FASCINERANDE EGYPTEN
Egypten är ett land med en fascinerande historia, och har sedan ett par år vuxit sig allt mer populärt som turistland. Främst förknippar vi väl Egypten med dess magnifika pyramider – men landet har så mycket mer att erbjuda! Besök Sinaiöknens beduinstammar, kryssa på Nilen, snorkla i Röda Havet som erbjuder ett av världens bästa snorklingsvatten, shoppa billigt och ät gott. Grapevine berättar mer! Fler restips och speciellt om familjeresor där du får mer för pengarna hittar du goodies.nu/barn/familjeresor.htm
egypten

LUXOR
Luxor är staden för den historieintresserade. Här finns en mängd gamla tempel och konungagravar med fantastiska historier, dessutom kan man ta båtturer på Nilen härifrån. Några av Luxors största attraktioner är Luxor- och Karnaktemplen, Drottning Hapshetsuts och Ramses II tempel. Dessa imponerande byggnadsverk visar tydligt vilken stor betydelse faraonerna hade. Vid flera av templen arrangeras pampiga ljud- och ljusshower. Luxor är även en charmig småstad med exotiska basarer och marknadsstånd längs strandpromenaden Cornischen, där anrika hotell ligger på rad utmed Nilens strand.

Visste du att…
Luxor har varit turistmål sedan 1800-talet. Hit kom dåtidens överklass från England, Frankrike och USA.

KAIRO
Kairo är en mysig men samtidigt modern storstad med både vansinnig trafik och charmerande marknader där man kan fynda allt mellan himmel och jord. Man finner allt en storstad ska innehålla, och stadens gamla byggnader är magnifika och skvallrar om stadens fascinerande historia. Ägna en stund åt att bara flanera i staden och insupa atmosfären!

Ett måste när man besöker Egypten är givetvis att se pyramiderna och sfinxen i Giza utanför Kairo. En av de stora attraktionerna är ljusshowen som äger rum vid pyramiderna där de enorma byggnadsverken och sfinxen lyses upp.

RESTID
Det går bra att besöka Egypten året runt, men från juni till augusti blir det extremt hett med temperaturer som kan nå upp till 40 grader eller mer. Välj hellre att resa under hösten eller våren då temperaturen är lagom varm för att man ska orka uppleva landets många kulturella och historiska sevärdheter.
MATEN
Den egyptiska maten är en härlig mix av de grekiska, libanesiska, turkiska och syriska köken. Det finns t.ex. en mängd fiskrätter att välja bland och saltvattenfisk serveras under namnet samak. Den absolut bästa fisken äter man givetvis nära kusterna eller i Aswan där fisk fångas i Nassersjön. Testa även den friska frukt- och grönsaksjuicen asiir!

1. KONUNGARNAS DAL
Luxors absolut största turistmagnet finner man på Nilens västra sida strax utanför stan. Konungarnas dal kantas av vitgula klippväggar som bildar en rykande het gryta. Där byggdes gravar för faraonerna under Nya Riket, och dalen är uppdelad i öst och väst. De viktigaste gravarna finns i den östra delen. Dalen innehåller ca 60 upptäckta gravar, den äldsta är Totmes I (Thutmosis I) och den sista är troligen Ramses XI. Man löser entrébiljett och får då rätt att besöka tre av de 64 gravkammarna. De flesta gravkammare hittades av plundrare, vissa redan för tusentals år sedan, vissa under förra seklet. Det senaste stora fyndet gjordes 1995, då man fann en gravkammare som tros tillhöra Ramses II:s söner.

egypten
FARAONERNAS FÖRBANNELSE
Den första riktigt stora upptäckten i modern arkeologi var när den brittiske egyptologen Howard Carter 1922 fann Tutankhamons grav. Mystiskt nog insjuknade ett antal av de som deltagit i arbetet med graven i allvarliga virussjukdomar, varav vissa fall med dödlig utgång. Dessa händelser kom att kallas Faraonernas förbannelse, men det var framförallt pressen som blåste upp hela historien. Själva orsaken till sjukdomarna tros ha varit genom smittade födoämnen och framförallt insekter, snarare än en förbannelse.

Visste du att…
- Det finns även en Drottningarnas dal som påbörjades ungefär vid tiden för Ramses I. Även efter detta hände det att drottningarna begravdes tillsammans med sina män.
- Konungarnas dal ingår i världsarvet Forntida Thebe, vilket upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1979.
- Även husdjur begravdes i området. Balsamerade katter har påträffats i bland annat tre särskilda djurgravar.

2. BYN KARNAK
Ca 20 minuters promenad från Luxors centrum finner man byn Karnak, som runt 1575-1085 f Kr var Egyptens viktigaste helgedom. Utgrävningarna i byn startade på 1800-talet efter att tempelbyggnaderna legat begravda under sand i tusen år.
3. DROTTNING HATSCHEPSUTS DÖDSTEMPEL
Templet som upptäcktes i mitten av 1800-talet ligger vid Der el-Bahr, på andra sidan bergen från Konungarnas dal, precis nedanför bergets fot. Här finner man vackra skulpturer, väggmålningar, pelare och huggna hieroglyfer.

KRYSSA LÄNGS MED NILEN
Den berömda kryssningen på Nilen går mellan Luxor och Aswan, och förr i tiden var detta det enda sättet att besöka templen och gravarna längs med Nilen. Från båten får man en spännande glimt av lokalbefolkningens vardagsliv vid floden. Stopp sker bl.a vid de viktigaste monumenten runt Luxor och Aswan.

egypten
egypten

HURGHADA
Hurghada är en badort och hamnstad som passar den som vill uppleva det egyptiska vardagslivet, och i de centrala delarna finns ett myllrande folkliv bland restauranger, basarer, caféer och matthandlare. Det finns även en hel del uteställen att välja bland. Missa inte att besöka basarområdet El Dahar som är Hurghadas lite ruffiga men spännande äldsta kvarter. Från Hurghada har du även möjlighet att åka på kryssning längs Nilen. Många dykentusiaster väljer att semestra i Hurghada tack vare Röda Havets populära dykvatten.

SHARM EL SHEIK
Egentligen är Sharm el Sheikh bara ett samlingsnamn på en två mil lång sträcka med badorter, småstäder, stora hotell och fina golfbanor, allt längs med havet. Sharm el Sheik brukar även kallas för dykarnas paradis. Hit åker man även om man vill koppla av, spela golf, shoppa, åka på kulturutflykter, umgås med familjen eller roa sig på trendiga klubbar. Vandra längs den palmkantade strandpromenaden och njut av den trevliga stämningen och bo fint i något av de smakfullt formgivna hotellen. Lär dig dyka och besök Ras Mohammeds berömda marina nationalpark!
MAKADI BAY
Makadi Bay ligger ett par mil söder om Hurghada och är uppbyggt endast för turister. Det innebär att det inte finns någon lokalbefolkning på området, och för att komma in måste man passera vägspärrar med vakter. När Makadi Bay byggdes försökte man skapa en stadskänsla med gator, restauranger och basarer och idag känns det som ett litet samhälle i sig. Här finns ett 10-tal hotellanläggningar att välja bland.