luftballong

Tycker du att den bästa stunden på hela semesterresan är när flygplanet lyfter och stiger till den oändliga skyn? Kommer du på dig själv med att längtansfullt blicka upp mot himlen lite väl ofta? Det finns mycket man kan syssla med uppe i luften, vilket också betyder att du inte behöver vänta på nästa semesterresa för att kunna njuta av frihetskänslan högt uppe i luften. Grapevine berättar denna gång om olika hobbyer som tar plats uppe i luften– läs mer om bl.a. varmluftsballonger, fallskärmshoppning och skärmflygning. Detta informationspaket passar både till de som är lite försiktiga av sig och de som är riktiga adrenalinjunkies!

Varmluftsballong
Visste du att den första människogjorda flygningen inte var med ett flygplan utan med en varmluftsballong? Året var 1783, platsen Paris i Frankrike och namnen på de modiga piloterna Pilâtre de Rozier och markis d'Arlandes. Uppfinnarna av varmluftsballongen sägs vara bröderna Montgolfier som tidigare samma år hade byggt denna tygklädda boll med tillhörande rottingkorg.

luftballong

Det var dock inte brödrarna Montgolfier som var de första att uppfinna en flygande ballong – men det var de som lyckades lösa de sista problemen och få upp ballongen i luften. Framgångsfärden med denna typ av varmluftsballong blev dock kort eftersom de Rozier dog i en olycka då en ballong exploderade under färden över Engelska kanalen. Den första flygningen med varmluftsballong i de nordiska länderna gjordes i Finska Uleåborg år 1784 till ära av Sveriges Kung Gustav III som var på besök i staden.

Längtar du efter ett riktigt flygplan? Testa segelflygning!
Det kan du utöva på flertalet flygklubbar. För att kunna flyga ett segelflygplan behöver man ett certifikat som man kan ta när man har fyllt 16 år. Den bästa tiden att njuta av segelflygning i Sverige är från tidig vår till sen höst.

Fallskärmshoppning luftballong
Det sägs att redan Leonardo da Vinci gjorde ritningar som liknade det som vi idag kallar fallskärmar. Många tror dock att fallskärmen till och med kan vara en ännu äldre uppfinning. Den första fallskärmshoppningen gjordes i alla fall av André-Jacques Garner, som 1797 hoppade från en varmluftsballong som befann sig på 900 meters höjd och publiken jublade! Fallskärmshoppning var ett populärt underhållningsnummer i olika luftshower i början av 1900-talet, och lite senare togs fallskärmen i militärt bruk.  På 1950-talet blev fallskärmshoppning en fritidssysselsättning för privatpersoner, och i Sverige gjordes de första civila hoppen 1956 av befäl vid fallskärmsjägarskolan.
Vet man inte om fallskärmhoppning är den rätta hobbyn för en, kan man testa genom att göra ett tandemhopp – då går man igenom en snabbundervisning och sedan hoppar man tillsammans med en tandeminstruktör som öppnar fallskärmen och tar hand om landningen. Om man sedan vill fortsätta hoppandet, kan man välja mellan en konventionell utbildning eller en mer intensiv och individuell AFF-utbildning. Efter dessa utbildningar får man en A-licens vilket ger en möjlighet att hoppa var som helst i världen. Fallskärmhoppning består av flera olika grenar, och i de flesta grenar arrangeras även tävlingar. Formations- och precisionstävlingar är bara några exempel på de många tävlingsgrenarna. Tyvärr är fallskärmhoppning ingen billig sysselsättning, själva kurserna kostar mellan 5 000 - 10 000 kronor.
Skärmflygning och hängflygning
De enklaste och billigaste sätten att komma upp i luften är skärmflygning och hängflygning. Även om dessa grenar fortfarande är relativt nya här i Norden, har man känt till dem sedan länge i många andra delar av världen. Flygskärmen som används vid skärmflygning blandas ibland ihop med fallskärm. Utseendemässigt liknar de varandra rätt mycket, men deras konstruktioner skiljer sig tydligt åt. Flygskärmen styrs av bromsar och ändringar av tyngdpunkten. Även motoriserade skärmflygningar har blivit allt mer populära. I hängflygning använder man en lätt flygfarkost som styrs med hjälp av kroppsvikten och rådande vindar. Utöver farkosten behöver piloten en sele, en speciell hjälm, olika mätare samt en radio som används för att kommunicera med andra piloter och flygkontroller. Hängflygare kan i bästa fall stanna i luften i flera timmar och flyga hundratals kilometer. Både hängflygning och skärmflygning utövas på ungefär samma områden.
luftballong
Varmluftsballongflygning luftballong
Även om varmluftsballonger numera tillverkas industriellt istället för genom handtillverkning, är det mer eller mindre samma regler som på 1700-talet när det gäller flygning. Det är ju luftströmmar som i princip styr bollen, men en duktig pilot kan styra vart han/hon vill att bollen ska flyga. Starka uppåtströmmande varmluftsbubblor (även kallad termik) gör det svårt för ballongfararen att styra ballongen, därför flygs det på sommaren antingen tidigt på morgonen eller lite senare på kvällen då det inte finns termik. Under vintern kan man flyga även på dagtid eftersom termik inte existerar alls då. Fördelen med varmluftsballong är att man inte behöver någon flygplats för start och landning. Antalet aktiva varmluftsentusiaster är inte speciellt stort, i slutet av 2007 fanns det 93 piloter och 60 ballonger registrerade i Sverige.