flytt tips Dags att flytta?
För många förknippas flytt med tunga lyft, stök, klumpiga flyttbilar och krångliga uppsägningar av diverse abonnemang och liknande.  Fast det innebär ofta också förhoppningar om ett nytt, fräscht hem att inreda och göra till sitt, ett nytt spännande område att utforska och en chans att starta om på nytt. Hur det än ligger till för just dig finns det vissa saker man bör tänka på. Läs Grapevines flyttguide så blir du bättre rustad till den stora flyttdagen!
flytt tips

Okej, kontrakten är underskrivna och ett datum för flytt är satt. Då är det dags att:
- Boka transport.
Kolla på Internet vilka bensinstationer som hyr ut flyttbilar och se till att vara ute i god tid. Det kan vara bra att teckna en försäkring på flyttbilen, man vet aldrig vad som kan inträffa i trafiken eller med halvstressad flytthjälp. Har du ont om pengar så kanske någon i din bekantskapskrets har tillgång till en mindre lastbil?
- Ringa efter flytthjälp. Släkt och närmaste vänner kontaktar man i första hand. Desto fler ni är desto mindre behöver man ju bära och desto trevligare brukar det också bli. Ett minimum på fyra personer är dock att rekommendera, då kan tre bära och en fjärde lasta in i flyttbilen och samtidigt vakta sakerna.
- Fixa flyttkartonger, sopsäckar till mjuka föremål, packtejp och spritpenna. Många byggvaruhus, IKEA och även Clas Ohlson säljer rejäla flyttkartonger till hyfsade priser. Det kan faktiskt vara väl värt pengarna att ha 20 ordentliga kartonger med handtag och lock istället för 40 små bananlådor i varierat skick från matbutiken. Börja i god tid spara tidningar att slå in ömtåligt gods i.

Avbeställ, flytta eller beställ:
- Hyreskontrakt. Förstahandskontrakt brukar ha 3 månaders uppsägningstid, andrahandskontrakt 1 månad. Byter du bostad med någon annan kommer ni överens med hyresvärdarna vad som gäller.
- El
- Telefon
- Internetabonnemang. Ibland måste man anmäla flytt av bredband minst 3 veckor i förväg, kolla i god tid vad som gäller med din Internetleverantör. De är heller inte säkert att din nuvarande Internetleverantör kan ge dig bredband på din nya adress och då måste du säga upp abonnemanget och leta efter en ny leverantör vilket ibland kan ta tid.
- Tidning
- Kabel-tv
- Radiotjänst
- Hemförsäkring
- Adressändring, minst 5 dagar innan flytten
flytt tips
Praktiska förberedelser
14 dagar kvar

Gå igenom förråd, vind, källare, garage m.m. och sortera ut vad som ska sparas/kastas/skänkas bort. Kontakta t.ex Myrorna eller din lokala återvinningsverksamhet för avhämtning av möbler. Adressändra på www.adressandring.se, beställ flytt av telefon och el. Ibland behöver man läsa av sin elmätare.

7 dagar kvar

Börja packa. Töm hyllor och skåp, skruva ner hyllor, rulla ihop mattor osv.
Samla ihop småsaker av större värden som smycken, värdehandlingar mm. Dessa bär du i ditt handbagage under flytten så det inte kommer bort.

4 dagar kvar

Skicka flyttkort till släkt och vänner.

3 dagar kvar

Städa där du kommer åt så att du slipper ta allting på en gång. Badrum och kök brukar ta längst tid så börja där.

2 dagar kvar

När allt är nedpackat kan det vara behändigt för flytthjälpen om allt flyttgods står samlat på ungefär samma plats. Fös ihop allt i t.ex. vardagsrummet och se till att stora möbler står lättillgängligt så att de kommer in först i flyttbilen och således kan fyllas på med annat flyttgods.

Flyttdagen

När du hämtar flyttbilen kan du passa på att köpa dryck, frukt, choklad och annat gott till flytthjälpen. Ta en fikapaus när flyttbilen är fylld så att ni orkar med inflyttningen i det nya hemmet.

Packtips inför flytten
- Packa böcker i bärkassar. Böcker är tunga men blir mer lätthanterliga om de bärs i kassar med kraftiga handtag.
- Porslin slås in i tidningspapper och tallrikar staplas på högkant i kartongen.
- Rulla ihop mattor och tejpa runtom med kraftig tejp.
- Lösa hylldelar buntas och tejpas sedan ihop. Fäst tillhörande skruvar med tejp på hylldelarna.
- Tavlor och mindre speglar kan göras till platta paket, stoppa bara ner prylarna i sopsäckar ev med kartong eller bubbelplast emellan.
- Sladdar till TV, video, stereo osv kopplas ur och rullas ihop, fäst sedan på tillhörande apparat med snöre eller tejp.
- Skidor, duschstång, gardinstänger, kvastar mm buntas ihop till lättburna paket.
- Krukväxter ställs i kartonger utan lock
- Packa med tyngre saker i botten och lättare saker högst upp. Fyll på runtom med handdukar och tidningspapper.
- Stapla kartonger tre och tre och märk dem med innehåll på två sidor.

flytt tips
flytt tips STÄDNING
Lämna ditt gamla hem så som du själv skulle vilja ha det i ditt nya hem - om du inte anlitar en städfirma vill säga. Städar du själv så kan du tänka på att städa uppifrån och ner, dvs. börja med tak och arbeta dig nedåt. Se till att börja i god tid med städningen, ofta tar det längre tid än man tror.

BRA ATT HA:
Skurhink
Stora disksvampar
Diskborste
Trasor
Handdukar
Svinto
Fönsterskrapa
Fönsterputsmedel
Diskmedel
Rengöringsmedel
Toalettrengöringsmedel

CHECKLISTA RUM FÖR RUM (skriv ut och stryk allt eftersom):

Badrum:
Tak
Väggar
Belysning
Badrumsskåp
Ventil
Spegel
Badkar
Ev torkskåp in- och utvändigt
Toalettstol
Tvättställ
Dörrkarmar
Dörrar
Golvbrunn
Under och bakom badkar
Golv

Rum:
Fönsterkarmar
Fönsterglas
Fönsterbräde
Element
Eluttag
Garderober in- och utvändigt
Dörrkarmar
Dörrar
Golvlister
Trösklar
Golv

Kök:
Tak
Kakel/väggar
Fönsterkarmar
Fönsterglas

Fönsterbräde
Element
Ventil
Belysning
Eluttag
Spisfläkt
Spis invändigt
Spis utvändigt
Köksskåp och lådor, in- och utvändigt
Kryddhylla
Kyl, sval och frys
Dörrkarmar
Dörrar
Bänkskivor
Diskbänk
Golvlister
Golv