen för full, det kan ge veck som är mycket svåra att få bort vid strykning.
Undvik blötläggning, särskilt av kulörta plagg, vid handtvätt. Om ett plagg har tvättsymbolen handtvätt, betyder det att vattnet ska vara högst 40 grader och plagget ska inte vridas ur.
Skaka gärna stickade plagg som plantorkas efter halva tiden så blir de luftigare.
Torktumla aldrig vid högre temperatur än högsta tillåtna tvättemperatur.
Sträck plagg innan du hänger dem för tork.
Torka aldrig plagg av vit ull i solljus, då kan de gulna!
Stryk mörka plagg på avigsidan, då slipper du blanka sömmar.

Kläder som inte tvättas efter varje användning så som byxor, kjolar och kavajer mår bra av att vädras. Låt hänga ute några timmar, borsta plaggen och häng sedan in dem i garderoben. Särskilt kläder av ull och ullblandningar som slits mer än tex bomull av tvätt bör vädras.
tvätt tips
TIPS!
Tänk på hur du packar för att undvika att dina kläder är helt skrynkliga efter resan. Försök undvika alla skarpa veck. Lägg gärna skjortor eller blusar i varandra och gärna också tillsammans med en mjuk tröja, vik sedan försiktigt.